Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Προκλήσεις του σήμερα - Προοπτικές του αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκλήσεις του σήμερα - Προοπτικές του αύριο

του Γιάννη Μπαλάφα

Η ιστορική συγκυρία στην οποία ζούμε έχει φέρει την Ευρώπη συνολικά προ των ευθυνών της όσον αφορά τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο με πολλαπλές διαστάσεις, πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και οικονομικές, που διαμορφώνει, σε αυξανόμενο βαθμό, συνειδήσεις, πολιτικές στάσεις και εκλογικές συμπεριφορές. Πάντα όμως η βάση για την ερμηνεία και τη διαχείρισή του ξεκινάει από τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Από το 2015, περάσαμε πολλά, έγιναν πολλά. Σταθμό αποτέλεσε το κλείσιμο των συνόρων και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, από τις υποτυπώδεις δομές, τους ανεπαρκείς ανθρώπινους πόρους, τη μικρή εμπειρία και πολλές άλλες αδυναμίες και ελλείψεις, το χάος πήρε μορφή, έχουμε, σε γενικές γραμμές, αποκαταστήσει μια κανονικότητα στη διαχείριση του πληθυσμού που βρίσκεται υπό καθεστώς αιτούντων διεθνούς προστασίας. Οι δομές φιλοξενίας, τουλάχιστον στην ενδοχώρα, προσφέρουν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, ενώ από το 2017 έχει ξεκινήσει ένα νέο μοντέλο υποδοχής αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα. Στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου γίνονται σε καθημερινή βάση συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Αναφερόμενοι στους «εγκλωβισμένους» αιτούντες διεθνούς προστασίας, το ουσιαστικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι εισροές στη χώρα μας είναι μεγαλύτερες από τις εκροές. Αυτό οφείλεται τόσο στη στάση πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε., που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, όσο και στην αδυναμία της Ε.Ε. να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με βασικό άξονα την ισοκατανομή.

Η βασικότερη εκροή του συστήματος πρέπει να είναι η κοινωνική ένταξη. Προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, που έχει στον πυρήνα του την παράλληλη υποδοχή και ένταξη και κύριο εκφραστή των δράσεων την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ένταξη στην ουσία της είναι ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Να μην υπάρχουν αυταπάτες, όσο υπάρχουν πόλεμοι, διωγμοί, πολιτικές αναταραχές, όσο αδιαφορεί ο δυτικός κόσμος για την έντονη φτώχεια του υπόλοιπου πλανήτη, οι άνθρωποι θα μετακινούνται.

Ωστόσο η στροφή της κοινωνίας σε πιο συντηρητικές θέσεις, με πυρήνα μια ξενοφοβική αντίληψη της πραγματικότητας, είναι υπαρκτός κίνδυνος. Χρειάζεται σαφής, τεκμηριωμένη αντιπαράθεση με φωνές και πρακτικές που προάγουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη ρητορική του μίσους. Για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους, για να είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι, όντας όλοι διαφορετικοί.

* Γιάννης Μπαλάφας είναι υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL