Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το σχέδιο της επόμενης μέρας / Με πρωταγωνιστές τους νέους και τον κόσμο της εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της επόμενης μέρας / Με πρωταγωνιστές τους νέους και τον κόσμο της εργασίας

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής πριν τον τερματισμό των Μνημονίων καλύπτει η Ελλάδα, με την καθαρή έξοδο τον Αύγουστο να "κλειδώνει" μέρα με τη μέρα. Όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του οκταετούς μαραθωνίου, που εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τα λαϊκά στρώματα, τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η εικόνα πίσω από την "κορδέλα", προκαλώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση φρικτή αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο.

Το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από τους θεσμούς και παρουσιάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα περιγράφει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα την επόμενη ημέρα των οικονομικών καταναγκασμών της μνημονιακής επιτροπείας. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που δίνει η περίοδος από τον Αύγουστο έως την ολοκλήρωση της θητείας της, τον Οκτώβριο του 2019, ώστε να αφήσει ένα σαφές αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτικό πεδίο. Στόχος, φυσικά, η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν την κοινωνία και τη χώρα οριστικά εκτός της κρίσης, κάτι που έχει ως βασική προϋπόθεση την έξοδο από τα Μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους.

Η χώρα σε νέα εποχή

"Η νέα εποχή της χώρας χρειάζεται σχέδιο", είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη. Μια νέα εποχή, που θα θέσει νέες συντεταγμένες στον πολιτικό ανταγωνισμό καθώς τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε νέες συνθήκες και νέα ερωτήματα. Όπως διαφαίνεται από τους σχεδιασμούς που έχουν πέσει στο τραπέζι, από τη μια πλευρά ξεδιπλώνεται το σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο του την πρόοδο, την εργασία, το κράτος πρόνοιας, τη νέα γενιά, τις παραγωγικές δυνάμεις, τη δίκαιη ανάπτυξη. Από την άλλη, η συντήρηση, ο εργασιακός Μεσαίωνας, η εξυπηρέτηση των τζακιών και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, τις απολύσεις και η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Εάν υπάρχει κάτι που προκαλεί ζαλάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στους καταστροφολόγους, είναι οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν το κυβερνητικό αφήγημα. Αυτά τα στοιχεία υπενθύμισε και ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες: Η οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%. Επίσης το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως και το 2015 και το 2016, ενώ δόθηκε, δύο συνεχόμενες χρονιές, κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα συμβεί και φέτος.

Ο κόσμος της εργασίας στο επίκεντρο

Βέβαια, κανείς στην Αθήνα δεν μιλάει για succes story, αφού οι πληγές της οκταετούς μνημονιακής περιπέτειας δεν μπορούν να αποκατασταθούν εν μία νυκτί. Ακριβώς αυτό έρχεται να απαντήσει το σχέδιο για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα, που μετατρέπεται από παράδειγμα εξαίρεσης σε κανονική χώρα. Τη σταδιακή αποκατάσταση δηλαδή των μεγάλων συνεπειών της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις δυνάμεις εκείνες που σήμερα συμπεριφέρονται σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας και της αξιοπρέπειας της εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι "ιδεοληψίες της Αριστεράς" κατά τη Ν.Δ., η αύξηση του κατώτατου μισθού και η σταδιακή μεταβολή προς τα πάνω και των υπόλοιπων αμοιβών, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, επηρεάζοντας θετικά βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο και η μεταποίηση, η επαναφορά του μέτρου της μιας πρόσληψης για κάθε μια αποχώρηση στο Δημόσιο, ο νόμος για την αδήλωτη εργασία, η αποφυγή του λοκ άουτ και των ομαδικών απολύσεων, συνιστούν τον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Όσα δηλαδή κατέρρευσαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με την πλέον καταστροφική διακυβέρνηση Σαμαρά, χτίζονται ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις.

Η αναστροφή του brain drain και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα

"Περνάμε από το μοντέλο της ακραίας εκμετάλλευσης και της εμμονής στη μείωση του εργασιακού κόστους, σε ένα μοντέλο επένδυσης στην ποιότητα και την προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος", είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι "η επένδυση στις ζωντανές δυνάμεις του μόχθου, της εργασίας, της νέας γενιάς, είναι η ουσία, του αναπτυξιακού σχεδίου που συζητάμε σήμερα". Υπ' αυτό το πρίσμα, η αναστροφή του brain drain και η επιστροφή στη χώρα μας του επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου που έφυγε τα προηγούμενα χρόνια θα τεθεί ως βασική προτεραιότητα.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη με βάση την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε μια σειρά από τομείς, όπως στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το φάρμακο, τα logistics, την καινοτομία, τις start-ups, τις υποδομές, την ενέργεια.

Αντιπολίτευση σε παροξυσμό

Η πλήρης κατάρρευση του αφηγήματος της καταστροφής στο οποίο πόνταρε η Ν.Δ. και από κοντά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση σε φανερή στρατηγική αμηχανία. Το μόνιμο αίτημα για εκλογές και τα fake news για την οικονομία, που διαψεύδονται ακόμη και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποτελούν τη μία έκφανση της σπασμωδικής αντίδρασης. Από την άλλη, η επαναφορά της ατζέντας της ασφάλειας και της βίας, με το ξέπλυμα όμως της Ακροδεξιάς και το κρεσέντο συντηρητικών και ακραίων παρεμβάσεων, συνθέτουν το παζλ για τη στρατηγική της Ν.Δ. για την επόμενη ημέρα. Τελευταία εξέλιξη, η διαφωνία Μητσοτάκη με την καθαρή έξοδο αλλά και με την πιστοληπτική γραμμή, με το Μαξίμου να τον κατηγορεί πως στην πραγματικότητα προτείνει ένα νέο Μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL