Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Μην πυροβολείτε τον πατέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μην πυροβολείτε τον πατέρα

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην ΑΥΓΗ στις 15 Ιουνίου 2018

«Η κυβέρνηση διχάζει τους Έλληνες» είναι μια μομφή κλισέ που ξεπροβάλλει με χρονική σταθερότητα μέσα από τις καφενειακού τύπου αντιπαραθέσεις και τα ευκαιριακά ευφυολογήματα της Ν.Δ. Μια σαφώς αρνητική συνδήλωση που παραπέμπει στον Εθνικό Διχασμό και αντανακλά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλοβασιλικών και βενιζελικών.

Ποια είναι όμως η ουσία της μομφής αυτής; Γιατί η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διχάζει τους Έλληνες; Προφανώς γιατί θέτει ερωτήματα που επιζητούν απαντήσεις και γιατί εμφανώς επιδιώκει λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Τολμά να λάβει το ρίσκο του «λάθους» και του πολιτικού κόστους.

Αντίθετα, η Ν.Δ. τρέμει τα ερωτήματα και επιλέγει μια παρελκυστική τακτική, αντί να δίνει απαντήσεις. Φοβάται μην αποκαλυφθεί ο εσωτερικός της διχασμός με το Κέντρο, στο οποίο επένδυσαν ο Κων. Καραμανλής και ο Κων. Μητσοτάκης.

Αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι τακτικισμό η πρόσδεση της Ν.Δ. στην Ακροδεξιά. Επιλογή που έκανε ο Κυριάκος με την ανάληψη της αρχηγίας σε αντάλλαγμα της στήριξης Σαμαρά και από τότε διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς την Άκρα Δεξιά.

Αγκαλιάζει το «μαύρο» παρελθόν της που την έκανε τόσο λαομίσητη και επί χρόνια προσπαθούσε να το αποτινάξει από πάνω της. Αυτή τη «μαύρη ιστορία» του ακροδεξιού παρακράτους, που ο Κυριάκος προσποιείται άκομψα ότι δεν θυμάται.

Διχάζουν επιζητώντας πάση θυσία να περιχαρακώσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Ενσπείρουν το μίσος με τις ακροδεξιές κορώνες και τον ρατσιστικό λόγο που συχνά υιοθετούν στο πρόσφορο έδαφος της οικονομικής ανέχειας και «εμπορεύονται» πατριδολατρία στα εθνικά ζητήματα.

Στόχος μόνο ένας. Να δημιουργηθεί ένα «ακροδεξιό μέτωπο» που θα θριαμβεύσει στις επόμενες εκλογές εποφθαλμιώντας τη δόξα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων σχημάτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.α. στην Ευρώπη. Γι’ αυτό οι υψηλοί τόνοι και οι εθνικιστικές κορώνες, γι’ αυτό και η ακραία στάση ενάντια σε κάθε δημοκρατική αλλαγή που επιχειρείται και κάθε νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

Το περίεργο στη σημερινή συγκυρία είναι ότι από το κόμμα των «φιλελευθέρων» έλκει την πολιτική καταγωγή της η οικογένεια Μητσοτάκη και -μιλώντας περί διχασμού- ενδεχομένως είναι η πρώτη φορά που ο υιός πυροβολεί τόσο απροκάλυπτα πολιτικά τον πατέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL