Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΚΚΕ και "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΚΕ και "Μακεδονικό"

Μόλις μέχρι πριν λίγους μήνες, το ΚΚΕ με επίσημες ανακοινώσεις υποστήριζε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο “Μακεδονικό”, με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, απάλειψη του αλυτρωτισμού, καθώς και αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.

Πρόσφατα, όμως, σε πολιτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμία συμφωνία για το “Μακεδονικό”, που να ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Είναι λοιπον προφανές ότι όσο πλησιάζουμε σε μια συμφωνία, το ΚΚΕ κάνει πίσω από την θέση του. Και τη μετατόπιση αυτή οφείλουν να την εξηγήσουν με καθαρούς πολιτικούς όρους αντί να παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει.

Το ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. ενδιαφέρονται να λυθεί στο ζήτημα προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ, είναι αλήθεια. Όμως αυτό δεν είναι ούτε χθεσινή ούτε προχθεσινή εξέλιξη. Υπάρχει τουλάχιστον από το 2008, όταν η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Όμως, από τότε, μόλις προχθές το ΚΚΕ είπε για πρώτη φορά “όχι σε οποιαδήποτε συμφωνία”.

Είναι άλλωστε προφανές ότι την ένταξη μιας οποιασδήποτε χώρας στο ΝΑΤΟ μπορούν να την αποτρέψουν μόνο οι εσωτερικοί συσχετισμοί δύναμης. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε. θα σηκώσουν τα χέρια αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και δεν θα βρουν άλλον τρόπο να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.

Ο αγώνας, λοιπόν, των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο διεθνές κεφάλαιο, όπως τον αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ, είναι ένα ζήτημα. Το άλλο είναι αν οι δύο λαοί έχουν καθήκον να βγάλουν από τη μέση κάθε τι που τους διχάζει και τους φέρνει σε αντιπαράθεση. Να αναγκάσουν τους εθνικισμούς σε υποχώρηση, να εδραιώσουν ανάμεσά τους σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας. Σε τελική ανάλυση, μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια, που είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΚΚΕ.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι τώρα που φαίνεται να πλησιάζουμε σε συμφωνία, το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Ενδιαφέρεται να μην ψηφίσει οτιδήποτε μαζί με την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η στάση αυτή εξυπηρετεί αντικειμενικά τις επιδιώξεις του εθνικιστικού μπλοκ και των διαφόρων Γεωργιάδηδων και Λοβέρδων, είναι ένα ζήτημα. Το άλλο είναι ότι βαφτίζουν τον τακτικισμό τους “αντιιμπεριαλισμό”. Ας το κοιτάξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL