Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Αύριο οι εκλογές για τις "γαλάζιες" ΝΟΔΕ / "Σφαγή" για τον έλεγχο της επόμενης Κ.Ο.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο οι εκλογές για τις "γαλάζιες" ΝΟΔΕ / "Σφαγή" για τον έλεγχο της επόμενης Κ.Ο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Σε... πεδίο εσωκομματικής μάχης έχουν μετατραπεί οι αυριανές εσωκομματικές εκλογές για τους προέδρους των νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων της Ν.Δ., καθώς όσο κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να "θριαμβολογήσει" με άρθρο του για την εγγραφή νέων μελών και την οικονομική ανταπόκριση των υπαρχόντων, στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος στις μεγάλες "γαλάζιες" οργανώσεις προκειμένου το "σύστημα" των "προεδρικών" να εκλέξει τους εκλεκτούς του, με στόχο να αναδειχθεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές μια ελεγχόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προεδρικές παρεμβάσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε μεγάλες δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις έχει προκληθεί έντονη εσωστρέφεια και γκρίνια από τις παρεμβάσεις "κομματαρχών" του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα εν λόγω στελέχη επιχειρούν να ελέγξουν και να στεγανοποιήσουν την αυριανή διαδικασία, "αποθαρρύνοντας" ανεπιθύμητους από το να εκλεγούν στην προεδρία των εν λόγω οργανώσεων. Στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσει ο πρόεδρος του κόμματος τον έλεγχο των εν λόγω οργανώσεων, προκειμένου στη συνέχεια οι "εκλεκτοί" του να επηρεάσουν τη σταυροδοσία στα οργανωμένα μέλη, όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Μ’ άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πολύ σοβαρό λόγο να ρισκάρει την εκδήλωση έντονης εσωστρέφειας, αφού οι παρασκηνιακές μάχες που δίνονται στις μεγάλες οργανώσεις βάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ως απώτατο στόχο να ελέγξει ο Κυρ. Μητσοτάκης την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. - καθώς η παρούσα παραμένει ελεγχόμενη από τον Αντ. Σαμαρά, όπως αποδείχθηκε και... στην ψηφοφορία επί της αναδοχής παιδιών.

"Τους πληρώνουν την εγγραφή"

Ενδεικτικές του συγκεκριμένου κλίματος εσωστρέφειας είναι οι βαριές καταγγελίες με τις οποίες ο Στ. Μέλλος, τοπικό "γαλάζιο" στέλεχος, συνόδευσε την ανακοίνωση πως αποσύρεται από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΝΟΔΕ Β’ Πειραιώς. Ο Στ. Μέλλος έκανε λόγο για "εσωκομματικά γεγονότα γεμάτα ίντριγκες, μεθοδεύσεις, υπόγειες διαδρομές και παλαιοκομματισμό, ειδικά από το γραφείο του κ. Θανάση Νέζη" (σ.σ.: στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη). "Για μια ακόμα φορά ‘μηχανισμοί’ του παρελθόντος και εραστές της πολιτικής του κομματάρχη θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ν.Δ του μέλλοντος", συνέχισε, καταγγέλλοντας πως "είναι βέβαιο ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΝΟΔΕ στη Β' Πειραιώς δεν θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και το κάθε καρυδιάς καρύδι αγνώστου πολιτικής ταυτότητας και προελεύσεως που σέρνουν στη κάλπη ανθρώπους πληρώνοντάς τους ακόμα και το δικαίωμα εγγραφής κάποιοι που θέλουν να ηγηθούν της ΝΟΔΕ Β' Πειραιώς".

"Βόμβες" Μαρκογιαννάκη

Αντίστοιχες καταγγελίες, εξάλλου, για τα Χανιά, έχει διατυπώσει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος Χρ. Μαρκογιαννάκης, που υπήρξε στο παρελθόν στενός πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για "μικρές τοπικές διαπλοκές", καταγγέλλοντας πως οικονομικά ισχυροί παράγοντες αγόρασαν μαζικά κάρτες των 12 ευρώ για λογαριασμό υποψηφίων. "Υποψήφιοι αποδέχονται την προσφορά οικονομικά ισχυρών παραγόντων, οι οποίοι κυριολεκτικά ‘αγοράζουν’ αδιακρίτως ταυτότητες για πληρωμή καρτών, χωρίς καμία γνώση ή συμμετοχή στη διαδικασία, των κατόχων τους", έγραψε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, προσθέτοντας πως "δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, σε μία συγκεκριμένη περιοχή του νομού μας, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις".

Θριαμβολογία περί... ανανέωσης

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης (ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και απέρριψε την πρότασή του για "εθνική συνεννόηση" στην εξωτερική πολιτική) θέλησε χθες να "πανηγυρίσει" για την πληρωμή των 12 ευρώ από 155.000 πολίτες, καθώς με άρθρο του στον "Φιλελεύθερο" επ’ ευκαιρία των αυριανών εσωκομματικών εκλογών ισχυρίστηκε πως "η Ν.Δ. ξαναγίνεται μαζικό λαϊκό κόμμα". Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις εκλογές "τολμηρή πολιτική επιλογή" και δηλώνει πως "ανοίγει την πόρτα" της παράταξης, ώστε να ανανεωθεί. Μάλιστα, θέτει ως στόχο των αυριανών εσωκομματικών εκλογών να πείσουν τα μέλη της Ν.Δ. την υπόλοιπη κοινωνία ότι "αξίζουμε καλύτερα" και ότι "πρέπει να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση". Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο κορμός στελεχών που θα προκύψει από τις αυριανές εσωκομματικές αρχαιρεσίες θα συγκροτεί "έναν ετοιμοπόλεμο εκλογικό μηχανισμό που θα δώσει οργανωμένα και συντεταγμένα τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν" - με την τελευταία αυτή φράση να απέχει πόρρω, προφανώς, από το "ζητάμε εκλογές ακόμη και την επόμενη Κυριακή" του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη...

ΣΥΡΙΖΑ: Με τα 1,86 εκατ. θα αποπληρώσετε τα 200 εκατ. δάνεια;

Η ανταπάντηση της Ν.Δ.; "Μόνη λογική εξήγηση" που το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στο Μαξίμου, το ότι "πολύ σύντομα το υπουργικό του συμβούλιο θα συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου"!

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σκωπτικά το άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτό "επαναλαμβάνονται οι ίδιες κοινοτοπίες περί ανανέωσης και η γνωστή καταστροφολογία", αλλά "καμία λέξη για το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις της". Παράλληλα, η Κουμουνδούρου υπενθύμισε ότι "τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αρκετές πτυχές από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του". "Μίλησε για απολύσεις στο δημόσιο και για εκχώρηση τομέων του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ χαρακτήρισε το 8ωρο και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις "παρωχημένες έννοιες", συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας με νόημα πως "το μόνο, όμως, πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο από το άρθρο Μητσοτάκη είναι ότι τα έσοδα στα κομματικά ταμεία της Ν.Δ. φτάνουν, όπως ο ίδιος λέει, τα 1,86 εκατομμύρια ευρώ". "Θα αποπληρώσει άραγε με αυτό το ποσό μέρος των απλήρωτων δανείων της ΝΔ που φτάνουν τα 200 εκατομμύρια; Αυτή θα ήταν μια πραγματικά καινοτόμα ενέργεια", κατέληξε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.

Σημειωτέον ότι η Ν.Δ., ανταπαντώντας, δεν είπε... λέξη για την ταμπακιέρα, παρά επισήμανε πως "η μόνη λογική εξήγηση" για το ότι το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε στο Μαξίμου είναι ότι... "ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι πολύ σύντομα το υπουργικό του συμβούλιο θα συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου, πιθανότατα δε και χωρίς τον ίδιο...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL