Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Με "ονόματα και διευθύνσεις" απαντά ο Αλ. Τσίπρας / Όχι εμπόριο πατριδοκαπηλίας απέναντι στην Αριστερά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με "ονόματα και διευθύνσεις" απαντά ο Αλ. Τσίπρας / Όχι εμπόριο πατριδοκαπηλίας απέναντι στην Αριστερά!

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε "θλιβερό φερέφωνο" του Α. Σαμαρά. Του πραγματικού, όπως τόνισε, αρχηγού της Ν.Δ., "ο οποίος έχτισε όλη του την πολιτική διαδρομή και όλη του την πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί είκοσι έξι χρόνια αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική, στο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Ελλιποβαρής Μητσοτάκης

Σχολιάζοντας την αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. πως "θα αναμετρηθούμε με την Ιστορία και με τις ευθύνες μας" είπε χαρακτηριστικά: "Θα αναμετρηθούμε, πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, και με την ιστορία και με τις ευθύνες μας. Μόνο που εσείς αυτό το διήμερο θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία. Και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν την προσωπική αναμέτρηση κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής". "Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε εσείς" συμπλήρωσε, ενώ υποστήριξε πως, εάν δεν υπήρχε η πρόταση δυσπιστίας, "θα έπρεπε να την εφεύρουμε". "Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα 'Μακεδονία' για εσωτερική χρήση" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Ανόητο" τον είπε ο Κων. Μητσοτάκης

Ο Αλ. Τσίπρας πήρε τον λόγο από το πρωθυπουργικό έδρανο και σήκωσε το γάντι που πέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας τα έργα και τις ημέρες του "πραγματικού αρχηγού" της Ν.Δ., του οποίου η πολιτική καριέρα χτίστηκε πάνω στη μη επίλυση του "Μακεδονικού", εκκινώντας από την ημέρα που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο Α. Σαμαράς, που σήμερα εμφανίζεται ως "μακεδονομάχος", ήταν ο πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπουργός των Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 στο Συμβούλιο Κορυφής απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της τότε ΕΟΚ να καταγραφεί η γείτων χώρα με τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας".

"Ήταν αυτός ο οποίος απεδέχθη και ήταν βεβαίως και ο πρώτος ο οποίος γέννησε αυτό το πρόβλημα" σημείωσε αναφέροντας τα γεγονότα της 16ης Δεκεμβρίου του 1992, όταν, στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ, όταν συζητούνταν η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, "δεν έθεσε κανένα θέμα προκειμένου να παρθεί μια απόφαση που η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη τότε και οι Γερμανοί και άλλες χώρες πιέζανε σε σχέση με το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα". "Τότε μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε χαρακτηρίσει 'ανόητο'" συμπλήρωσε.

Ως ΠΟΛ.ΑΝ. έβριζε Καραμανλή - Παπανδρέου

"Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος, ο οποίος έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική, είναι αυτός που αργότερα είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει τότε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη" πρόσθεσε. Συνεχίζοντας την αναδρομή στην Ιστορία και τις ακροδεξιές εξάρσεις του Α. Σαμαρά επισήμανε ότι αν και σήμερα παρουσιάζεται ως υπερπατριώτης, παριστάνοντας τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, "όταν το 1994 έχοντας ιδρύσει το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης λυσσαλέα επειτίθετο και στους δύο, τότε πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση. Διότι η Ελλάδα, έλεγε, δεν μπορεί να έχει μια ηγεσία κουρασμένη και πρέπει να τρέξει μπροστά". Βέβαια ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, "ξέχασε" το θέμα αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφού η κυβέρνησή του διά του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρουσίαζε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, με τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

"Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα" είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρεία έναν άλλο Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον οδηγεί σε μια θέση και στάση η οποία εγώ εκτιμώ ότι δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του" συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως η στάση αυτή οδηγεί σε θεσμικές ακροβασίες. "Το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επιλογές οριακές για το τι ορίζει το σύνταγμα της χώρας είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί" σημείωσε.

Δ. Τζανακόπουλος: Τώρα ψάχνει επιχειρήματα

Αποφασισμένη από πριν ήταν η απόρριψη της συμφωνίας από τη Ν.Δ. όπως εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Real FM. "Από την αρχή είχε πάρει την πολιτική απόφαση (σ.σ.: η ΝΔ), η οποία σχετίζεται με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο κόμμα, να απορρίψει τη συμφωνία και τώρα προσπαθεί να βρει επιχειρήματα για να παρουσιάσει την απόφασή της ως στοιχειωδώς τεκμηριωμένη" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. "Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα επειδή η αρχική του τοποθέτηση είναι να σταθεί απέναντι στη συμφωνία, προφανώς θα μπορέσει και να δημιουργήσει τέτοια επιχειρήματα" συμπλήρωσε.

Ρ. Σβίγκου: Επιστροφή Σαμαρά στον τόπο του εγκλήματος

Για θεσμικό ατόπημα Σαμαρά έκανε λόγο η Ρ. Σβίγκου, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, σχολιάζοντας την επίθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος" σημείωσε τονίζοντας πως "τον δικαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, αντί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και αντί να κρατήσει μια στάση υπευθυνότητας, επιλέγει να στοιχηθεί πίσω από ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές που θέλουν τη χώρα απομονωμένη, με προβλήματα με τους γείτονές της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL