Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Οργανωμένη και καλά διαφημισμένη επίθεση σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ / "Σφυρίζει αδιάφορα" η Ν.Δ. για το... "κίνημα της σφυρίχτρας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργανωμένη και καλά διαφημισμένη επίθεση σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ / "Σφυρίζει αδιάφορα" η Ν.Δ. για το... "κίνημα της σφυρίχτρας"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Το διαδικτυακό δήθεν «κίνημα σφυρίζω», που -όπως φάνηκε χθες- απαρτίζουν περίπου 250 ακροδεξιά στοιχεία, με έντονα οπαδικό πνεύμα και το οποίο στήριξε και προπαγάνδισε η γνωστή «παρέα» της Ν.Δ. που διοργανώνει τα διάφορα «συλλαλητήρια» ενάντια στη συμφωνία στο ονοματοδοτικό της ΠΓΔΜ, δεν κατάφερε να ματαιώσει την εκδήλωση που διοργάνωσαν τρεις Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα "'Μακεδονικό', τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια".

Η εκδήλωση, με ομιλητές τους Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργο Βερβέρη (συντονιστής Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ) και Βέμουντ Ώρμπακε (επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ και ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα τόσο για τα θετικά της συμφωνίας, όσο και για την ιστορία της πολύπαθης Βαλκανικής χερσονήσου. Πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρά το γεγονός ότι τα φασιστοειδή που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν δήθεν ειρηνικά και με σφυρίχτρες έκλεισαν και τις τρεις εισόδους και επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου.

Πεδίο μάχης η πλατεία ΧΑΝΘ

«Προδότες, θα πεθάνετε...» φώναζαν τα φασιστοειδή σε όποιον και όποια προσπαθούσε να περάσει το μπλόκο τους, ενώ δεν άργησαν να ξεκινήσουν και τα επεισόδια όταν στη νότια πύλη της ΔΕΘ μερικές δεκάδες θερμοκέφαλων νεαρών (πολλοί εκ των οποίων φορούσαν τα διακριτικά του ΠΑΟΚ, κουκούλες και έφτασαν στον χώρο από την Τούμπα με δίκυκλα) έριξαν τις πόρτες και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν την ομάδα των χουλιγκάνων κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ στη συνέχεια για περίπου τρεις ώρες ο χώρος μπροστά από τη ΧΑΝΘ θύμιζε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΘ για τα επεισόδια.

Τους απομόνωσαν και άρχισαν να «σφυρίζουν»

Από την ώρα που έγινε γνωστή η εκδήλωση, η οποία αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, ξεκίνησε ένας ανελέητος «πόλεμος» μέσω του Facebook. Αυτή τη φορά μπροστάρης ήταν ένας σύνδεσμος οπαδών του ΠΑΟΚ, που προφανώς τα μέλη του διακατέχονται από εθνικιστικές και ακραίες απόψεις. Εξέδωσαν ένα πολεμικό ανακοινωθέν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για όσους υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και καλούσαν σε συγκέντρωση στον χώρο της εκδήλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσαν και τους άλλους συνδέσμους φιλάθλων του ΠΑΟΚ να πάρουν μέρος σε αυτή την εθνικιστική φιέστα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Έτσι «πάσαραν», μαζί με άλλα ακροδεξιά στοιχεία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «κίνημα σφυρίχτρα» και καλούσαν όλους τους Έλληνες πατριώτες να συμμετέχουν στην «ειρηνική διαμαρτυρία» που θα αποδοκιμάζει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με σφυρίγματα. Με την αλλαγή του χώρου της εκδήλωσης για λόγους ασφάλειας, οι ακροδεξιοί μετέθεσαν το ραντεβού τους έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ για τις 7 το απόγευμα, αλλά δεν προσήλθαν με ειρηνικές διαθέσεις.

Όλη η δεξιά παρεούλα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκέντρωση προπαγάνδισαν τα γνωστά δεξιά site της Θεσσαλονίκης: Το Thestival.gr, ιδιοκτησίας ενός πρώην συνεργάτη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που στο παρελθόν πρωταγωνίστησε στην αποτυχημένη «εξέγερση» των «Παραιτηθείτε» και τώρα πρωταγωνιστεί σε όλα τα συλλαλητήρια. Το Thessnews.gr, στο οποίο δίνει τον τόνο ένας δημοσιογράφος που διετέλεσε γραφείο Τύπου και στενός συνεργάτης του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Και αυτός πρωταγωνιστεί εσχάτως στα συλλαλητήρια. Μάλιστα, στη συγκέντρωση της Πέλλας, που είχε βαθιά εθνικιστικό περιεχόμενο, φώναζε από τα μικρόφωνα «δεν θα γίνουμε Εφιάλτες της πατρίδας μας». Άλλα και αθλητικά ραδιόφωνα σφυροκοπούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες υπέρ των εθνικών δικαίων και της χθεσινής συγκέντρωσης.

Φαιδρά και χουλιγκανικά

Τελικά, έξω από τη ΔΕΘ συγκεντρώθηκαν περίπου 250 με 300 άτομα, τα περισσότερα δυστυχώς νεαρής ηλικίας. Πολλά από αυτά συμμετείχαν και στη διαμαρτυρία που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων και με συνθήματα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ» (!), «Μπουτάρη, γ.....ται η μάνα σου», «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και άλλα τέτοια φαιδρά και χουλιγκανικά...

Γ. Παπαφιλίππου: Μου επιτέθηκαν γνωστοί ακροδεξιοί

Ακροδεξιοί επιτέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και στον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαφιλίππου, ο οποίος, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, δήλωσε ότι «μου επιτέθηκαν ακροδεξιοί που έχουν όνομα, επώνυμο και τους γνωρίζω» και τόνισε ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να αντιδράσουν και να απομονώσουν αυτά τα ακραία στοιχεία, διότι «το αυγό του φιδιού δεν εκκολάπτεται, έσπασε».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερά επεισόδια

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «θλιβερά» τα όσα συνέβησαν χθες έξω από τη ΔΕΘ και καλεί τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να τα καταδικάσουν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, δεν θα πάρει άδεια από τις κάθε λογής ακροδεξιές και περιθωριακές ομάδες για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη συμφωνία με τη FYROM ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν έξω από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν εκφράζουν ούτε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ούτε κανέναν δημοκρατικό πολίτη, ούτε κανέναν υγιή φίλαθλο ομάδας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Περιμένουμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει αυτές τις άθλιες ενέργειες που γίνονται εξ ονόματος συνδέσμου του ιστορικού συλλόγου. Περιμένουμε από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου και από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν έμπρακτα αποστάσεις από τέτοια νοσηρά φαινόμενα για τη δημοκρατία. Και βέβαια, περιμένουμε από τη Ν.Δ. να αντιληφθεί ότι η σύμπλευση με τις ακροδεξιές λογικές και το περιθώριο καθιστά και την ίδια μέρος τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL