Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Τυχοδιωκτικές κομπανίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τυχοδιωκτικές κομπανίες...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός» δήλωσε αμέσως μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ ο Αντώνης Σαμαράς, πριν το κόμμα του προλάβει να τη διαβάσει και να τοποθετηθεί. Προχώρησε μάλιστα και σε επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα...»!

ΛΙΓΟ μετά είχαμε και τις παρόμοιες με τον Σαμαρά δηλώσεις του δεξιού εθνικιστή Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ: «Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα».

ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ στο παρελθόν εντοπίζουμε τις δηλώσεις Έβερτ ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Κ. Μητσοτάκη στη θέση του αρχηγού της παράταξης. Ήταν στη Βουλή στις 11 Οκτωβρίου του 1994 όταν ο Έβερτ απαντούσε στον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ.: «Ο πατριώτης έχει τουλάχιστον υποχρέωση να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς την πατρίδα, τις οποίες ο κ. Σαμαράς απέφυγε να εκπληρώσει... Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κ. Σαμαράς να κάνει τον υπερπατριώτη και να θεωρεί όλους τους Έλληνες ως ενδοτικούς στα εθνικά θέματα».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ στη γραμμή πάνω στην οποία έστησε την πολιτική του καριέρα ο Σαμαράς ακολουθεί συρόμενος ο μικρός Μητσοτάκης που έχει συμπληρώσει σχεδόν δύο χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ. και ακόμα δεν έχει καταφέρει να δείξει χαρακτηριστικά ηγέτη. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα ετοιμάζεται να βγει από τα δεσμά των Μνημονίων, έκρινε σκόπιμο να παίξει κορώνα - γράμματα τα εθνικά συμφέροντα για τα κέρδη των εντυπώσεων με πρόταση μομφής.

ΔΙΟΤΙ, λέει, ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να κλίσει τη συμφωνία, παραβλέποντας εσκεμμένα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία χρειάζεται από τι δική μας πλευρά, να εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή.

ΚΑΙ ΑΝ υποθέσουμε ότι εγκριθεί η πρόταση μομφής και προκηρυχθούν εκλογές, τι θα συμβεί με τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup για την έξοδο από τα Μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους; Πώς θα τοποθετηθούν οι θεσμοί της Ε.Ε. και όλοι οι διεθνείς παράγοντες που μίλησαν με κολακευτικά λόγια για τη συμφωνία; Πόση υποστήριξη θα προσφέρουν σε έναν πολιτικό που διακινδυνεύει τη σταθερότητα της πατρίδας του για στενά κομματικά οφέλη από τμήματα του πληθυσμού που δεν είναι σε θέση λόγω φόρτισης, να εκτιμήσουν τα πραγματικά διακυβεύματα;

ΚΑΙ ΔΕΝ πρόκειται μόνον για τις εξελίξεις στα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες τώρα, όπου, όπως όλα δείχνουν, οι συμφωνίες θα προσφέρουν ανακούφιση και προοπτική ανάπτυξης. Πρόκειται και για τους κινδύνους που δημιουργεί ο Ερντογάν.

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της χώρας δεν ήταν πατριωτισμός. Πατριωτισμός είναι να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες αξιοπρεπή εργασία, ίσα δικαιώματα. Καλή ασφάλιση και υπηρεσίες υγείας. Πατριωτισμός είναι να λύνεις τα προβλήματα και να προσπαθείς να προωθήσεις τα εθνικά συμφέροντα με κάθε τρόπο.

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ του Σαμαρά και των ακροδεξιών ακολούθων του δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και των χωρών που θα εισέλθουν ως μέλη, σε μια ομοσπονδία με κοινά σύνορα χωρίς διενέξεις και διαφορές. Και στον σύγχρονο κόσμο η εθνική ισχύς ταυτίζεται με την οικονομική δύναμη, όταν μάλιστα οι αντίπαλοί σου από την Τουρκία, ακριβώς αυτό επιδιώκουν να κάνουν στη βαλκανική γειτονιά για τα δικά τους συμφέροντα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ αλλάζει. Η Ε.Ε. ήταν ιστορική ανάγκη, για κλείσουν οι πληγές των εθνικισμών στην Ευρώπη. Η νέα Ε.Ε. επιχειρεί να κάνει το δεύτερο κρίσιμο βήμα της οικονομικής ολοκλήρωσής της. Οι συσχετισμοί που γνωρίζαμε το 2015, μόνοι εναντίον 27 χωρών, έχουν ανατραπεί. Η Γερμανία απομονώνεται όσο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα κενά φορτώνοντας τα πλεονάσματά της ως χρέη στις πλάτες των χωρών του Νότου. Και τούτες τις ιστορικής σημασίας στιγμές έρχονται ο Σαμαράς με τον Κυριάκο να διχάσουν τους Έλληνες επιχειρώντας σάλτο στο καράβι για την παλινόρθωση της εξουσίας των κληρονόμων και των διαπλεκόμενων φίλων τους.

ΑΦΡΟΝΕΣ και πατριδοκάπηλοι, αδιάφοροι και αναίσθητοι μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, απομονωμένοι και δακτυλοδεικτούμενοι σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL