Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η επανεκκίνηση της Ε.Ε. δεσμεύει τη Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επανεκκίνηση της Ε.Ε. δεσμεύει τη Μέρκελ

ΜΕΤΑ την ουσιαστική οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να μην ακυρώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ αυτές, όμως, «δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα και διευκρίνισε ότι υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Εurogroup του περασμένου Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας.

ΠΟΥ θα καταλήξουν θεσμοί και κυβέρνηση για τη ρύθμιση; Πράγματι έχει στυλώσει και πάλι τα πόδια το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών;

ΕΧΕΙ σημασία -νομίζω- η διαρροή μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στη Σόφια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες δημοσίευσε ο Σ. Καψώχας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «όσα ακούγονται περί απαίτησης της Γερμανίας για επιβολή πιστοληπτικής γραμμής ή άλλων εμποδίων που θα καταστήσουν θολή την έξοδο από τα Μνημόνια ή επισφαλή τη ρύθμιση του χρέους, είναι ψεύτικες ειδήσεις και δεν εκπορεύονται από στελέχη της κυβέρνησής μου».

ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο Αλ. Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν ο οποίος επιμένει να προτείνει, στην περίπτωση της Ελλάδας, η απομείωση του όποιου χρέους μείνει, με ρήτρα ανάπτυξης.

ΔΙΟΤΙ θα είναι πολύ δύσκολο στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες για τη σταθερότητα της Ε.Ε. η Γερμανία να αντιταχθεί, όταν αυτό το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε γι’ αυτήν ώστε να βγει όρθια μετά τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΙΠΟΤΑ λοιπόν δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό και κλειδωμένο εφόσον τηρούνται οι όροι του Μάαστριχτ για έλλειμμα μέχρι 3% και χρέος μειούμενο ώστε να πλησιάζει διαρκώς το όριο του 60% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν θέμα χρόνου η χώρα να επανακτήσει την ιδιοκτησία της οικονομικής πολιτικής, όσο κι αν αυτό αμφισβητείται διαρκώς από την αντιπολίτευση που φαίνεται να βολεύτηκε από την πολιτική των διαταγών από τους δανειστές. Μπαίνουμε σε νέα εποχή και όποιοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες θα χάσουν την επαφή τους με τη δρώσα κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL