Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Είκοσι μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο / Ισορροπία Ζάεφ σε τεντωμένο σχοινί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είκοσι μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο / Ισορροπία Ζάεφ σε τεντωμένο σχοινί

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ΠΓΔΜ καθώς, είκοσι ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνιστά ορόσημο για την ενταξιακή προοπτική της χώρας, το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλ. Τσίπρα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε χθες.

Παρά τα θετικά μηνύματα που έστειλε με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα για συμφωνία από μέρα σε μέρα, ο πρωθυπουργός της γείτονος καλείται να βρει την ισορροπία στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της κυβέρνησής του. Εξάλλου ο Ζ. Ζάεφ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δεξιά, εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO και τις "κορώνες" του Προέδρου Ιβάνοφ αλλά και τα παιχνίδια, όπως τα χαρακτηρίζουν στην Αθήνα, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ.

Μολαταύτα, η πολιτική βούληση για κατάληξη το συντομότερο δυνατόν από τη Ζ. Ζάεφ θεωρείται δεδομένη, κάτι που ισχύει βέβαια και για την ελληνική πλευρά. Και οι δύο βασικοί παίχτες σε αυτή την διαπραγμάτευση αναγνωρίζουν την κοινή βάση πως ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την περιοχή, γεννώντας εθνικισμούς και εκτρέφοντας ακόμη και σήμερα επικίνδυνους αναθεωρητισμούς, είναι πλέον απολύτως ώριμο να λυθεί οριστικά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι εάν ο Ζ. Ζάεφ θα μετουσιώσει την πολιτική βούληση σε αποφασιστικές κινήσεις για τη λύση.

Ενθάρρυνση ΗΠΑ

Με τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξή του στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ηγέτες των δύο χωρών να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. "Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή", υπογράμμισε χθες, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Ευθύνες Ν.Δ. για τη γλώσσα

Στο μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας συνεχίζει να παλινωδεί, με το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών να καλεί τη Ν.Δ. "να σοβαρευτεί και να δράσει με ευθύνη". "Η Ν.Δ. συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους - μέλους", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τα επιχειρήματα της Ν.Δ. συνιστούν ομολογία ότι η γλώσσα της γείτονος χώρας είναι πράγματι κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ και μάλιστα στη διάρκεια δικών της διακυβερνήσεων. "Ειδάλλως, σε τί ακριβώς αντέδρασε το 2012 η τότε κυβέρνησή της;" σημειώνει το γραφείο του Ν. Κοτζιά απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα:

Πώς φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να αντιδράσει η χώρα σε κείμενα και πίνακες του ΟΗΕ; Πότε και επί ποιας κυβερνήσεως συμπεριλήφθηκε η γλώσσα της ΠΓΔΜ στον πίνακα των Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία «μακεδονική» και μήπως η Ν.Δ. ευθύνεται γι’ αυτό; Ποια ονόματα προέβαλλαν κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ποιο από αυτά υποστηρίζει η Ν.Δ. σήμερα; Έχει αποδεχθεί η Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε άλλα τον όρο «Μακεδονία» σκέτο για εσωτερική χρήση στην ΠΓΔΜ και, εφόσον τον είχε αποδεχθεί, αντελήφθη ότι αυτό συνεπαγόταν και όλα τα ανάλογα παράγωγα (ταυτότητα, γλώσσα, εμπορικές ονομασίες κ.ο.κ.); Αντιλαμβάνεται η Ν.Δ. ότι με την πολιτική των άκρων που ακολουθεί δίνει τροφή για την Ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή ή δεν την νοιάζει;

"Συνιστούμε στη Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι δεν δικαιούται να παριστάνει τον ήρωα", συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, "όταν, όπως ομολογεί η ίδια, η πρώτη αντίδραση της Ελλάδος έγινε 30 χρόνια μετά την αρχική συμπερίληψη της γλώσσας των γειτόνων ως 'μακεδονικής' επί δικής της διακυβέρνησης στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL