Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σαφές μήνυμα από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ / "Ένταξη στη Συμμαχία μόνο όταν εφαρμόσετε όλες τις διαδικασίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ / "Ένταξη στη Συμμαχία μόνο όταν εφαρμόσετε όλες τις διαδικασίες"

Την πρόσκληση των συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον Ζ. Ζάεφ ο Γενς Στόλτενμπεργκ παράλληλα με το σαφές και πάγιο μήνυμα ότι θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών σε μια ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη σύνοδο, με τον Ζ. Ζάεφ να δηλώνει ότι “είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή".

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει και τόνισε ότι είναι “μοναδική ευκαιρία” για την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία. Παράλληλα όμως, ήταν κατηγορηματικός: “Σήμερα δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και τονίσαμε με σαφήνεια ότι όταν ολοκληρωθούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες, περιλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος και της εφαρμογής της συμφωνίας για την ονομασία με την Αθήνα, τότε η ΠΓΔΜ θα μπορέσει να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ υπό τη νέα της ονομασία, δηλαδή ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Έστειλε και το αντίστοιχο μήνυμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ εν όψει του δημοψηφίσματός τους, δηλώνοντας ότι “είναι μια μοναδική ευκαιρία” και “εξαρτάται από τον λαό της ΠΓΔΜ που πρέπει να αποφασίσει. Ή πρέπει να υποστηρίξουν τη συμφωνία και μετά να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία και δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν να έχουν και τα δύο”.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων στο περιθώριο της συνόδου, ο Ζ. Ζάεφ είπε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει μάλλον στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, για να μπορέσει να δρομολογηθεί η αναθεώρηση του συντάγματος και εξέφρασε τη λύπη του που ο Πρόεδρος της χώρας “επέλεξε να χάσει το momentum” που προσφέρει αυτή η συγκυρία στις δύο χώρες. Ανέφερε ότι “οι πανομοιότυπες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες αποτελούν επιβεβαίωση ότι η συμφωνία είναι δίκαιη” και παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες είναι υπαρκτές και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες.

Έκθετη (πάλι) η Ν.Δ.

Οι ευκρινείς δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ αλλά και η νέα επίθεση την ίδια ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων προς τον Ζ. Ζάεφ ανέδειξαν εκ νέου χθες την υποκριτική στάση της Ν.Δ. με τη σπέκουλα περί δημιουργίας τετελεσμένων πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η χώρα “δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ούτε πρόσκληση άνευ όρων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη”, δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Πρ. Παυλόπουλος:

Για πρώτη φορά μετά τον Γκλιγκόροφ

"Μόνο μετά το πέρας της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τότε μόνο μπορεί να μιλάμε για έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε." τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε ότι “το γειτονικό μας κράτος έχει έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι”, παραπέμποντας στις ανάλογες διαπιστώσεις των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. “Είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ” σημείωσε.

Το "αγκάθι" της ρωσικής ανάμειξης

Ο Ζ. Ζάεφ, ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες ρωσικής ανάμειξης στην περιοχή και στις εξελίξεις στο ονοματολογικό με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες για παράνομες ενέργειές τους εντός της ελληνικής επικράτειας, είπε ότι η Ρωσία δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αλλά είναι γνωστό ότι δεν στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. “Γνωρίζω ότι τέτοιες δράσεις υπάρχουν και στη χώρα μου” πρόσθεσε.

"Κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη" σχολίασε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ("Hellas Journal") ότι “η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της".

Η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι “σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας” και ότι "σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις". Τόνισε ότι "ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία, διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών".

Σε παρόμοιο κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φ. Κουβέλης εξήγησε ότι ήταν μια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης που “υπαγορεύτηκε από τη σπουδαιότητα του θέματος”, σημειώνοντας ότι “από κει και πέρα, παραμένει σταθερή η επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής για καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και η επιλογή μας να αρχίσει η Ε.Ε. μια συζήτηση με τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα σχέσεων και συνεργασίας”.

Αλ. Τσίπρας: Δεν ανησυχώ

“Δεν ανησυχώ, αλλά είμαι υποχρεωμένος στον βαθμό που μου αναλογεί ως πρωθυπουργός να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας” είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι “η Ελλάδα επιδιώκει, στη βάση ενός δόγματος πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, όχι μόνο της γειτονιάς μας”.

Αυτά τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εάν ανησυχεί για τις πληροφορίες περί έξωθεν παρεμβάσεων με στόχο να δυσκολέψει η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και αν θεωρεί πως μετά το περιστατικό της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ δίνει στίγμα μιας πιο επιθετικής προσέγγισής της.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι άλλωστε ήταν ο ίδιος που επανεκκίνησε αυτές τις σχέσεις πριν από τρία χρόνια και ότι όμως “έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική κυριαρχία”. “Όταν βλέπουμε”, πρόσθεσε, “κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, τότε παίρνουμε και τα απαραίτητα μέτρα”. “Περί αυτού πρόκειται και δεν θα ήθελα να το σπουδαιολογήσω περισσότερο” σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL