Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Συμφωνία επωφελής για τη χώρα και την περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία επωφελής για τη χώρα και την περιοχή

Στα σημαντικά κέρδη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

"Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της Ιστορίας μας" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως νιώθει ευτυχής και τυχερός που κατά τη δική του θητεία η συγκυρία έφερε στη γειτονική χώρα μια σημαντική πολιτική αλλαγή δίνοντας τη δυνατότητα στον ίδιο και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να επιλύσουν ένα θέμα δεκαετιών απέναντι στους "εκατέρωθεν εμπόρους πατριωτισμού".

Παίρνουμε πίσω την Ιστορία μας

"Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. "Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές" είπε χαρακτηριστικά.

"Με τον Ζ. Ζάεφ δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. "Αν για 26 και πλέον χρόνια μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνονται όχι απειλή, αλλά θυμό είναι διότι κάποιοι επιχείρησαν να οικειοποιηθούν την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Παίρνουμε πίσω, αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της Ιστορίας" σημείωσε.

Αμετάφραστα θα ήταν σκέτο "Μακεδονία"

"Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija" είπε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Όπως εξήγησε, αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν "Severna Makedonija", "εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο "Maκedonija", ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το 'Βόρεια Μακεδονία' στη γλώσσα κάθε χώρας".

Δεν δώσαμε, πήραμε

* Θα ηττηθούν οι έμποροι πατριωτισμού και από τις δύο πλευρές

* Ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη: Αν θέλει, ας κάνει πρόταση μομφής. Ο Π. Καμμένος δεν είναι Σαμαράς

"Πρόκειται για συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα" είπε απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση πως παραδιδει πράγματα στους βόρειους γείτονες, υπογράμμισε πως "δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε".

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, αλλά το δικαίωμα των πολιτών της ΠΓΔΜ στον αυτοπροσδιορισμό με σεβασμό στην ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει. "Δεν είναι μια ταπεινωτική συνθήκη που επιβάλαμε στους γείτονές μας, αλλά μια συμφωνία", σημείωσε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως προβλέπεται ότι όπου χρησιμοποιείται ο όρος "Makedonski" διαχωρίζεται σαφώς από την Ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας και του αρχαίου ελληνικού κόσμου και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά περιγράφει τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και από τα μέσα του 18ου αιώνα απέκτησε και εθνοτικά χαρακτηριστικά.

"Εμείς θα τους λέμε Σλαβομακεδόνες" πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα, τόνισε, εκεί που μέχρι σήμερα σε όλη την υφήλιο τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν σε Macedonia, από εδώ και στο εξής θα αναγράφεται "Μacedonia, πολίτες της Β. Μακεδονίας". "Αυτό δεν είναι ότι δώσαμε", επανέλαβε "Κάτι πήραμε".

Μεγάλη προοδευτική, πατριωτική, δημοκρατική πλειοψηφία

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από τη γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωσή της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. "Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο" σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι, αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει, "δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί". Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως "θα τα καταφέρουμε" και εκτίμησε ότι, αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως, εάν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνονταν να ψηφίσουν ελεύθερα, οι περισσότεροι θα ψήφιζαν υπέρ.

Πολιτικός τζογαδόρος ο Μητσοτάκης

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως οι δηλώσεις Σαμαρά και του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ είναι ταυτόσημες χαρακτηρίζοντας θλιβερή τόσο τη στάση του Κ. Μητσοτάκη όσο αυτή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της γείτονος. "Αν πιστέψουμε και τους δύο, θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές 'έχουν συνθηκολογήσει' σχολίασε, για να προσθέσει ότι αντίθετα "έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν".

Καταλόγισε ακόμη "πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα", στον πρόεδρο της Ν.Δ. τονίζοντας για την αλλαγή διαφόρων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλες οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα. "Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν, ας μου κάνουν πρόταση μομφής" υπογράμμισε.

Ο Καμμένος δεν είναι έμπορος πατριωτισμού

Σχολιάζοντας τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. ανέφερε ότι, όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία, δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι δεν ζητάει από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του.

"Του ζητώ να αναγνωρίσει και να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία" υπογράμμισε. "Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού" επισήμανε σημειώνοντας ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση "για να κάνει καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη".

Δεν φοβάμαι, σέβομαι την εθνική υπερηφάνεια

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου και στα συλλαλητήρια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν φοβάται, αλλά σέβεται βαθιά το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας. Διευκρίνισε δε πως απευθύνεται στους πολίτες εκείνους που έχουν μια έντονη πατριωτική ευαισθησία και νιώθουν την εθνική τους υπερηφάνεια να έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια και όχι "στους ακραίους εθνικιστές, τους χρυσαυγίτες και τους επαγγελματίες πατριώτες".

"Ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει 26 χρόνια ή να μένει ανοιχτό; Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή; Οι βόρειοι γείτονές μας; Σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι μια δύναμη νευρική, που κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο, που διατηρεί την κατοχή στη Β. Κύπρο;" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL