Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Μακεδονικό / Οι ανησυχίες της Ν.Δ. για το "Μακεδονικό" άργησαν μια μέρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακεδονικό / Οι ανησυχίες της Ν.Δ. για το "Μακεδονικό" άργησαν μια μέρα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Να “επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων” κάλεσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ τη Ν.Δ. με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, μια ημέρα μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον Ν. Κοτζιά το απόγευμα της Τετάρτης, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την ΠΓΔΜ.

Στην ετεροχρονισμένη τοποθέτηση του “γαλάζιου” τομεάρχη Εξωτερικών, με την οποία εξέφραζε τις “εντεινόμενες ανησυχίες” της Ν.Δ., τις οποίες απέδωσε στο αποτέλεσμα της ενημέρωσης, το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάψευση των αναφερομένων, επικαλούμενο μάλιστα τα πρακτικά που τηρήθηκαν κατά τη συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή έρχεται να προκαλέσει ερωτήματα για τον τρόπο που επέλεξε η ηγεσία της Ν.Δ. να χειριστεί το θέμα, με την πλευρά του υπουργείου να της καταλογίζει προσπάθεια “εξυπηρέτησης εσωκομματικών σκοπιμοτήτων”.

Μετά την ενημερωτική συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά, ο Γ. Κουμουτσάκος και η Πειραιώς απέφυγαν να προχωρήσουν σε κάποια δήλωση, ενημέρωση ή διαρροή, όπως, αντίθετα, είχαν κάνει οι αρχηγοί των κομμάτων που είχαν συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωνε τη Μεγάλη Τρίτη ότι "θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση".

Χθες ο Γ. Κουμουτσάκος εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι “από την ενημέρωση που έγινε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το Σκοπιανό ζήτημα από τον κ. Κοτζιά, οι ανησυχίες μας εντείνονται”. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στη θέση της Ν.Δ. και επανέρχεται στις “εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων”:

“Η Ν.Δ. παραμένει σταθερή στην ανάγκη μιας ενιαίας, σφαιρικής και οριστικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξ αρχής έχουμε θέσει και στις εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων”. “Χωρίς μια τέτοια λύση”, καταλήγει ο Γ. Κουμουτσάκος, “δεν νοείται να δοθεί στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.”.

Κατόπιν αυτών, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών σημείωσε ότι "με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα όσα ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την ενημέρωση που της παρέσχε το απόγευμα της 4ης Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για άλλη μία φορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Τόνισε επίσης ότι "γίνονται, προφανώς, για την εξυπηρέτηση εσωκομματικών σκοπιμοτήτων".

Στην ίδια ανακοίνωση εξηγεί ακόμη ότι "η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά τη δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια". Επιπλέον επισημαίνει ότι "στη διάρκεια της ενημέρωσης τηρήθηκαν πρακτικά που επιβεβαιώνουν το αναληθές του περιεχομένου της ανακοίνωσης Τύπου της Νέας Δημοκρατίας" και την καλεί “να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων".

Εν τω μεταξύ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας επέκρινε (ρ/σ Real) τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως “η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης έχει μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων”.

ΚΚΕ: Να εμποδιστεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Τη θέση του ΚΚΕ ότι "πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια" επανέλαβε (ΕΡΤ1) ο Γ. Γκιόκας, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ "είναι αντίθετο σε μια συμφωνία που είναι προϋπόθεση αυτής της προοπτικής". Είπε ότι "δεν θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων, δεν θα οδηγήσει σε σταθερότητα, όπως επίσης μια σειρά άλλα ζητήματα, με βάση και την ενημέρωση που έχουμε, ενόψει της συμφωνίας που εκτιμούμε ότι θα έλθει στην Βουλή, δεν λύνονται. Όπως το ζήτημα του αλυτρωτισμού".

Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση στο ζήτημα του ονόματος, αλλά όχι στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, προσθέτοντας: "Μιλάμε για λύση να αλλάξει το σύνταγμα (της ΠΓΔΜ), δεν μιλάμε για υποσχέσεις να αλλάξει κάποια στιγμή το σύνταγμα εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL