Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Μητσοτάκης: "Τι τον νοιάζει τον 17χρονο;"! / Για τη Ν.Δ., ο Λαμπράκης... Δεν Ζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης: "Τι τον νοιάζει τον 17χρονο;"! / Για τη Ν.Δ., ο Λαμπράκης... Δεν Ζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Τι τον ενδιαφέρει τον δεκαεπτάχρονο η δολοφονία Λαμπράκη, αναρωτήθηκε δημόσια και σε ζωντανή μετάδοση από το φιλόξενο πλατό του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις αλλά και "τρολάρισμα" στα μέσα δικτύωσης. Μια μέρα μετά, η ευρωβουλευτής - εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη από το ίδιο κανάλι, μίλησε για "διαχωριστικές γραμμές που η ίδια η κοινωνία έχει ξεπεράσει", ενώ μας ενημέρωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει γεννηθεί το 1968, άρα γιατί να μιλάμε για τη δολοφονία Λαμπράκη το1963; Χθες, ο Γ. Κουμουτσάκος από την ΕΡΤ έκανε λόγο για "παρελθοντολογίες" ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι την Ιστορία ο καθένας τη διαβάζει... στο σπίτι του!

Ανιστόρητες τοποθετήσεις; Γκάφα του προέδρου που προσπαθούν να "μαζέψουν" τα στελέχη του; Δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι το "καλύτερο βιογραφικό της χώρας" θα μπορούσε να υποπέσει σε τέτοιο ολίσθημα από άγνοια. Αντίθετα, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει παραδώσει και με τη βούλα τα κλειδιά στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, αφού, μετά το "ξέπλυμα" της ακροδεξιάς βίας κατά του Γ. Μπουτάρη, η Ν.Δ. επιχειρεί τη συνειδητή παραγραφή της Ιστορίας.

"Ανατριχιαστική"

Για "ανατριχιαστική" και το "λιγότερο ανόητη" δήλωση μίλησε χθες στην ΕΡΤ ο Δ. Τζανακόπουλος. "Στην πραγματικότητα, είχε στόχο να ξεφύγει από την πραγματική πολιτική συζήτηση, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όλο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι στηρίζει την εσωκομματική του εξουσία σε ακροδεξιά τμήματα της Ν.Δ., δεν τολμά να καταδικάσει τη φασιστική και ακροδεξιά βία", σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με αυτή τη λογική, πως κανένα 17χρονο δεν έχει λόγο να ασχολείται με τη δολοφονία Λαμπράκη το 1963, δεν έχει λόγο να ασχολείται με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, είτε από το 1940 και μετά, είτε και πριν. "Δηλαδή, με αυτή την έννοια, κανένας δεν πρέπει να ασχολείται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν πρέπει να ασχολείται με τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν πρέπει να ασχολείται με την ιστορική διχοτόμηση μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ασχολείται με την Εθνική Αντίσταση, δεν πρέπει να ασχολείται με την περίοδο της Κατοχής", πρόσθεσε.

"Προσβολή"

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, μιλώντας στο "Ε". "Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να ασχολείται ούτε με τον Μπακογιάννη και ποιος τον σκότωσε, ούτε όταν παίρνει άδειες και βγαίνει έξω ο δολοφόνος", είπε χαρακτηριστά ο Γ. Λαμπράκης. Προσκάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της Ν.Δ. να επισκεφθεί την έκθεση για τον Λαμπράκη στην Ηλιούπολη. "Με προσέβαλε γιατί είναι σαν να αναιρεί ένα κομμάτι της Ιστορίας για έναν άνθρωπο που έχει γίνει βιβλίο, ταινία, όπερα, και παντού βλέπω νέους ανθρώπους, άρα ποιος δεν ασχολείται; Δεν ξέρω ποιος τον συμβούλεψε να πει αυτό το πράγμα", συμπλήρωσε.

Άρνηση της φασιστικής βίας

Διόλου τυχαία, βέβαια, δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του χρόνου της παρέμβασης του αρχηγού της Ν.Δ. , μια ακριβώς εβδομάδα μετά τη φασιστική επίθεση τραμπούκων στον Γ. Μπουτάρη και αμέσως μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, από όπου τόνισε την ανάγκη ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου "απέναντι στη μαυρίλα". Ο Κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να σπεύσει και να τοποθετηθεί δημόσια, καθώς είχε προηγηθεί μια εβδομάδα που η Ν.Δ. μπροστά στην ακροδεξιά φασιστική βία έβλεπε "δύο άκρα", ειρωνευόταν τη δολοφονία Λαμπράκη και κατήγγελλε τον ΣΥΡΙΖΑ που "έκαψε την Αθήνα το 2008".

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός της Ν.Δ. έχει ως κυρίαρχο στόχο την ίδια την ιστορική μνήμη και πάει "πακέτο" με την άρνηση της ακροδεξιάς βίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά στην αγωνία της να συσπειρώσει συγκεκριμένα κομματικά ακροατήρια -με τον φόβο διαρροών προς νέο κόμμα δεξιά της ή και στη Χρυσή Αυγή- επαναφέρει σχήματα και αφηγήματα περί της, δήθεν, σύμφυτης σχέσης της Αριστεράς με τη βία, που θυμίζουν ακριβώς τα επιχειρήματα του ακραίου αντικομμουνισμού διαχρονικά: της Δεξιάς στον Εμφύλιο, της ΕΡΕ και του παρακράτους στα μετέπειτα χρόνια και φυσικά των συνταγματαρχών και των οπαδών τους. Μερικοί εξ αυτών και οι επίγονοί τους στεγάζονται άλλωστε στην Πειραιώς.

Τι τον νοιάζει τον δεκαεφτάχρονο η δολοφονία Λαμπράκη και η δράση του παρακράτους; Τι τον νοιάζει η σελίδα της βαθιάς πολιτικής κρίσης που άνοιγε για τη χώρα και οδήγησε στην επταετία; Τι τον νοιάζει η χούντα; Σε τελική ανάλυση, τι τον νοιάζει που μερικοί "αγανακτισμένοι" παρασύρθηκαν και λιντσάρισαν τον Γ. Μπουτάρη; Αρκεί οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες να πάνε στην κάλπη... με τον Κυριάκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL