Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ και ο κ. Βερβεσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ και ο κ. Βερβεσός

Του Γιάννη Καρδαρά*

Η παραίτηση ενός προέδρου ανώτατου δικαστηρίου είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό γεγονός, πολλώ μάλλον όταν ο δικαστικός λειτουργός τη συνδέει με τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το σύνταγμα με την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, πάντα με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος και τη συνακόλουθη υποχώρηση του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Ως νομικός αλλά και ως αριστερός, μαζί με πολλούς άλλους-ες συναδέλφους επί χρόνια υποστηρίζαμε τα ανωτέρω και για τον λόγο αυτό προσφεύγαμε στο ΣτΕ και στα ανώτατα δικαστήρια ζητώντας προστασία, αλλά δυστυχώς απεδείχθη μάταιη η προσπάθειά μας.

Το ΣτΕ με επανειλημμένες αποφάσεις του έχει δεχθεί ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα Μνημόνια είναι συνταγματικά λόγω του δημοσιονομικού συμφέροντος του Δημοσίου, που, εκτός άλλων, αποπληρώνει τους δανειστές, ενώ σε άλλες αποφάσεις του έχει δεχθεί την πενταετή παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, χωρίς να επικαλεστεί αυτή τη φορά το δημοσιονομικό συμφέρον του Δημοσίου. Αυτό είχε ως συνέπεια να «τρίβουν τα χέρια τους» χιλιάδες «επιφανείς» οφειλέτες του Δημοσίου και συστηματικοί παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας.

Δεν θα αναφερθώ στο "πόθεν έσχες" των δικαστών που, θεωρώντας τον εαυτό τους ένα σκαλί πάνω από τους πολίτες, δεν υποβάλλουν σήμερα δήλωση ή δεν δέχονται περικοπές στους μισθούς τους, για να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ αποδέχονται την περικοπή μισθών και συντάξεων των πολιτών.

Μία παραίτηση - "ηρωική έξοδος" του προέδρου του ΣτΕ ένα μήνα πριν από τη συνταξιοδότησή του για τους παραπάνω λόγους, τους οποίους όμως ανεχόταν επί έτη, αλλά τελικά στη διακαναλική συνέντευξή του τους εξόρκισε με τη ρήση «όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού τον αγώνα τον καλό», προφανώς κρίνεται.

Επίσης κρίνεται και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, που εξαιτίας της "κόντρας" με τον υπουργό Στ. Κοντονή για δικηγορικό θέμα (την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τρία Πρωτοδικεία στην Αττική) δράττοντας την ευκαιρία από τις δηλώσεις Σακελλαρίου κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό για επηρεασμό της Δικαιοσύνης...

Η λαϊκή ρήση ότι πέτυχε "με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια" δυστυχώς δεν αντιστοιχεί στον κ. Δ. Βερβεσό, διότι η "προς συζήτηση τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών" και το σοβαρότατο θέμα του επηρεασμού της Δικαιοσύνης και της συνταγματικότητας ή όχι των Μνημονίων είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα που η σύνδεσή τους και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της παραίτησης Σακελλαρίου υποτιμά τον κ. πρόεδρο του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της Ελλάδας, αλλά και τους δικηγόρους ατομικά.

* Ο Γιάννης Καρδαράς είναι μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL