Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Το παλαιό πολιτικό σύστημα σε παρατεταμένη κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παλαιό πολιτικό σύστημα σε παρατεταμένη κρίση

Το παλαιό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της γάγγραινας. Εκείνης της μόλυνσης που, αν δεν την προλάβεις, κινδυνεύεις να χάσεις μέλη του σώματός σου. Η γάγγραινα προχώρησε πολύ και απειλεί όλο το σώμα.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ως πυλώνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, κινούνται ενοχικά και σπασμωδικά. Κρατήθηκαν στην εξουσία έως την πολιτική και ηθική παρακμή τους και έσπρωξαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Επί πέντε χρόνια προσπάθησαν ανεπιτυχώς, ως εντολοδόχοι των δανειστών, να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς σχέδιο και άποψη. Κλεψιές πριν από τη χρεοκοπία, κλεψιές και επί χρεοκοπίας! Και για όλα φταίει ο Χατζηπετρής!

Η ΟΡΓΗ του ελληνικού λαού πολύ μεγάλη. Η υπομονή του εξαντλήθηκε το 2015 και βούτηξε από τον σβέρκο ένα μικρό, άπειρο σε ευθύνες διακυβέρνησης κόμμα, με μοναδικό κριτήριο την εντιμότητα, και το έκανε κυβέρνηση.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ μια σοβαρή και βιώσιμη συμφωνία για το χρέος, θα μπορούμε να λέμε ότι το κεφάλαιο χρεοκοπία κλείνει. Με πολύ κόπο και μεγάλα βάρη, όπως συμβαίνει σε όσες χώρες δοκίμασαν τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα κρίσεις, χωρίς μάλιστα, όπως εμείς, ανεξάρτητη νομισματική ισχύ.

Η ΝΕΑ ηγεσία της Ν.Δ., χωρίς να έχει διδαχτεί τίποτα από τις μεγάλες ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη, συνεχίζει με όλα τα αμαρτωλά πρόσωπα σε καίριες θέσεις. Παρά τα νέα σκάνδαλα, καμιά αυτοκριτική, καμιά προσπάθεια αυτοκάθαρσης, κανένα πρόγραμμα απομάκρυνσης εκείνων που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας.

ΑΚΟΜΑ και όταν κάποιοι εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις, ο ηθικός κανόνας της παραίτησης, μέχρι να λάμψει η αλήθεια, παρακάμπτεται. Όλοι καλύπτονται, όλοι προστατεύονται. Ακόμα και ο βαρόνος ολιγάρχης που εισέβαλε στη δημόσια ζωή και στα ΜΜΕ και απέσπασε με την άδεια του Κυριάκου το δικαίωμα να μιλάει ως πρόεδρος του κόμματος!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που πλανάται, και που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα βαραίνει για τη γνώμη των πολιτών, είναι: Μπορεί αυτή η Ν.Δ., όπως είναι σήμερα, να αναλάβει και να φέρει εις πέρας με κανόνες, τιμιότητα και αξιοκρατία το έργο που χρειάζεται η χώρα μετά το στραπάτσο; Με ποιους; Δοκιμάστε να φτιάξετε μια κυβέρνηση με τα υλικά που διαθέτει σήμερα αυτό το κόμμα για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος.

ΤΑ ΙΔΙΑ και χειρότερα στο ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ουρά της Ν.Δ., με τη Φώφη να ζητάει εκλογές! Αμοράλ αριβίστες, όπως ο Βενιζέλος με τον Λοβέρδο, θορυβούσες μετριότητες, όπως ο Κωνσταντινόπουλος και η Χριστοφιλοπούλου, βαριεστημένοι συνταξιούχοι όπως ο Σκανδαλίδης, που (όλοι μαζί) χωρίς καμιά αυτοκριτική επιχειρούν να εξασφαλίσουν μερίδιο στην εξουσία. Άλλαξαν ταμπέλα, έκαναν και κινήσεις διεύρυνσης, αλλά, με όλα τα βαρίδια και χωρίς τον μαζικό λαϊκό χαρακτήρα που είχε για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ, δεν πείθουν. Κρίθηκαν από την κοινωνία και, αν δεν τολμήσουν την αυτοκάθαρσή τους με την επιστροφή σε στέρεες και υγιείς ρίζες, δεν πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν.

ΔΥΟ κυριολεκτικά χρεοκοπημένα κόμματα, που έχουν φεσώσει το τραπεζικό σύστημα με χρέη που ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια και που δεν πρόκειται ποτέ να τα εξοφλήσουν, τους μόνους που -στην ουσία- εκφράζουν, και δεν το κρύβουν μάλιστα, είναι οι κλεπτοκράτες του αμαρτωλού παρελθόντος. Δεν πρόκειται για αλλαγή. Πρόκειται για επιχείρηση παλινόρθωσης των καταστροφέων στην εξουσία.

ΑΠΟ τον κύκλο της κρίσης δεν ξέφυγε ούτε ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό ΚΚΕ. Πρώτος εχθρός η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Συνεργάζονται επί της ουσίας με τις δυνάμεις της παλινόρθωσης. Κανένας προβληματισμός για την ιστορική κίνηση του Κ.K. της Πορτογαλίας, που μαζί με την υπόλοιπη Αριστερά συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές για να εξασφαλιστεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την ευημερία. Και το δείγμα εκεί είναι θετικό. Καμιά ανάλυση της σύγχρονης διεθνούς κατάστασης. Πορεύονται λες και είμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα και περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες για την κατάληψη της εξουσίας. Να την κάνουν τι;

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Το πολιτικό κενό που υπάρχει πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στον χώρου του Κέντρου, είναι μεγάλο. Διακυβεύεται η σταθερότητα και το πολιτικό μέλλον της χώρας. Πού να φανταστείς ότι θα προέκυπτε ποτέ δίλημμα του τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή χάος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL