Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία

Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου είναι κουρδικής καταγωγής, 27 χρονών και ζει στο Βερολίνο

- Υποστηρίζω ότι, βλέποντας την άνθηση της πολυκομματικότητας της αντιπολίτευσης, με ή χωρίς τον Ερντογάν, η δημοκρατία στην Τουρκία θα επικρατήσει στα επόμενα χρόνια.

“Επομένως, αντί να σκεφτόμαστε την κουρδική γλώσσα από μόνη της, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα του 1921 [1], θα υπάρξουν κάποιες τοπικές αυτονομίες. Στην περίπτωση αυτή, σε οποιαδήποτε πόλη οι Κούρδοι πλειοψηφούν, αυτοί θα κυβερνούν ως αυτόνομοι. Εκτός από αυτό, όταν μιλάμε για τους άλλους λαούς της Τουρκίας, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν και αυτοί. Αν δεν συμπεριληφθούν, είναι πάντα πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα που θα αφορούν τους ίδιους”. M. KEMAL 1923

Οι εκλογικές συμμαχίες

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το CHP, έχει συγκροτήσει συμμαχία με το νεοϊδρυθέν IYI (κυρίως από πρώην μέλη του τουρκικού - εθνικιστικού MHP). Η αυτοαποκαλούμενη Εθνική Συμμαχία περιλαμβάνει και το SP, ένα ισλαμιστικό κόμμα, από του οποίου τις ρίζες διαμορφώθηκε το AKP του Ερντογάν, και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα. Ενάντια σε αυτό το σχηματισμό ο Ερντογάν και το AKP συμμάχησαν με το MHP, ενώ το HDP, το HüdaPAR, ένα κούρδικο ισλαμιστικό κόμμα, και το αριστερό εθνικιστικό Vatan Party παίρνουν μέρος στις εκλογές χωρίς συμμαχίες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, στην περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων. Κάθε μέλος της Εθνικής Συμμαχίας παρουσίασε τους δικούς του υποψήφιους, ενώ το HDP προτείνει τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς. Το HüdaPAR διακήρυξε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν και το κόμμα Vatan παρουσίασε ως υποψήφιο τον πρόεδρό του, Doğu Perinçek. Ο Perinçek επίσης διακήρυξε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τον Muharrem Ince (τον υποψήφιο του CHP και πιθανότατα τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ερντογάν), εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Ο ρόλος του Bahceli

Ωστόσο, η πιο αμφιλεγόμενη θέση είναι αυτή που πήρε ο Bahceli, αρχηγός του MHP. Έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου του 2015, όπου το AKP έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, o Bahceli ανακοίνωσε πως δεν θα συμμαχήσει με κανένα κόμμα, πράγμα που οδήγησε στην επανάληψη των εκλογών το Νοέμβρη του 2015.

Ο Oya Baydar, ένας συγγραφέας και κοινωνιολόγος, συνοψίζει ρητά την επιρροή του Bahceli σε κρίσιμες περιόδους της τουρκικής πολιτικής σκηνής τα τελευταία 16 χρόνια. Ο Baydar μας πηγαίνει πίσω στο 2002, όταν το MHP βρίσκονταν σε συμμαχία με την κυβέρνηση του Ετσεβίτ. O Bahceli ζήτησε εκλογές, στις οποίες το MHP έμεινε εκτός κοινοβουλίου, ενώ το AKP ανήλθε στην εξουσία από την πρώτη φορά που κατέβηκε στον εκλογικό στίβο. Ερχόμενοι πιο πρόσφατα στην ιστορία, το Νοέμβριο του 2016, ακριβώς πριν το δημοψήφισμα του 2017, ο Bahceli έκανε την πρόταση «να περάσουμε από τις de jure συνθήκες στις de facto», και έπειτα έκανε μια κίνηση για μια συμμαχία μεταξύ AKP και MHP, που ονομάστηκε Λαϊκή Συμμαχία. Τέλος, παρόλο που ο Ερντογάν και το AKP ήταν αυστηρά ενάντια, ο Bahceli ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Οι ψήφοι των Κούρδων

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τις κουρδικές ψήφους στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν προηγούμενες συζητήσεις, και παρόλο που η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη στον κόσμο, καθώς αριθμεί έξι εκατομμύρια κούρδους, θα εστιάσουμε σε πόλεις όπου ο κουρδικός πληθυσμός είναι πιο ομοιογενής. Με επίκεντρο τις Rıha (Şanlıurfa), Amed (Diyarbakır) και Wan (Van) είναι φανερό ότι οι ψήφοι προς το HDP μειώθηκαν, ενώ προς το AKP αυξήθηκαν, μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 2015. Η διαφορά αυτή αυξάνεται ακόμα περισσότερο στο δημοψήφισμα του 2017, όταν το AKP ήταν με το «Ναι» και το HDP με το «Όχι».

Θα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, αν σκεφτούμε πως η ψήφος στο «Όχι» θα ήταν σα να πούμε «Ναι» στο ενιαίο κρατικό σύστημα σε αντίθεση με την πιθανότητα ομοσπονδιακού καθεστώτος. Οι Κούρδοι γνώριζαν πολύ καλά ότι 94 χρόνια ενιαίου κράτους δεν μπόρεσαν να λύσουν κανένα πρόβλημα, ειδικά σε ότι αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων. Παρόλα αυτά, το ΑΚΡ εξεπλάγη με τις πλειοψηφικές αρνητικές ψήφους σε μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Θα πρέπει να ελέγξουμε τα πρόσφατα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν τις εκλογικές τάσεις των Κούρδων ψηφοφόρων. Η στάση του Ερντογάν σχετικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν και οι συνθήκες στις οποίες κρατείται ο Ντεμιρτάς είναι τα πρώτα πράγματα που θα παίξουν ρόλο. Εκτός από αυτά, το γεγονός ότι διακεκριμένοι Κούρδοι συντηρητικοί διανοούμενοι έχουν ενταχθεί στο SP και Κούρδοι πολιτικοί αποκλείονται από τους εκλογικούς καταλόγους του AKP είναι διαδικασίες που θα έχουν σίγουρα τις επιπτώσεις τους. Επίσης, στο δημοψήφισμα, η διαφορά του «Ναι» και του «Όχι» είχαν διαφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ψήφους, ενώ 1,6 εκατομμύρια θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Εν ολίγοις, είναι σαφές ότι η τουρκική οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Υποστηρίζω ότι, βλέποντας την άνθηση της πολυκομματικότητας της αντιπολίτευσης, με ή χωρίς τον Ερντογάν, η δημοκρατία στην Τουρκία θα επικρατήσει στα επόμενα χρόνια. Ο Ερντογάν δεν είναι «σουλτάνος» ούτε έχει το δυναμικό ή την ικανότητα να είναι. Είναι απλά ένας φιλόδοξος πολιτικός που θέλει να επωφεληθεί από αυτό που έφερε στο προσκήνιο η ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL