Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μήνυμα Τσίπρα από τα Ποσειδώνια 2018 / Aλ. Τσίπρας: Η χώρα πατάει ξανά στα πόδια της χωρίς δεκανίκια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Τσίπρα από τα Ποσειδώνια 2018 / Aλ. Τσίπρας: Η χώρα πατάει ξανά στα πόδια της χωρίς δεκανίκια (Video)

Κάλεσμα να συμβάλουν στον "εθνικό στόχο" της εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας από τα εγκαίνια της Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2018 στους ανθρώπους της ναυτιλίας. "Η Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της χωρίς δεκανίκια" τόνισε ο πρωθυπουργός.https://www.youtube.com/embed/gidZOGiQu1w

Από το βήμα της έκθεσης - σταθμό για τα ναυτιλιακά πράγματα στη χώρα μας και όχι μόνο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη συμβολή της ναυτιλίας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες" σημείωσε. Συμπληρώνοντας ότι η δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών αποτελεί βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας, υπογράμμισε ότι μόνο για το 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω σε σχέση με το 2016. Επισήμανε ακόμη την ανάδειξη του Πειραιά σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο, ενώ ανέφερε τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει περαιτέρω για την καθιέρωσή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό ναυτιλιακό κέντρο, που τουλάχιστον σε επίπεδο υπηρεσιών θα μειώνει την απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Σιγκαπούρης.

Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές

Απαντώντας εμμέσως στις νέες παραινέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για προληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. "Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος" είπε χαρακτηριστικά. "Είμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου όλα τα τελευταία κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα" τόνισε παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το χρέος

Συγκεκριμένα ανέφερε πως εντός του Ιουνίου ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα. "Επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση για το χρέος. Αλλά μια λύση που θα δώσει, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση" επισήμανε.

Τόνισε επιπροσθέτως πως η λύση την οποία επεξεργάζεται η Αθήνα με τους εταίρους θα είναι "μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει τον χρόνο στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευθεί". Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης. "Πάνω σε αυτά τα τεχνικά μέσα εργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας". Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι η λύση θα βρεθεί και "η αξιοπιστία της δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ για τον ελάχιστο χρόνο που απομένει έως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος". "Θα κριθεί", πρόσθεσε, "από την ίδια την ουσία της και εκεί θα δοθεί ώθηση σε ό,τι αφορά τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στις ίδιες τις αγορές".

Φοροελαφρύνσεις

"Εργαστήκαμε σκληρά για να έρθει αυτή η εποχή ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων. "Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική" είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο "καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ε.Ε. αλλά και των αγορών", για να υπογραμμίσει ότι "αυτό είναι και το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης".

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για φοροελαφρύνσεις. "Αυτό είναι και η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις" είπε χαρακτηριστικά.

Σεβασμός στα "ηρωικά πληρώματα"

Κάνοντας ειδική αναφορά στους ανθρώπους που στελεχώνουν τα πλοία, τον κόσμο της ναυτοσύνης, τα "ηρωικά πληρώματα", όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τη θέση της Πολιτείας: "Θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων" τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται "σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας". "Αποτελεί χρέος τόσο της Πολιτείας όσο και του ναυτιλιακού κόσμου η επένδυση στις δεξιότητες και την υποστήριξη των ναυτών μας" πρόσθεσε.

Η τεχνογνωσία των Ελλήνων αποτελεί εχέγγυο στο να παραμένει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για επανεμφάνιση του προστατευτισμού και για τον κίνδυνο οπισθοχώρησης του διεθνούς εμπορίου "εξαιτίας ευρύτερων ανακατατάξεων και εμπορικών διενέξεων, πολλές φορές ανάμεσα και σε παραδοσιακούς εταίρους", φωτογραφίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις Τραμπ.

"Καθώς η χώρα προχωρά σε μια νέα εποχή, με καλύτερη προοπτική, με ασφάλεια και σταθερότητα για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τη συλλογική ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της, οι δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας πολλαπλασιάζονται" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στα Ποσειδώνια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η ελληνική ναυτιλία θα αξιοποιήσει αυτό το εξαιρετικό μομέντουμ για την οικονομία και τη χώρα". "Τα κατάφερε σε δύσκολους καιρούς και σε φουρτούνες" είπε, συμπληρώνοντας: "Τώρα, με ήρεμα νερά και καθαρό ορίζοντα, μπορεί να κάνει την υπέρβαση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL