Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Για την ελληνική οικονομία όπως και στο "Μακεδονικό" / Οι Ευρωσοσιαλιστές αδειάζουν ξανά τη Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ελληνική οικονομία όπως και στο "Μακεδονικό" / Οι Ευρωσοσιαλιστές αδειάζουν ξανά τη Γεννηματά

“Σήμερα, δεν γνωρίζω κανέναν σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Λίγες ώρες αργότερα, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επαναλάμβανε από κομματική συνεδρίαση τα περί “4ου Μνημονίου” με γλαφυρές διατυπώσεις για “θηλιά στον λαιμό και σιδερένια μπάλα στο πόδι” της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ο. Μπούλμαν τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η έξοδος της Ελλάδας “από το τρίτο και το τελικό πρόγραμμα προσαρμογής θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη χώρα” και δήλωσε "πολύ βέβαιος" ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει ομαλά, καθώς "η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα -σωστά- μεγαλώνει". Σημείωσε δε ότι ο μηχανισμός ενισχυμένης επιτήρησης, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση εποπτεία, αντίθετα οι ελληνικές αρχές θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία στη διαδικασία και αυτονομία στον σχεδιασμό των σωστών πολιτικών. Εξήγησε κι εκείνος ότι “αυτό είναι πραγματικά ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από ό,τι ήταν τα προγράμματα προσαρμογής”, καθώς “σε αντίθεση με το παρελθόν, οι ελληνικές αρχές έχουν τώρα πλήρη ανεξαρτησία στη διαδικασία και αυτονομία στον σχεδιασμό των σωστών πολιτικών”. Αφού επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, υποστήριξε ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό και “η επιστροφή στις αγορές αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα”.

Κριτική στους... Ευρωσιοσιαλιστές!

Το διαφορετικό κλίμα μεταξύ των εκτιμήσεων και της στάσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του αδελφού κόμματός τους στην Ελλάδα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά με όλο και πιο σαφείς όρους, αποδυναμώνοντας (αν όχι εκθέτοντας) τη μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή της Χαρ. Τρικούπη, με την ενόχληση της ηγεσίας να είναι χαρακτηριστική.

Από την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας μετά τη διάσπαση του φορέα, η Φ. Γεννηματά είπε ότι “χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής, με μια κυβέρνηση ικανή και αξιόπιστη να εφαρμόσει το ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα” και ότι “η παράταξή μας εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.”

Η Φ. Γεννηματά άσκησε έμμεση κριτική στους Σοσιαλιστές λέγοντας, με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, ότι “οι Σοσιαλιστές χρειάζονται, πρώτα και πάνω από όλα, ένα νέο όραμα και τολμηρές προοδευτικές προτάσεις που να αγγίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες. Μακριά από τη Δεξιά και την συντήρηση, μακριά από τον λαϊκισμό και τις πολιτικές λιτότητας που έχουν απογοητεύσει και κουράσει τους Ευρωπαίους πολίτες”. “Την τελευταία δεκαετία η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είχε χαμηλά αντανακλαστικά", σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Χρηστίδης. “Το πώς βλέπουν τα πράγμα απ’ έξω οι ξένοι είναι κάτι που έχουμε δει την τελευταία εξαετία”, είπε, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν των μνημονιακών χρόνων μίλαγαν με θετικά λόγια για την πορεία της χώρας.

Προκειμένου να υποβαθμίσει τις παρεμβάσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και των αποτελεσμάτων της προσπάθειάς της εκ μέρους των Ευρωσοσιαλιστών, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να τους ασκήσει κριτική από “αριστερά”, παραπέμποντας στην εγγύτητα που είχαν, ιδιαίτερα κατά το παρελθόν και το πρόσφατο παρελθόν, με τη Δεξιά. Κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η ίδια η Χαρ. Τρικούπη θεωρεί στις αναλύσεις της ότι η προσέγγισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και σε προσπάθεια να απαγκιστρωθούν από τη Δεξιά. Επίσης έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η κριτική του ΠΑΣΟΚ πως οι Σοσιαλιστές έλεγαν “καλά λόγια” και τα προηγούμενα χρόνια στρέφεται πρώτα και κύρια εναντίον της περιόδου συγκυβέρνησής του με τη Ν.Δ. Φυσικά, έρχεται σε αντίθεση και με το γεγονός ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ παραβλέπει συνειδητά πως αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της κρίσης, έχοντας μάλιστα χαρίσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ορολογία τον ορισμό “pasokification”.

Ραγκούσης: Εισηγούμαι ευρωσοσιαλιστικές πολιτικές

Επί τον τύπον των ήλων αναφορικά με τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η παρέμβαση Ραγκούση, ο οποίος σχολίασε (tvxs.gr): “Ό,τι εισηγούμαι δεν είναι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο PES”. Επισήμανε επίσης την αντίφαση των “λυσσαλέων αντιδράσεων της κ. Γεννηματά όταν τίθεται απλώς ζήτημα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις ανύπαρκτες αντιδράσεις της όταν συνεργάτες της προτείνουν κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ...”.

Περιοδεία Γεννηματά στην Κ. Μακεδονία

Η έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ τους, που κορυφώθηκε στο θέμα του οριστικού τέλους των Μνημονίων και τις προοπτικές που ανοίγονται, είχε ξεκινήσει από την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ο. Μπούλμαν, ένθερμος υποστηρικτής της, τη χαρακτήρισε ως “μία από τις λίγες πρόσφατες καλές εξελίξεις ή ιστορίες με αίσιο τέλος στην περιοχή”. Επισήμανε τη στάση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και ότι “χρειάστηκαν δύο προοδευτικοί ηγέτες να συνάψουν συμφωνία, έπειτα από πάνω από 25 χρόνια αντιπαραθέσεων", και κάλεσε τους διαφωνούντες στις δύο χώρες “να αναλογιστούν το μέλλον της χώρας τους και της περιοχής τους και να ζυγίσουν όλα τα επιχειρήματα”.

Η Φ. Γεννηματά, που πρόσφατα “επισήμανε” την “πατριωτική” στάση που κράτησε το κόμμα της επί του θέματος (δηλώνοντας ότι “η πολιτική μας αναδεικνύει τον πατριωτικό χαρακτήρα"), θα επιχειρήσει τώρα να “καρπωθεί” πολιτικά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη Β. Ελλάδα για το “Μακεδονικό”, κατά τις περιοδείες που θα έχει η ίδια και στελέχη της, όπως ανακοίνωσε, την ερχόμενη εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία.

Θεοχαρόπουλος: "Μεγαλύτερες αποστάσεις απ' τη Ν.Δ."

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε στη συνεδρίαση ότι για να ενισχυθεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρέπει να πάρει "μεγαλύτερες αποστάσεις" από τη Ν.Δ., να ταχθεί υπέρ της κατάτμησης της Β' Αθηνών, να συζητήσει για θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους και, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., "να αποδοκιμάσουμε την αποδοκιμασία πολιτικών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL