Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Συνάντηση με Ρ.Τ. Ερντογάν την Πέμπτη / Ο Αλ. Τσίπρας θέτει το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με Ρ.Τ. Ερντογάν την Πέμπτη / Ο Αλ. Τσίπρας θέτει το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Με “πρώτιστη προτεραιότητα” το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εδώ και τέσσερις μήνες κρατούνται παράνομα στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα με ένταση στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ προκειμένου να ασκηθούν οι αντίστοιχες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά με στόχο την απελευθέρωσή τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στον Ρ.Τ. Ερντογάν σε κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο των εργασιών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στις 2.30 μ.μ. Εκτός όλων των άλλων θεμάτων που θα συζητήσει ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διήμερη σύνοδο, “το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους” προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο οριστικοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ενώ η πραγματοποίησή της είχε συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που Τσίπρας - Ερντογάν είχαν αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα κλιμάκωνε την προκλητικότητα συνδέοντας ευθέως την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το σημαντικό στη συνάντηση των δύο ανδρών είναι η ατζέντα με την οποία θα προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η οποία, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “έχει στην κορυφή της τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παρανόμως κρατούνται”. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος.

“Ακατανόητη, αν όχι η επιζήμια η κίνηση Μπακογιάννη”

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. με αιχμή την παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν, σημειώνοντας ότι, με δεδομένη την εκκρεμή διαφορά με τη γείτονα χώρα, “είναι το λιγότερο ακατανόητη, αν όχι επιζήμια” η παρουσία της εκεί “χωρίς καμία συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών”. Τόνισε ότι “αυτές οι προσωπικές πρωτοβουλίες έχουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων και καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, η οποία δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τις προσωπικές ιδιοτέλειες και την οίηση του καθενός”.

Σχολίασε, τελικά, ότι “θα περιμέναμε από τη Ν.Δ. που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες, να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία”.

Στην απέλπιδα προσπάθεια της να απαντήσει, η Ν.Δ. έφτασε να υπαινιχθεί ότι η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν είναι "ακατανόητη και επιζήμια", με τον Δ. Τζανακόπουλο να απαντά: "Είτε είναι ανόητοι είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

“Ζωτικής σημασίας οι εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για άμεση απελευθέρωσή τους”

Τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι συναντά σήμερα για το θέμα ο Δ. Παπαδημούλης

Οι πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτησή τους και σε συνέχεια προηγούμενης δικής του επιστολής για το θέμα. Σήμερα, στις 4 μ.μ., ο Δημ. Παπαδημούλης συναντάται γι' αυτό το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ειδικότερα, η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει στην επιστολή της ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή", θυμίζοντας ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών". Θυμίζει επίσης ότι "στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους - μέλους ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών".

"Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών είτε δημοσίως είτε σε διμερείς επαφές" σημειώνει η ύπατη εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Με αφορμή την επιστολή της στον Ντ. ΜακΆλιστερ, ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι "η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ οφείλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις τουρκικές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι φύλασσαν τα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία". "Συνεχίζουμε ενωμένοι και μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις τον αγώνα για να επιστρέψουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, στο στράτευμα και στις οικογένειές τους" πρόσθεσε.

ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ:

“Πρόσκληση σε ΠΓΔΜ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία”

Εν όψει της συνόδου, ο γ.γ., του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε χθες ότι “το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όταν οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί”. Ερωτηθείς εάν θα τεθεί το θέμα, ο Δ. Τζανακόπουλος επαναλάμβανε χθες ότι το ζήτημα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει τη σύνοδο, καθώς, όπως έχει ειπωθεί, η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL