Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Διαδικτυακά πυρά εναντίον Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Διαδικτυακά πυρά εναντίον Τσίπρα

Από ένα άτυπο μιντιακό κονσόρτσιουμ που στοχεύει στην άμεση αποδόμηση της κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος από τα Μνημόνια και η ανόρθωση της οικονομίας πριν τις εκλογές

Υπάρχει το δημοσίευμα της γερμανικής FAS (“Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”) και υπάρχει και το δημοσίευμα της ελβετικής ΝΖΖ (“Νeue Zuericher Zeitung”). Και τα δύο βγήκαν στον ελληνικό διαδικτυακό «αέρα» στον ίδιο ενημερωτικό χρόνο. Ίδια μέρα, ίδια ώρα.

Στο πρώτο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ‘τάλε κουάλε’ Τσάβες, που έχει διορίσει τους φίλους του και... όλο του το σόι στις θέσεις - κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και «κυβερνά σε ένα σύστημα διαφθοράς και κακής οικονομικής διαχείρισης».

Στο δεύτερο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο χαρισματικός νεαρός πολιτικός που έχει διαψεύσει όποιους προφήτεψαν σύντομη ζωή για την κυβέρνηση του∙ ιδεολογικά ευέλικτος και γνώστης της τακτικής, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πραγματικό πλεονέκτημα το καλοκαίρι, καθώς είναι ανοιχτές οι πιθανότητες καθαρής εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα”.

Το πρώτο έπαιζε κάνα δύο εικοσιτετράωρα ως βασικό θέμα στο αντικυβερνητικό κονσόρτσιουμ των διαδικτυακών ΜΜΕ, που περιλαμβάνει το σύνολο, σχεδόν, των μεγάλης επιδραστικότητας ειδησεογραφικών σάιτ και των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων. Με εκείνες του Μαρινάκειου δημοσιογραφικού... alter ego (Τα Νέα.gr, Το Βήμα.gr κλπ. κλπ.) να ακολουθούν την ναυαρχίδα της αντικυβερνητικής τοξικότητας (Πρώτο Θέμα.gr) αναμασώντας τη δηλητηριώδη σκόνη της.

Το δεύτερο μόνο στην efsyn.gr το πήρε το μάτι μου. Υπό τον αυστηρά δημοσιογραφικό τίτλο «ΝΖΖ: Kαι όμως ο Τσίπρας επικρατεί». Ναι, αναδημοσιεύτηκε και από μερικά σάιτ∙. Και δυο - τρία μπλογκ. Τίποτε άλλο...

Υπάρχει κι ένα τρίτο δημοσίευμα, αυτό του πρακτορείου Bloomberg. Ίδια μέρα, ίδια ώρα με τα δύο προηγούμενα. Σ’ αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας τίθεται εν μέσω των πραγματικών προκλήσεων και βασάνων που αντιμετωπίζει στον παρόντα χρόνο: στο εσωτερικό μέτωπο, «οι προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή οικονομική ζωή και οι πρώτες εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος, που συνοδεύονται από διαπληκτισμούς με συμμάχους και αντιπάλους». Στο εξωτερικό μέτωπο, «οι αυξανόμενες εντάσεις με την παραδοσιακή αντίπαλο Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από τη διένεξη για την ονομασία γειτονικής χώρας».

Ακολούθως, ο αρθρογράφος του Bloomberg σημειώνει ότι η ικανότητα του Τσίπρα να ελιχθεί εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων και βασάνων «θα καθορίσει τον βαθμό της σταθερότητας της χώρας του και της περιοχής για τα προσεχή χρόνια». Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση των συγκεκριμένων «προκλήσεων και βασάνων» και το δημοσίευμα κλείνει με την εκτίμηση του Wolfango Piccoli, της παγκοσμίου φήμης συμβουλευτικής εταιρείας Teneo Intelligence, ότι «η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το χαρτί της "καθαρής εξόδου", παρά την έλλειψη μεταμνημονιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία».

Η συγκεκριμένη εκτίμηση του Wolfango Piccoli, μοναδικό αρνητικό σχόλιο για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του στο άρθρο του Bloomberg, αποσπάστηκε από το «αντικυβερνητικό μιντιακό κονσόρτσιουμ του Μαρινάκειου... alter ego», διαστρεβλώθηκε επαρκώς και έγινε... συλλογικός διαδικτυακός τίτλος αμφισβήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού. Και των δηλώσεών του. Και της ίδιας της καθαρής εξόδου εν τέλει: Ο Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο χωρίς να έχει σχέδιο για την οικονομία λέει (!) το Bloomberg.

«Το αντικυβερνητικό διαδικτυακό κονσόρτσιουμ του Μαρινάκειου... alter ego»... Καθώς διατυπώνω το συγκεκριμένο κατηγορητικό σχήμα, έχω τη συνείδηση ότι υπερβάλλω, ότι μόνο εκ του αποτελέσματος και κατ’ εικαστική υπέρβαση προκύπτει ως κάτι το απτό.

Ωστόσο, οι παροικούντες την δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε την (εκλεκτική;) πολιτική - επιχειρηματική συγγένεια που συνδέει μια μεγάλη σειρά μεγάλης επιδραστικότητας ειδησεογραφικών σάιτ καθώς και έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων με το πολιτικό τρίγωνο Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου, τη ναυαρχίδα της αντικυβερνητικής τοξικότητας (Πρώτο Θέμα.gr), την οικογένεια Αλαφούζου (“Καθημερινή”, ΣΚΑΪ, κ.λπ.) και, προεξάρχον όλων, το «Μαρινάκειο δημοσιογραφικό... alter ego»: Τα Νέα.gr, Το Βήμα.gr, κ.λπ. κ.λπ.

Και γνωρίζουμε πως όλα τα ανωτέρω συνιστούν ένα άτυπο αντικυβερνητικό διαδικτυακό κονσόρτσιουμ∙ με κοινό στόχο την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα (του «χαρισματικού νεαρού πολιτικού ηγέτη» που, σύμφωνα με την “Νeue Zuericher Zeitung”, «ιδεολογικά ευέλικτος και γνώστης της τακτικής, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πραγματικό πλεονέκτημα το καλοκαίρι») πριν το καλοκαίρι: διά της μεθόδου της παραπληροφόρησης. Του υπερβάλλοντος κιτρινισμού. Της συκοφαντικής διαστρέβλωσης. Της κατασκευής, της εξαγωγής και της επανεισαγωγής μετά συντονισμένης υπερπροβολής, αρνητικών -για τον πρωθυπουργό την κυβέρνηση και τη χώρα- αφηγημάτων (fake news). Όπως αυτή της FAS. Για τη «μιζέρια των Ελλήνων» και τονψ ‘τάλε κουάλε’ Τσάβες, Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL