Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ας πούμε και καμιά αλήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας πούμε και καμιά αλήθεια

Η παρουσίαση της πραγματικότητας κατά το δοκούν, δηλαδή η διαστρέβλωση της αλήθειας, είναι συνυφασμένη με τον δημόσιο λόγο και ως εκ τούτου δεν εντυπωσιάζει όταν προέρχεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης ταγμένα στην εξυπηρέτηση των πολιτικών ή επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Δεν προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, το ότι η ήπια πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% ερμηνεύεται ως "κόλαφος για την κυβέρνηση" ή ότι η αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων από το Διεθνές Ταμείο μία ημέρα αργότερα, χθες, ερμηνεύεται ως "παράθυρο από ΔΝΤ για νέα μέτρα". Έχουμε δει και χειρότερα, οπότε τα προσπερνάμε.

Αυτό που προκαλεί πράγματι εντύπωση είναι ο περιορισμός πολιτικών δυνάμεων όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και κοινωνικών φορέων στην επικοινωνιακή πολιτική και τη φθηνή προπαγάνδα, ήτοι η απουσία τους από τη συζήτηση για την "επόμενη ημέρα" της χώρας, την επομένη των Μνημονίων, αφού πλέον είναι ολοφάνερο και πολυδιακηρυγμένο απ' όλες τις πλευρές ότι τα Μνημόνια τελειώνουν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα επί οκτώ χρόνια ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες δεν σημαίνει ότι ήταν και επιτυχημένο. Κάθε άλλο, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσοστά ανεργίας, την απώλεια εισοδήματος και το επίπεδο μισθών και συντάξεων.

Το πραγματικό ερώτημα, πλέον, είναι από ποιο σημείο θα ξεκινήσει, πόσο γρήγορα θα τρέξει και προς ποια κατεύθυνση η ανασυγκρότηση. Τη βάση ή την ευκαιρία για τη συζήτηση θα μπορούσε να την προσφέρει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών το προσεχές διάστημα. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε "τι είναι αυτό το σχέδιο", αλλά αυτό που σήμερα αντιλαμβανόμαστε είναι πως ο ίδιος δεν θέλει να γνωρίζει.

Ο ΣΕΒ, για παράδειγμα, φαίνεται να γνωρίζει, καθώς χθες υπέβαλε -νέες- προτάσεις, τις οποίες, όπως σημείωσε, θα καταθέσει στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Αν δεν κάνουμε λάθος, σχετική συζήτηση θα έχει σήμερα και η ΕΣΕΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η Ν.Δ., τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΓΣΕΕ και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς πού βρίσκονται; Κρύβονται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL