Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Σε ρυθμούς... Βίσεγκραντ η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ρυθμούς... Βίσεγκραντ η Ν.Δ.

* Η Μ. Σπυράκη επανέφερε την πρόταση για "κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες" και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με τη θέση Σαμαρά...

Η ταύτιση της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. με την ακροδεξιά ρητορική των κυβερνήσεων των χωρών του Βίσεγκραντ στο προσφυγικό προκαλεί, εκτός από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το εμφατικό άδειασμα και από στελέχη που ανήκουν στη "γαλάζια" παράταξη. Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζονται φωνές που δεν συμμερίζονται τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης ούτε τα εγκώμια του Άδωνι Γεωργιάδη για τις μισαλλόδοξες πρακτικές του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι...

"Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα"

Στον απόηχο της προχθεσινής μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό η Μαρία Σπυράκη, σε έντονους λαϊκίστικους τόνους, τόνισε ότι η “κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα, εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες» και επανέφερε την πρόταση για “κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες”.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. υπογράμμισε πως “στην Ευρώπη οφείλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια”. Παράλληλα εστίασε στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη “για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες”.

Αναπαραγωγή επιχειρημάτων

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην αντιφατικότητα της δήλωσης της κυρίας Σπυράκη: “Η κ. Σπυράκη καταφέρνει στην ίδια ανακοίνωση να μιλήσει για επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και να κατηγορήσει την Ελλάδα για το προσφυγικό. Προφανώς και η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. μπορεί να αντιληφθεί την αντιφατικότητα αυτή και ότι τα επιχειρήματα περί υπαιτιότητας της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού είναι ψωμί στο βούτυρο των ακροδεξιών δυνάμεων που κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη και δεν αντιλαμβάνονται την κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “τα περί περικοπών στα κοινοτικά κονδύλια έχουν νόημα, αρκεί να τα απευθύνει και στις διμερείς επαφές της με τα αδελφά κόμματα της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ακολουθούν αυτήν την πολιτική. Βέβαια δεν περιμέναμε ποτέ από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά περιμένουμε να μην αναπαράγει τα επιχειρήματα εκείνων των χωρών που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες”....

Αβραμόπουλος: "Δεν επιτρέπουμε στρατόπεδα για πρόσφυγες"

Η "γαλάζια" πρόταση περί “κλειστών κέντρων φιλοξενίας” συναντά την αντίθεση του προερχόμενου από τη Ν.Δ. Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε στο Νews 247 ότι "δεν θα επιτρέψουμε στρατόπεδα για πρόσφυγες, είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνοντας μάλιστα ότι “είναι περίεργο αυτό που ακούγεται καθώς κανείς δεν έχει δηλώσει πρόθυμος να φιλοξενήσει τέτοια στρατόπεδα”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι "οι δυνάμεις του λαϊκισμού έχουν σκοπό να δυναμιτίσουν τη συνοχή της Ε.Ε. και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να μην διαιρεθεί η Ευρώπη σε δύο τάσεις, ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που θέλουν την ευρωπαϊκή λύση και το εννοούν και σε όσες το προτείνουν χωρίς να είναι διατεθειμένες να το αποδείξουν στην πράξη». Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε ότι τηρεί τη συμφωνία και εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γιατί είναι από τις βασικές συντεταγμένες της ευρωτουρκικής προσέγγισης.

Μπακογιάννη: "Λογικές οι θέσεις Τσίπρα"

Εμφανή απόσταση από τη μικροκομματική ρητορική της Μαρίας Σπυράκη πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, που τόνισε (Αlpha 9.89) ότι “χρειάζεται η Ελλάδα να μην καμφθεί και να επιμείνει στη θέση την οποία άρθρωσε ο κ. Τσίπρας και είναι μία λογική θέση αυτή που υπερασπίστηκε».

O τομεράρχης Οικονομίας της Ν.Δ. υπογράμμισε πως “είναι αδιανόητο να μιλάμε για επιμερισμό των προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου και όχι για επιμερισμό σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι θέμα αλληλεγγύης, αλλά είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων προς εμάς, την Ιταλία, την Ισπανία. Να μπαίνουμε στις ακραίες λογικές 'τα δικά σου δικά μου' και 'τα δικά μου δικά μου' δεν μπορεί να ισχύσει και στο προσφυγικό» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κακλαμάνης κατά Γεωργιάδη - Σαλβίνι

Σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της επίσημης Ν.Δ. περί “κλειστών κέντρων κράτησης” βρίσκεται ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο βουλευτής Α' Αθήνας της Ν.Δ. τόνισε ξεκάθαρα (Νews 247) ότι “τα κλειστά κέντρα κράτησης δεν είναι λύση" αναρωτώμενος: “Είναι 2,5 εκατ. στα παράλια της Τουρκίας. Πόσοι από αυτούς είναι πρόσφυγες και πόσοι μετανάστες; Μπορεί να μας πει κανείς;".

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, επέλεξε να “αδειάσει” χωρίς περιστροφές τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε δηλώσει πως δεν "αποδοκιμάζει καθόλου" την πολιτική του ακροδεξιού Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο προσφυγικό. "Δεν είμαι υπέρ της πρακτικής του Σαλβίνι. Πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση που θα την υποστηρίξουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και θα υποστούν κυρώσεις όσα κράτη - μέλη δεν τη σέβονται" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ίσες αποστάσεις και στο προσφυγικό το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Ο χρόνος που χάνεται αποβαίνει εις βάρος των ευρωπαϊκών αξιών και των ίδιων των προσφύγων. Αποβαίνει εις βάρος κάθε βιώσιμης διαχείρισης των προσφυγικών ροών» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής. Πάντως απέφυγε να αποδοκιμάσει τις θέσεις της Ν.Δ. καθώς κάνει λόγο “για εκτός θέματος μικροκομματικές «κοκορομαχίες» ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., οι οποίες «αδικούν τη σοβαρότητα της κατάστασης». "Για ακόμη μια φορά δείχνουν τόσο 'λίγοι'» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL