Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
«Κάψατε την Αθήνα το 2008» η... αναπτυξιακή πρόταση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κάψατε την Αθήνα το 2008» η... αναπτυξιακή πρόταση Μητσοτάκη

Κραδαίνοντας τη σαμαρική ατζέντα της μισαλλοδοξίας και δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε συνειδητά να μην εμβαθύνει στα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -όπως είχε προϊδεάσει τις προηγούμενες ημέρες- ξεδίπλωσε ένα μονοδιάστατο ρεβανσιστικό «κατηγορητήριο» κα τά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουρ γού «με το αμαρτωλό παρελθόν», προσάπτοντάς τους ευθύνες για το «κάψιμο της Αθήνας το 2008», τους «Ρουβίκωνες» και γενικότερα για «τη βία και την ανομία της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης -κατά την πά για φρασεολογία- κάλεσε τον πρω θυπουργό να καταδικάσει «τη βία α πό όπου κι αν προέρχεται», ωστόσο ο ίδιος απέφυγε για άλλη μία φορά να κάνει ειδική, ευθεία αναφορά στη χρυσαυγίτικη βία. Απλώς, βαδί ζοντας στα σαμαρικά χνάρια, προ σπάθησε να «τσουβαλιάσει» τη να ζιστική εγκληματική οργάνωση με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πώς «μαζί έριξαν την προηγούμενη κυβέρνη ση». Απέφυγε να αποδοκιμάσει α νοιχτά τον γαλάζιο δήμαρχο Άργους για τις διθυραμβικές αναρτήσεις του όσον αφορά τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ προσπάθη σε να... ξεφορτωθεί τον Παν. Ψω μιάδη με την επισήμανση πως πή ρε μέρος στην ψηφοφορία για το Κί νημα Αλλαγής.

Όσον αφορά το μέτωπο της οικο νομίας και το ολιστικό σχέδιο ανά πτυξης που θα διέπει τη μεταμνη μονιακή περίοδο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίστηκε σε θολές αναφο ρές, τζούφια ρητορικά πυροτεχνή ματα αλλά και μπόλικες δόσεις... σιωπής για την πρόταση της αξιω ματικής αντιπολίτευσης.

«Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι αό ριστο ευχολόγιο με ασυγχώρητες ι δεολογικές εμμονές και γενικεύσεις που φαίνεται σαν να γράφτηκε από αγγαρεία» τόνισε ο Κυριάκος Μη τσοτάκης αποφεύγοντας την «παγί δα» των εξειδικεύσεων με τεκμη ριωμένες αντιπροτάσεις.

Για πολλοστή φορά επιχείρησε να τορπιλίσει το κυβερνητικό αφήγη μα περί καθαρής εξόδου, ωστόσο μπλέχτηκε στις ίδιες τις αντιφάσεις της ρητορικής του. Αφενός υπο γράμμισε πώς «η έξοδος στις αγο ρές χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης μπορεί να εξελιχθεί σε ‘βόλτα σε ναρκοπέδιο’», αφετέρου τόνισε πως «η Ν.Δ. ουδέποτε ζήτη σε προληπτική γραμμή» παίρνοντας αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμα ρά, τον Γιάννη Στουρνάρα στο πρό σφατο παρελθόν αλλά και αρθρο γράφους νεοφιλελεύθερης κοπής.

Λησμονώντας τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης της περιόδου 2012 2014 εγκάλεσε την κυβέρνηση για προώθηση «άθλιας οικονομική πο λιτικής, με εξοντωτικούς φόρους και εισφορές και διάλυση της μεσαίας τάξης», ενώ δεν έκρυψε τις προθέσεις του απέναντι σε δημόσιους υπαλλή λους που... πλεονάζουν ή πολίτες που αναμένουν την πρόσληψή τους. «Ε μείς θέλουμε να συμμαζέψουμε το κράτος, εσείς θέλετε ένα πλαδαρό κράτος»,τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσφέροντας σαν τυράκι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεδίωξε να αποδομήσει την προωθούμενη αύξηση του κατώτα του μισθού -που αναμένεται να εν σωματωθεί στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης- θέτοντας το εξής ρητορι κό ερώτημα: «Από τη στιγμή που μειώνεται το αφορολόγητο, πώς θα είναι ωφελημένοι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;».

Όπως αναμενόταν, δεν έκανε την παραμικρή νύξη στο σκέλος που α φορά την επαναθεμελίωση του ερ γασιακού δικαίου, δείχνοντας και διά... της σιωπής πως το αναπτυ ξιακό του όραμα βασίζεται στην ε δραίωση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο. Αίσθηση προκάλεσε το γε γονός ότι, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, κατηγόρησε τον Αλ. Τσί πρα ότι δεν είπε «κουβέντα για τη γενιά των 360 ευρώ και τους εργα ζόμενους μερικής απασχόλησης» ό ταν, προ ημερών, μιλώντας σε εκ δήλωση για την ψηφιακή οικονο μία, είχε εξυμνήσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας ως αντίδοτο στη μείωση της ανεργίας...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπέρασε τεχνηέντως τη διαφορά χρονικής... φάσης που χωρίζει το δι κό του εκλογικό αίτημα με αυτό της Φώφης Γεννηματά (σ.σ.: η Ν.Δ. προ κρίνει εκλογές αμέσως μετά την έ ξοδο από το Μνημόνιο) τονίζοντας πώς « δεν θα διαφωνήσουμε αν οι ε κλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε έ να ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρό νια τις εκλογές».

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως πολέμιος του λαϊκισμού πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε δε τον Α λέξη Τσίπρα «να κάνει το σωστό» ε μπλέκοντας μέχρι και τους Podemos στο αίτημά του. Προεξό φλησε πως ο Ιγκλέσιας «μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το αν θα συμβάλει στη γαλάζια προε κλογική εκστρατεία το βουτηγμένο στα σκάνδαλα που αγγίζουν και τον πρωθυπουργό Ραχόι Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας θα φανεί όταν προκη ρυχθούν εκλογές....

Ευάγγελος Αντώναρος: Μπούρδες λέει ο Μητσοτάκης για τον Δεκέμβρη του 2008

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 αντιμετωπίστηκαν ως «μπούρδες» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εκείνης της περιόδου. Ο Ευ. Αντώναρος προσθέτει πώς «του έχει σφηνωθεί (του Κυριάκου Μητσοτάκη) στο μυαλό μια ερμηνεία εκείνων των γεγονότων που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα» και τονίζει σε
πολύ αιχμηρούς τόνους πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι είτε αφελής είτε απληροφόρητος» διότι «τα γεγονότα εκείνα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολυεπίπεδα από όσο θέλουν να αντιληφθούν οι θιασώτες της μαζικής κρατικής βίας».
Σε ανάλογους τόνους κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σιωπά για θέματα που δεν γνωρίζει, αντί να χαϊδεύει συνειδητά τα αυ-
τιά κάποιων», ενώ στηλίτευσε την επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο
ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι δήθεν «χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας τον Δεκέβριο του 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL