Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία θα ηττηθούν και από τις δύο πλευρές των συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία θα ηττηθούν και από τις δύο πλευρές των συνόρων

Του Γιάννη Σηφάκη*

Τις τελευταίες μέρες, μετά την υπογραφή στις Πρέσπες της ιστορικής συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, μιας συμφωνίας θεμέλιο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη συνανάπτυξη και την ευημερία στα Βαλκάνια και αμοιβαία επωφελούς για τους δύο λαούς, μιας συμφωνίας που μας επιστρέφει το όνομα, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας, στελέχη της Ν.Δ. και χρυσαυγίτες έχουν αποδοθεί σε ακραίες, προκλητικές και θρασύδειλες ενέργειες απειλών σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και μέσω των social media.

Η Ν.Δ., καθοδηγούμενη από την ακροδεξιά της πτέρυγα, αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες για την πρακτική σύμπλευσή της με τη νεοναζιστική Χ.Α. σε τραμπουκισμούς και αθλιότητες που, προφανώς, όχι μόνο δεν πρόκειται να φοβίσουν κανέναν αλλά είναι βέβαιο ότι την εκθέτουν και την απομακρύνουν ακόμη και από νηφάλιους ανθρώπους του συντηρητικού χώρου.

Είναι τέτοιος ο πανικός τους που η χώρα αλλάζει ρότα με την έξοδο σε δύο μήνες από τη σκληρή επιτροπεία, με τη βελτίωση όλων των δεικτών, με την ουσιαστική μείωση της ανεργίας, με τις ενδείξεις ότι η χώρα θα βγει με ασφάλεια στις αγορές, με το ότι καταφέρνει και λύνει εθνικά θέματα που εκκρεμούσαν πολλές δεκαετίες, που έχουν χάσει κάθε ψυχραιμία και μέτρο.

Κάθε σώφρων πολίτης, όχι μόνον της Πέλλας αλλά και όλης της Μακεδονίας και της χώρας, καταλαβαίνει ότι η χώρα με την υπογραφείσα συμφωνία παίρνει πίσω την Ιστορία και τον πολιτισμό της, βάζει τις βάσεις για να κατακτήσει ηγεμονική θέση στα Βαλκάνια, επιδιώκει τη μείωση της επιρροής στη γείτονα χώρα της Τουρκίας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επέκτασης των μεγάλων εθνικισμών Αλβανίας και Βουλγαρίας ακριβώς από πάνω μας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των βόρειων γειτόνων μας, κατακτώντας σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης μαζί τους.

Όταν πριν από δύο μήνες ήμουν στην Ολλανδία, όπου σπουδάζει ο γιος μου, με ρώτησε κάποιος από πού είσαι; Από την Ελλάδα απαντώ, από τη Μακεδονία. Με κοίταξε απορημένος. Από την Ελλάδα ή από τη Μακεδονία, με ρώτησε. Ακριβώς αυτό λύνουμε τώρα και η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με σεβασμό στην Ιστορία και την αξιοπρέπεια των δύο λαών και απολύτως επωφελώς για τη χώρα μας. Οδηγεί στη λύση ενός προβλήματος που δημιούργησε η Ν.Δ. με την ανικανότητά της να το επιλύσει το 1991, όταν μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας δόθηκαν τα ονόματα στα νέα κράτη που δημιουργήθηκαν.

Η γειτονική μας χώρα, όπως και οι άλλες χώρες της Βαλκανικής, είναι εν δυνάμει αγορά για το αγροτικό, το τουριστικό, το πολιτιστικό μας προϊόν, για την μεταφορά τεχνογνωσίας και για τις επιχειρήσεις από τη χώρα μας και κυρίως από τις περιοχές μας στη Μακεδονία. Η συμφωνία, πέραν της επιστροφής της Ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες.

Κανένας εθνικιστής και πατριδοκάπηλος, κανένας φασίστας και κανένα μέλος της Ν.Δ. που ονειρεύεται πρόσκαιρα κομματικά οφέλη (μη έχοντας την επίγνωση ότι με τον τρόπο αυτό ρίχνουν νερό στον μύλο άλλων) δεν πρόκειται να αποτρέψουν τις εξελίξεις προς όφελος της χώρας, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών, της οικονομικής ανάπτυξης της Μακεδονίας. Και μη νομίζουν ότι θα εξακολουθούν για πολύ ακόμη να παρασύρουν πολίτες ευαίσθητους για τη Μακεδονία μας ψαρεύοντας στα θολά νερά της άγνοιας και της έλλειψης ενημέρωσης.

Όλοι αυτοί που δεν θέλουν να λυθούν ποτέ τα εθνικά μας θέματα, γιατί ακριβώς στη διατήρησή τους βασίζουν την ύπαρξή τους στηρίζουν τον εαυτό τους, τα κόμματά τους, τις διάφορες οργανώσεις τους που προπαγανδίζουν τη διαιώνιση της έχθρας, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, τώρα χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και σε λίγο θα μείνουν «άνεργοι».

* Ο Γιάννης Σηφάκης είναι βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL