Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Προσοχή στις μπανανόφλουδες του Ερντογάν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσοχή στις μπανανόφλουδες του Ερντογάν...

Τελικά ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει διπλές πρόωρες εκλογές, οι οποίες ορίστηκαν για τις 24 Ιουνίου. Τι τον έκανε να σπεύσει γρήγορα στις κάλπες; Είναι φανερό πως εκτίμησε ότι τώρα οι συνθήκες είναι καλές, καλύτερες από ό,τι πιθανόν μετά από ένα χρόνο. Και γιατί μετά από ένα χρόνο οι συνθήκες πιθανόν να είναι ασύμφορες για τα προσωπικά του σχέδια;

ΔΙΟΤΙ η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με σοβαρά μέτωπα ανοιχτά απέναντι σε παίκτες που το μέγεθός και η ισχύς τους δεν επιτρέπουν δυναμικές προκλήσεις. Ούτε στη Συρία μπορεί η Άγκυρα να συνεχίσει την επεκτατική επιθετική πολιτική της και να ξεπαστρέψει τους Κούρδους ούτε στην κυπριακή ΑΟΖ σηκώνει τσαμπουκάδες απέναντι στα αμερικανικά και γαλλικά γεωτρύπανα.

ΕΠΙΣΗΣ η τουρκική οικονομία κλονίζεται από τις διαρκείς υποτιμήσεις του εθνικού της νομίσματος (απώλειες 43% από το 2016 έναντι του δολαρίου) ενώ το κοντέρ στον πολύτιμα συναλλαγματοφόρο τομέα του τουρισμού έχει σχεδόν μηδενιστεί! Και πώς οι θηριώδεις επενδύσεις στον κλάδο αυτόν σε όλα τα παράλια της Τουρκίας θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους από το τραπεζικό σύστημα; Καθώς μάλιστα ο δανεισμός από τον ιδιωτικό τομέα και τις διεθνείς αγορές γίνεται ολοένα πιο δύσκολος και ασύμφορος, η φούσκα που απειλεί τον μεγάλο κατασκευαστικό κλάδο θα σκάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του τουρκικού νομίσματος και ο υψηλός πληθωρισμός (12%) σε σχέση με τον χαμηλό μέσο μισθό, που δεν ξεπερνάει τα 330 ευρώ, απειλεί τις περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις. Με χρέος κυρίως σε δολάρια, αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, το 80% των οποίων ανήκει στις τουρκικές τράπεζες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ το κλίμα στις διεθνείς αγορές και στους επενδυτικούς κύκλους έχει βαρύνει από τις δυσοίωνες προοπτικές μιας χώρας που αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη περιορίζοντας τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Και μια τέτοιου χαρακτήρα χώρα δεν μπορεί να βρίσκει εύκολα φιλοξενία για τα εξαγωγικά προϊόντα της στις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως δεν έβρισκαν τα προϊόντα της Χιλής και της Νότιας Αφρικής, όσο είχαν δικτατορικές κυβερνήσεις, μέχρι να αναγκαστούν, για να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά, να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

ΠΟΙΟ «παιχνίδι» απομένει για τον Ερντογάν να εκμεταλλευτεί, για να αξιοποιήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Το Αιγαίο και οι διαφορές με την Ελλάδα. Αρκούν οι μπανανόφλουδες που πετάει, ελπίζοντας να τις πατήσουν οι γείτονές του, ώστε σε κάθε επεισόδιο να είναι εν δικαίω;

ΑΝ ΤΙΣ ΠΑΤΗΣΟΥΝ, ίσως. Αν δεν τις πατήσουν; Και είναι σίγουρος και ασφαλής πως στην περίπτωση ενός επιδιωκόμενου από την Άγκυρα θερμού επεισοδίου αυτός θα βγει κερδισμένος; Ποια στοιχεία τον κάνουν να το πιστεύει; Οι ταπεινωμένες και αποψιλωμένες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ανταποκριθούν σε θάλασσα και αέρα με τις ελληνικές; Πολύ δύσκολα στις σημερινές συνθήκες, όπου δεν υπάρχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν θυσιάζει το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας του για τον θρόνο του. Και στην προσπάθειά του αυτή χάνει όλους του παραδοσιακούς εταίρους του. Ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία ουσιαστικά έκλεισε. Η υπομονή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων εξαντλήθηκε. Δεν είναι τυχαίες και άνευ σημασίας οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα η Γαλλία θα είναι και στρατιωτικά (!) στο πλευρό της Αθήνας.

ΜΠΟΡΕΙ στο ΝΑΤΟ ο ανεκδιήγητος Στόλτενμπερκ να κρατάει ίσες αποστάσεις, αλλά στην πράξη η κυρίαρχη δύναμη της συμμαχίας, όπως είναι οι ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει στις τυχοδιωκτικές κινήσεις του Ερντογάν. Με τι συγκριτικά πλεονεκτήματα, λοιπόν, μπορεί να ρισκάρει σύγκρουση η Άγκυρα; Και πώς είναι σίγουρη ότι ο τουρκικός λαός, παρά τον καλλιεργούμενο εθνικισμό και τη θρησκοληψία, θα συνεχίσει να αδρανεί όταν απειλείται το οικονομικό του μέλλον; Άλλωστε οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία κάθε άλλο παρά εκλογικό περίπατο δείχνουν.

ΑΣΦΑΛΩΣ μέχρι την ημέρα των εκλογών θα ακούσουμε πολλά. Οι μπανανόφλουδες που θα πετάει η Άγκυρα θα πολλαπλασιαστούν. Έχουμε κάθε λόγο και συμφέρον να τις αποφύγουμε καθώς το τίμημα για την ελληνική οικονομία θα είναι οδυνηρό. Ας ελπίσουμε να συνέλθει και η αξιωματική αντιπολίτευση και να μην σιγοντάρει άλλο τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL