Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Χωρίς "Μακεδονία" η Εκκλησία της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς "Μακεδονία" η Εκκλησία της ΠΓΔΜ

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής διανύουν Αθήνα και Σκόπια, με τους δυο πρωθυπουργούς να έχουν πλέον τον τελικό λόγο καθώς δεν αποκλείεται, πολύ σύντομα, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως αυτό θα συμβεί όταν θα έχει προκύψει συμφωνία. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό με ισχύ έναντι όλων, που σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. "Να μην βιάζεται" συνιστά στη Ν.Δ. το Μαξίμου, σημειώνοντας πως εφόσον υπάρξει συμφωνία, η αντιπολίτευση "θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει".

"Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός"

Κι ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στα Σκόπια, η θετική είδηση ήρθε χθες από το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος συνήλθε χθες και εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων -που φέρει σήμερα τον τίτλο "Εκκλησία της Μακεδονίας"- για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος "αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους", όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, "όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου". Το αίτημα αυτό συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Πηγές του ΥΠΕΞ έκαναν λόγο για "εξαιρετικά σημαντικό γεγονός", ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης μίλησε για πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως η προωθούμενη αλλαγή της ονομασίας της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδων αποτελεί "λύση ενός εκκλησιαστικού ζητήματος καθώς ήταν ένα σοβαρό θέμα που δυσχέραινε τη διαπραγμάτευση".

Άλλη μια κίνηση απάλειψης των αλυτρωτισμών

Καθόσον πρόκειται για εκκλησιαστική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο, θέλει χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί. Άλλωστε η αρχή της ιστορίας απαντάται στο 1958, μετά από τη διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, αλλά και το 1967, οπότε η, τότε Σλαβομακεδονική Εκκλησία, ανακήρυξε το αυτοκέφαλό της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας να κηρύξει την ηγεσία της σχισματική. Η χθεσινή εξέλιξη έχεις τις ρίζες της στο 2002 και τη συμφωνία του Νις που προέβλεπε η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία της FYROM" να γίνει αυτόνομη ή ακόμη και αυτοκέφαλη, και να μετονομαστεί σε "Εκκλησία της Αχρίδος".

Εντούτοις η χρονική και πολιτική συγκυρία που ανακοινώνεται έχει την δική της σημασία. Πολλώ δε μάλλον όταν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων που συμβάλλουν στην υποχώρηση του αλυτρωτισμού, μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ που λεγόταν "Μ. Αλέξανδρος" και την αλλαγή της ονομασίας της Εθνικής οδού της γείτονος σε Εθνική οδό "Φιλία".

"Δεν χρειάζεται να βιάζεται η Ν.Δ."

Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την εξέλιξη δίνει η Αθήνα. "Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου 'Μακεδονία' από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας", αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση της Ν.Δ. με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, περί "κατ' αρχήν συμφωνίας". "Η Ν.Δ. δεν χρειάζεται να βιάζεται", τονίζει το Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως "μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία". "Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει", τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: "Καλό είναι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα".

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία επί της αρχής -και όχι τελική-, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι η λύση που προκρίνεται είναι το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε, «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Επανέλαβε, παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα εκφράζοντας την ελπίδα οι πολίτες να "αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας", διαβεβαιώνοντας πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση

Ενστάσεις Ιβάνοφ, απαντήσεις Ζάεφ

Όπως έχει καταστεί σαφές το τελευταίο διάστημα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γείτονος, με την κυβέρνηση να καλείται να βρει τα σημεία ισορροπίας στο εσωτερικό και να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά τις αντιδράσεις που προέρχονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ που θέτει ζήτημα για το erga omnes. Σε αυτό το πλαίσιο της διαχείρισης εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του Ζ. Ζάεφ για το θέμα της εκκλησίας. Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή για το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε πως ποτέ δεν ζήτησε να γίνει αλλαγή του ονόματος, "παρά μόνο να γίνει αναγνώριση και η επίλυση της διαμάχης", ανέφερε.

Απαντώντας στις κατηγορίες Ιβάνοφ για ελλιπή ενημέρωση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες. "Μετά τη συνομιλία με τον Τσίπρα, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και όλα τα θεσμικά όργανα για την πορεία των συνομιλιών θα ενημερωθούν και πάλι" πρόσθεσε ο Ζάεφ, που εκτίμησε πως το τηλεφώνημα στον Αλ. Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει αυτές τις ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL