Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Μετά τη Ν.Δ., καταστροφολογία ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Σε "γραμμή"... τέταρτου Μνημονίου και η Φ. Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη Ν.Δ., καταστροφολογία ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Σε "γραμμή"... τέταρτου Μνημονίου και η Φ. Γεννηματά

Αναμενόμενα αρνητικές έως και επιθετικές ήταν οι ανακοινώσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Η Φ. Γεννηματά, που ζητούσε εκλογές - περίπτωση στην οποία θα έμενε στον αέρα η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και, άρα, η τελική απόφαση για τη μεταμνημονιακή περίοδο και η έξοδος από το Μνημόνιο-, συνεχίζει να βλέπει καταστροφή και "τέταρτο Μνημόνιο", όπως ακριβώς και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αρνητικά, αν και σε ηπιότερους τόνους απ' την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποδέχτηκε τη συμφωνία ο Στ. Θεοδωράκης.

Ούτε βέβαια ο Ευ. Βενιζέλος μπόρεσε να κρύψει τον τόνο της δυσφορίας από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση με τη σειρά διαδοχικών πολιτικών επιτυχιών που καταγράφει έπειτα από οκτώ χρόνια Μνημονίων, για τα οποία την ευθύνη φέρουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και ΥΠΟΙΚ της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σχόλιο προκειμένου να υπερασπιστεί το PSI και να απαξιώσει την απόφαση της Πέμπτης. "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. μπορεί να γιορτάσει την πανηγυρική αλλά ταπεινωτική, καθυστερημένη και δυστυχώς ατελή προσχώρησή της στην πολιτική του PSI που φαντάζει ως χρυσόμαλλο δέρας μπροστά στη χθεσινή απόφαση" είπε, για να καταλήξει ότι "το αφήγημα της 'καθαρής εξόδου' αντικαταστάθηκε από την ενισχυμένη εποπτεία και το διαρκές 'Μνημόνιο χρέους' και άρα ο κ. Τσίπρας μπορεί αντί για γραβάτα να φορέσει παπιγιόν, δηλαδή φιόγκο".

Ο δε Ανδ. Λοβέρδος, υπερασπιζόμενος την απόφαση του 2012, με ανάρτησή του στο Twitter έφτασε στο σημείο να δηλώσει δικαίωση στο όνομα και της Ν.Δ: "Στο Eurogroup έγιναν τα τελικά αποκαλυπτήρια του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου".

Η Φ. Γεννηματά σχολίασε ειδικότερα ότι "το τέταρτο Μνημόνιο είναι εδώ και με τη σφραγίδα του Eurogroup", ότι "δεν υπάρχει καθαρή έξοδος", ότι "ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάλι να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των δανειστών" και πως "η θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων παραμένει". Πρόσθεσε ότι αυτά που μένουν είναι "η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία", "δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα", "περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο", "υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας", ενώ χαρακτήρισε "ανεπαρκή" τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

"H απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς" δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτοντας ότι "παρά την πρόσκαιρη ανάσα με τη δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο". "Η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία" ανέφερε.

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL