Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ν. Φίλης: Η Ν.Δ. θέλει να δημιουργήσει νέους διχασμούς στον ελληνικό λαό και ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Η Ν.Δ. θέλει να δημιουργήσει νέους διχασμούς στον ελληνικό λαό και ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά (Video)

Ειδικότερα τόνισε ότι η παλινδρόμηση της Ν.Δ. προς τον εμφύλιο πόλεμο όπως καταγράφηκε στη Βουλή με τις δηλώσεις του κ. Κασαπίδη,  κατ’ ακολουθία του ΧΑυγίτη αλλά και όσα επικαλείται σήμερα ο κ. Γεωργιάδης αποσκοπούν στη δημιουργία νέων διχασμών μέσα στον ελληνικό λαό. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αναιρέσει ένα πλαίσιο δημοκρατίας και ευημερίας που πρέπει να φτιαχτεί μέσα στην ελληνική κοινωνία και ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά.https://www.youtube.com/embed/xc0fWoKIbBY

«Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, δεν έχει πρόβλημα αφού προέρχεται από το «ακραίο ΛΑΟΣ» όπως είχε πει και η κ. Μπακογιάννη» σημείωσε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο «Μακεδονικό» εξήγησε ότι «τη θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας την είχαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1995, 1996. Έχουμε έγγραφα που αποχαρακτήρισε ο Ν. Κοτζιάς και τα έφερε στη Βουλή και δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά συζητούσε την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Όταν η ελληνική πλευρά συζητάει κάτι τόσα χρόνια δημιουργεί τετελεσμένα».

Υποστήριξε επίσης ότι «ο κ. Αβέρωφ το 1959 μιλούσε για μακεδονική γλώσσα με συντακτικό και γραμματική, κάτι που έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής».  Επιπλέον, σήμερα όταν έρχεται κάποιος από την ΠΓΔΜ το διαβατήριο του γράφει Μακεδονία.

Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να δημιουργήσει κυβερνητική κρίση

https://www.youtube.com/embed/GFc7huNOOlU

Μιλώντας για τη χθεσινή απόρριψη στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας ο κ. Φίλης τόνισε ότι:

«Χθες η Βουλή έδωσε με 153 ψήφους έδωσαν μια ενισχυμένη πολιτική εξουσιοδότηση έδωσε η Βουλής στην κυβέρνηση και το Νίκο Κοτζιά να προχωρήσουν στην κατ’ αρχήν υπογραφή της συμφωνίας με τη γειτονική δημοκρατία. Ο  κ. Μητσοτάκης αποσκοπούσε με την πρότασης μομφής σε μια κυβερνητική κρίση. Έχασε όμως. Δεν υπήρξε κυβερνητική κρίση».

Δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τη διαγραφή του Δημ. Καμμένου από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. «Προσωπικά δεν τον έχω ψηφίσει καν στο προεδρείο της Βουλής.. Ο κ. Καμμένος ήταν ακροδεξιός και για το λόγο αυτό δεν έγινε υφυπουργός παρ’ ότι είχε προταθεί».

"Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική"

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται γιατί στη συμφωνία γίνεται λόγος για αλυτρωτικές βλέψεις και για τη χώρα μας ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η συμφωνία αφορά και τους δύο λαούς. «Η Ελλάδα δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις, ωστόσο  από χρόνια η Ελλάδα έχει δεχθεί να υπάρχουν επιτροπές ιστορικών από την Unesco, που παρακολουθούν αν υπάρχουν προβλήματα που γεννούν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης ο πρώτος που το είχε δεχθεί ήταν ο Αν. Σαμαράς» πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «το σύνθημα η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μπορεί να εκληφθεί ως αλυτρωτική δήλωση. Η Μακεδονία μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου διενεμήθη σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Νοτιοσλαβία και Βουλγαρία. Έκτοτε η ελληνική Μακεδονία που κατά 99,9% εθνολογικά είναι ελληνική, είναι ελληνική. Αυτό είναι το σωστό σύνθημα».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί να μην ονομαστεί Μακεδονία των Σκοπίων, ο κ. Φίλης ρώτησε το δημοσιογράφο: «Εσείς θα θέλατε να λέγετε η χώρα σας Δημοκρατία των Αθηνών; Αυτό θα ήταν απεθνοποίηση. Δεν είναι η πρωτεύουσα, η χώρα».

Ενώ για το θέμα της εθνότητας υπενθύμισε ότι το δικαστήριο της Χάγης έβγαλε απόφαση κατά της Ελλάδας για το βέτο στο Βουκουρέστι. Ως εθνότητα είναι σλαβομακεδόνες.  

Σημαντικά οφέλη τη χώρας μας από τη συμφωνία αυτή

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα οφέλη της συμφωνίας αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή η συμφωνία σέβεται τις εθνικές ευαισθησίες και των δύο χωρών. Δεν κάνει blame game. Αναγνωρίζει την ονομασία που λέμε. Είναι η πρώτη φορά επίσης που ένα κράτος δέχθηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν όλα τα κράτη του κόσμου ήδη την αναγνώριζαν με το όνομα που ήθελε.

Η συμφωνία διαμορφώνει όρους σταθερότητας στην περιοχή, κλείνει μια εκκρεμότητα. Η χώρα μας διασφαλίζει τη γεωστρατηγική της θέση και κερδίζει ότι δεν έχει στα βόρεια σύνορά της, ένα κράτος με εχθρικές διαθέσεις. Η συμφωνία αποτρέπει παιχνίδια της Τουρκίας στην περιοχή.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται ο λεγόμενος βαλκανικός ευρωπαϊκός χώρος με την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, σημαίνει επενδύσεις, δίκτυα, έξοδο της χώρας από την καθυστέρηση και την οικονομική κρίση» εξήγησε ο κ. Φίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL