Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την πτώση Ραχόι / Νέα σελίδα για την Ισπανία και τους λαούς της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την πτώση Ραχόι / Νέα σελίδα για την Ισπανία και τους λαούς της Ευρώπης

Την ευρύτερη σημασία της κυβερνητικής αλλαγής στην Ισπανία, αλλά και του τρόπου που έγινε, χαιρέτισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας τόσο την πτώση Ραχόι υπό το βάρος των σκανδάλων όσο και το μήνυμα που στέλνει από την Ιβηρική Χερσόνησο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Πρόγραμμα και συμμαχίες

Για μια νέα σελίδα που ανοίγει στην Ισπανία με την απομάκρυνση Ραχόι από την πρωθυπουργία έκανε λόγο μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. "Σημαντική ευκαιρία για τον νέο πρωθυπουργό Σάντσεθ να προχωρήσει σε πρόγραμμα και συμμαχίες σε προοδευτική κατεύθυνση για τα ζητήματα της οικονομίας και των αναγκαίων αλλαγών στην Ευρωζώνη" σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφθορά της Δεξιάς

"Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τους λαούς της Ευρώπης" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ισπανία απαλλάχτηκε από τη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος χαρακτηρίζοντας τον έκπτωτο πρωθυπουργό και το κόμμα του "βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά, όπως επιβεβαίωσαν και τυπικά πριν από λίγες ημέρες τα ισπανικά δικαστήρια".

Ο Γ. Μπουρνούς δεν ξέχασε τη... στενοχώρια των εν Ελλάδι συμμάχων του Μ. Ραχόι. "Εκφράζουμε την κατανόησή μας για το δράμα του κ. Μητσοτάκη, που έχει δει όσους στήριξε ένθερμα τον τελευταίο χρόνο (Φιγιόν, Μπερλουσκόνι, Ραχόι) να καταρρέουν είτε εκλογικά είτε υπό το βάρος πρωτοφανών σκανδάλων" σημειώνει.

Μόλις μια κυβέρνηση του ΕΛΚ

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της συντονισμένης δράσης των προοδευτικών δυνάμεων. "Με πρωταγωνιστές τους Σοσιαλιστές και τον συνασπισμό Podemos - Ενωμένης Αριστεράς, απέδειξαν σήμερα ότι, όταν δρουν συντονισμένα κατά της νεοφιλελεύθερης και διεφθαρμένης Δεξιάς, μπορούν να κερδίζουν και να προκαλούν θετικές εξελίξεις" υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως χάρη σε αυτήν τη συντονισμένη δράση της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία "από σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κ. Μέρκελ αριθμεί μόλις μια κυβέρνηση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης στον ευρωπαϊκό Νότο".

Ν. Παππάς: Πολύ θετικό νέο

"Πολύ θετικό νέο" χαρακτήρισε την πρωθυπουργία Σάντσεθ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. "Η Ευρώπη χρειάζεται προοδευτικές εναλλακτικές και όχι εθνικές αναδιπλώσεις. Στη θέση των πολιτικών που έφεραν την κρίση να μπει η αλληλεγγύη και ο δημοκρατικός έλεγχος. Όχι συντηρητικές και ακροδεξιές επιλογές" σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Παππάς.

Γ. Μπαλάφας: Ευκαιρία

"Η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι, υπό το βάρος σκανδάλων, είναι πλέον παρελθόν. Η συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos είναι μια ευκαιρία για την Ισπανία, αλλά και για την Ευρώπη" σχολίασε μέσω tweet ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας.

Σκωπτικός Πολάκης για την... παρένθεση του 2015

Μέσω Facebook σχολίασε τις εξελίξεις στην Ισπανία ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αναρτώντας μια φωτογραφία του Μ. Ραχόι μαζί με τον Α. Σαμαρά συνοδεύοντας τη με το εξής σχόλιο: "Από τον Ιούλη του '15 (από εκείνο το πραξικόπημα της 'Ενωμένης Ευρώπης' εναντίον της χώρας μας) μόνο η Γερμανίδα και ο Ολλανδός έχουν μείνει... και ο Τσίπρας βέβαια, που θα γινόταν παρένθεση κατά τους σχεδιασμούς Σαμαρά - Βενιζέλου - Στουρνάρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL