Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οι νεκροθάφτες κηδεύουν, δεν ανασταίνουν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι νεκροθάφτες κηδεύουν, δεν ανασταίνουν...

Κάθε μέρα που περνάει, κυρίως η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους ότι είναι ανέτοιμες, ανώριμες και αρκετά αμαρτωλές δυνάμεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της χώρας να επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα.

ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ δυνάμεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας από το 1974 και μετά, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο κράτος που μεταχειρίζεται με ίσους όρους τους πολίτες του. Δεν κατάφεραν να επιβάλουν σοβαρούς κανόνες λειτουργίας και να σταθούν στο ύψος τους ως -έστω- διαιτητές.

ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ να εναλλάσσονται στην εξουσία από το πελατειακό σύστημα, ανέχτηκαν τη διαφθορά που κατάπινε τεράστια ποσά εθνικού πλούτου. Παρακολουθούσαν αδιάφοροι τις τεχνολογικές εξελίξεις και τους νέους όρους στον διεθνή ανταγωνισμό. Άφησαν τη χώρα σε αυτόματο πιλότο και απλώς απολάμβαναν τα αγαθά και τους πειρασμούς της εξουσίας. Και όλα αυτά ήταν εφικτά με τη σιγουριά ότι δεν υπάρχει τρίτη δύναμη για να εμποδίσει ή να ανατρέψει τη σκυταλοδρομία τους.

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ που έφερε τη χρεοκοπία το 2010 και οδήγησε τους πολίτες το 2015 στην ανάγκη να επιλέξουν ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς και να το κάνουν κυβέρνηση, με μοναδικό -τότε- πλεονέκτημα την τιμιότητα.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά δεν εξελίσσονται μεταξύ μας. Βήματα μπροστά, αλλά όχι όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του lobbying καταγράφουν οι δύο εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Μέσα από τις σελίδες των εκθέσεων η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) καλωσορίζει μεν τις ελληνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον νομοθετικό όσο και στον δικαστικό τομέα, τονίζει δε ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει τονίζοντας την ανάγκη οι κινήσεις διαφάνειας να προχωρήσουν περισσότερο. Περισσότερο με ποιους;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό το πάθημα δεν έγινε μάθημα τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να δέχονται ως οδηγούς και πρωταγωνιστές εκείνους που φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση. Και όταν δέκα πολιτικά πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο με τα φάρμακα, αντί να επιζητούν φως στην υπόθεση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς για να δείξουν ότι έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες τους και τις νέες υποχρεώσεις τους, τι κάνουν; Εμποδίζουν με κάθε πρόσφορο θεμιτό -μα κυρίως αθέμιτο- τρόπο τη συνέχιση των ερευνών, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση, τρομοκρατώντας τους μάρτυρες, αμφισβητώντας τους δικούς τους νόμους και προσβάλλοντας τις εισαγγελικές αρχές κραυγάζοντας ότι απέναντι στους νόμους δεν είμαστε όλοι ίσοι.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ αισθήματα ανατριχίλας, στο κατά πόσο έχουν αλλάξει αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε να τους αναθέσει άφοβα νέες κυβερνητικές ευθύνες ο ελληνικός λαός. Όταν, για παράδειγμα, απαιτούνται νέα αναπτυξιακά πρότυπα και οράματα, νέα εργαλεία και μέσα, όταν η κάθαρση είναι παλλαϊκή απαίτηση και αυτοί συμπεριφέρονται λες και τη χρεοκοπία την προκάλεσε ο Τσίπρας, τότε κανείς δεν θα μπορεί να τους ψηφίσει χωρίς δεύτερη και τρίτη σκέψη, χωρίς συγκρίσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ με κάθε τρόπο να θίξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, την εντιμότητα των στελεχών της, όχι για να δείξουν και να πείσουν ότι εκείνοι είναι τίμιοι και ικανοί, αλλά για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι ίδιοι είμαστε.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ, αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες της χώρας. Εφιαλτικό, αν ξανακυβερνήσουν έτσι όπως είναι, αμετανόητοι και ανάλγητοι. Διότι αυτό που έμαθαν οι πολίτες από το σκάνδαλο Novartis ήταν ότι αυτοί που έκλεβαν πριν από τη χρεοκοπία -και έκλεβαν πολλά όπως αποκαλύπτεται από τις γερμανικές αρχές για μίζες στα έργα του μετρό- συνέχισαν να κλέβουν και επί χρεοκοπίας. Και ποια εγγύηση υπάρχει ότι θα σταματήσουν να το κάνουν; Ο Κυριάκος και η Φώφη; Με ποιους; Τον Σαμαρά, τον Άδωνι, τον Βορίδη τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο και τη Χριστοφιλοπούλου;

ΧΩΡΙΣ ίσως να το έχουν συνειδητοποιήσει, έχουν και τα δύο κόμματα των μεγάλων ευθυνών εγκαταλείψει τον δημοκρατικό χώρο. Ο Κυριάκος άφησε στην πάντα τα οράματα του εκσυγχρονισμού αποδεχόμενος μια νέα ακροδεξιά ρητορεία όπως αυτή ανατριχιαστικά διατυπώθηκε από τον Σαμαρά στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Εγκαταλείποντας τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, κάνει δώρο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε και την κ. Γεννηματά να ακολουθεί τον Κυριάκο, αρνούμενη να απευθυνθεί στο μεγάλο ακροατήριο, που μένει ελεύθερο για τον Τσίπρα.

Αυτό που έμαθαν οι πολίτες από το σκάνδαλο Novartis ήταν ότι αυτοί που έκλεβαν πριν από τη χρεοκοπία συνέχισαν να κλέβουν. Και ποια εγγύηση υπάρχει ότι θα σταματήσουν να το κάνουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL