Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Η Αριστερά, πυρήνας προοδευτικού διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αριστερά, πυρήνας προοδευτικού διαλόγου

Του Λάμπη Κοντονή*

Η Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που θα καθορίσει το μέλλον της αλλά και το πώς οι ευρωπαϊκοί λαοί, οι κοινωνίες και οι οικονομίες τους θα αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Σήμερα, στην Ευρώπη, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι ξενοφοβικές και ακροδεξιές δυνάμεις σπέρνουν ανισότητες, μίσος και ευρωσκεπτικισμό, εκμεταλλεύονται τον φόβο και τον λαϊκισμό, ενδυναμώνουν έτσι τα ερείσματα που έχουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αποκτούν νομιμότητα και καθορίζουν την πολιτική ατζέντα, ακόμα και όταν δεν είναι στην κυβέρνηση. Κατά μήκος της Ευρώπης, η ακροδεξιά ιδεολογία βρίσκει «ανοιχτές πύλες» και αλώνει σταδιακά τον συντηρητικό χώρο.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, οι προοδευτικές δυνάμεις γενικότερα και η Αριστερά ειδικότερα έχουν το χρέος να γίνουν το ανάχωμα κατά όλων αυτών των πολιτικών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς με μια στείρα κριτική. Πρέπει να προταθούν βιώσιμες πολιτικές συμμετοχικής αναπτυξιακής στρατηγικής και υγιούς οικονομίας, να θωρακιστεί η κοινωνία με δημοκρατικές αρχές, να ενδυναμωθεί η ισονομία και το κράτος δικαίου, να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, να εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί ο αγώνας κατά των δυνάμεων της διαπλοκής, της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους, που κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την ενημέρωση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, την εξωτερική πολιτική. Αυτή η ριζική πορεία προς την αλλαγή δεν πρέπει να διακοπεί, αφήνοντας τις προοδευτικές αλλαγές και τις νέες προοπτικές έρμαια σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και καταστροφική (Ακρο)Δεξιά.

Αυτός ο αγώνας δίνεται στο εσωτερικό καθημερινά αλλά και στο εξωτερικό με τους δανειστές και τους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη, μέσα από συμμαχίες που χτίζονται αλλάζοντας το πολιτικό τοπίο. Στην Ευρώπη χτίζονται συμμαχίες με όμορες πολιτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται στην νεοφιλελεύθερη και την ακροδεξιά λαίλαπα. Αριστεροί, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν τις αλλαγές στην Ελλάδα. Αρθρώνεται ένας νέος προοδευτικός λόγος, σχηματίζεται μια νέα ευρωπαϊκή προοδευτική πολιτική προοπτική, κάτι εξαιρετικά σημαντικό ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές και την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη δυναμώνει και αρθρώνει ένα νέο πολιτικό λόγο με αυξανόμενη επιρροή. Επίσης, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν θετικά παραδείγματα σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό πρέπει να γίνει πράξη και στην ελληνική κοινωνία και είναι επιτακτική ανάγκη να συμβεί σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο αντιπαράθεσης των προοδευτικών δυνάμεων με το παλιό πολιτικό - οικονομικό κατεστημένο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα ενός διαλόγου ανοιχτού και συμμετοχικού που θα δημιουργήσει προοδευτικές και μακροχρόνιες αντιστάσεις στην αυξανόμενη επιρροή της Ακροδεξιάς και της συντήρησης και θα δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας αλλά και εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό πολίτη.

Η έξοδος από τα Μνημόνια, που έχει καθαρό ορίζοντα τον Αύγουστο, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να συζητηθεί το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η δημιουργία μιας κοινωνίας με προοδευτικές αντιλήψεις για τον συνάνθρωπό μας, που θα κρατά τη νεολαία στη χώρα μας.

Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2019 είναι οριακά αρκετός για να αποδειχθεί, με σχέδιο και δουλειά σε όλα τα επίπεδα, η ικανότητα της Αριστεράς να πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες τόσο στην οικονομία όσο και σε θέματα ισονομίας και διαφάνειας, που θα αγγίξουν τον πολίτη, ο οποίος έχει τόσο υποφέρει από τη μακροχρόνια λιτότητα. Να καταδείξει με εργατικότητα και ταπεινότητα την ειδοποιό διαφορά με την πολιτική ελίτ του παρελθόντος που κατέστρεψε τη χώρα.

Να ανοίξουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο που θέλει να συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις, να ανταμώσει με την προοδευτική κοινωνία, να ανοίξει έναν πραγματικό διάλογο που ώς σήμερα δεν έχει πραγματικά υλοποιήσει. Δεν χρειάζονται κομματικές οργανώσεις περιχαρακωμένες, φοβικές, κλειστές στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά ανοιχτοί πυρήνες προοδευτικού διαλόγου, που θα παράγουν προτάσεις για μια πιο δίκαιη, συμμετοχική και προοδευτική κοινωνία.

Επιπλέον, αυτή η πολιτική διαλόγου θα ενδυναμώσει και τις πραγματικά προοδευτικές φωνές στην ελληνική Κεντροαριστερά, που σήμερα νοιώθουν την ασφυκτική πίεση από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων και προσωπικών φιλοδοξιών, που επιθυμούν τη συνεργασία με την ακραία συντηρητική παράταξη.

Σε αντίθεση με αυτό που θέλουν να παρουσιάζουν πολλά ΜΜΕ, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν πολλά που τις ενώνουν και βέβαια ιδεολογικές διαφορές που τις διακρίνουν. Πρέπει με διάλογο και ανοικτές οργανώσεις να ενδυναμώσουμε τον κοινό μας τόπο, αλλά και γόνιμα να συνδιαλαγούμε πάνω στις διαφορετικές μας αντιλήψεις και πολιτικές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα αρραγές προοδευτικό μέτωπο, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που θα αντιπαλέψει την συντήρηση και την Ακροδεξιά.

Η πολιτική ιστορία έχει διδάξει ότι όταν ο προοδευτικός και αριστερός χώρος κατακερματίστηκε, αποτέλεσε εύκολη λεία στην καλυμμένη ή φανερή Ακροδεξιά, με καταστροφικές συνέπειες για τον απλό πολίτη, το κράτος δικαίου, ακόμα και την ειρήνη.

* Ο Λάμπης Κοντονής είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL), μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Βελγίου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL