Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Εκεί που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκεί που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι...

«Ετοιμάσου Ρωσία, έρχονται οι έξυπνοι και όμορφοι (!) πύραυλοί μας» είπε ο Τραμπ, μετά το γεγονός του θανάτου αμάχων από δηλητηριώδη αέρια στη Συρία. Μπορεί μια δύναμη με το ιστορικό των ΗΠΑ να πείσει ότι είναι ευαίσθητη για ανθρωπιστικά δράματα που συμβαίνουν στον έξω κόσμο; Πότε άλλοτε το έχει κάνει, απειλώντας μάλιστα τον μοναδικό στρατό τον οποίο δεν μπορεί με σιγουριά να νικήσει;

ΑΣ ΜΗΝ πάμε πολύ παλιά, τότε που ο Λευκός Οίκος γέμιζε τον κόσμο με δικτατορίες που εκτελούσαν, βασάνιζαν και εξαφάνιζαν κατά χιλιάδες αντιφρονούντες πολίτες. Ας μην αναφερθούμε στη δύστυχη Αφρική όπου εμφύλιοι πόλεμοι σπέρνουν ακόμα θάνατο και λιμούς. Ας αναφερθούμε σ’ ένα μικρό μέρος, λίγο κάτω από τη Συρία, όπου οι ρόμποκοπ του ισραηλινού στρατού, με την ανοχή της δημοκρατικής Δύσης, σημαδεύουν σκοτώνουν και τραυματίζουν χιλιάδες άμαχους διαδηλωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά καθώς οι άντρες λιγοστεύουν.

ΣΕ ΠΟΙΟ δίκαιο δημοκρατικής χώρας μπορεί να υπάρξουν καταδίκες και τιμωρίες κατηγορουμένων χωρίς αποδείξεις; Ποιες αποδείξεις παρουσίασαν οι Βρετανοί για την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ; Ποιες αποδείξεις παρουσίασαν οι Αμερικανοί για τις ευθύνες της κυβέρνησης Άσαντ στο τραγικό περιστατικό;

ΤΟΤΕ, πώς θα δράσουν στο έδαφος μιας ξένης χώρας που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των τζιχαντιστών. Και αν ανατρέψουν τον Άσαντ, ποιος και πώς θα κυβερνήσει; Ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της άλλοτε ευημερούσας χώρας, που έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι;

ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν ενδιαφέρει τους «προστάτες» της Δημοκρατίας στον κόσμο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα λάφυρα. Χρειάζονταν το Ιράκ για τους ενεργειακούς του πόρους. Χρειάζονται τη Συρία ως οικόπεδο όπου θα μεταφέρονται οι πόροι της Μέσης Ανατολής, χωρίς το κόστος μεταφοράς που έχει το Σουέζ. Θέλουν να απομονώσουν τη Ρωσία από τον μοναδικό χώρο που έχει στρατιωτική πρόσβαση στη Μεσόγειο. Τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου.

ΓΙΑ τα μάτια των Βρετανών ψηφοφόρων η Μέι απειλεί να παρέμβει στη Συρία στο πλάι των ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι χρειάζεται εργαλείο απομόνωσης του απειλητικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς η κυβέρνησή της διαθέτει εύθραυστη και μικρή πλειοψηφία.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι οι Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν, στις 7 Απριλίου, μετά τη «διείσδυση» στο εσωτερικό της Συρίας, το όφελος δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί σε κόστος. Για τα μάτια των Αμερικανών ψηφοφόρων απειλεί και ο Τραμπ, που βρίσκεται σε μόνιμο δικαστικό κλοιό. Πόλεμος για αλλαγή εσωτερικής ατζέντας!

ΜΟΝΟ που αυτός ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και δύσκολα θα έχει νικητή. Θυμάστε τις απειλές του Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα; Τίποτα από όσα είπε ότι θα πράξει δεν έπραξε, διότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Μεγαλύτερος του οποιουδήποτε ωφελήματος.

ΤΟ ΙΔΙΟ ισχύει -και μάλιστα στο πολλαπλάσιο- για τη Συρία, όπου εκεί ο αντίπαλος είναι ο Πούτιν. Το να πλήξεις με πυραύλους στρατηγικούς στόχους, όταν γνωρίζεις την ισχύ της απάντησης από το σύστημα S-400 και την επέκταση της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει, δεν είναι έξυπνη ιδέα.

ΣΥΜΦΩΝΑ, μάλιστα, με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Daily Mail”, τα αντιπυραυλικά συστήματα των S-400 μπορούν να καταρρίψουν μέχρι και 80 αεροσκάφη ταυτόχρονα από απόσταση 248 μιλίων, και πυραύλους, αλλά και να «χτυπήσουν» επίγειους στόχους, μετατρέποντάς τους σε στάχτη!

Ο ΠΟΥΤΙΝ δεν μπλοφάρει. Και δεν μπλοφάρει, διότι γνωρίζει ότι, αν εκδιωχτεί από τη Συρία με δεδομένο ότι, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους που έχουν περικυκλώσει τη χώρα του από παντού, η Ρωσία θα απομονωθεί από την Ευρώπη σε βαθμό ασφυξίας.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η αρχιτεκτονική των ΗΠΑ ήταν γνωστή και διατυπωμένη, η Μόσχα ετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της και την ισχύ των οπλικών της συστημάτων. Έχοντας προειδοποιηθεί το Ισραήλ, από τον ίδιο τον Πούτιν, να κάτσει φρόνιμα, και με μετέωρη την Τουρκία και σύμμαχο το Ιράν, οι συσχετισμοί στη Μέση Ανατολή έχουν αλλάξει.

ΚΑΛΑ θα κάνουν όλοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενεργοποιώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα όργανο που καταργήθηκε μονομερώς από την αμερικανική ηγεσία όταν αποφασίστηκε η εισβολή στο Ιράκ χωρίς διεθνή έγκριση. Διαφορετικά, τα λάθη θα πληρωθούν από όλους μας ακριβά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL