Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κώστας Γαβρόγλου: / Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν είναι η απλή συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν είναι η απλή συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

«Εμβληματική πρωτοβουλία, που δεν είναι η απλή συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά» χαρακτήρισε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Ν.Δ., ενώ ΚΚΕ και Χ.Α. καταψήφισαν και τα κόμματα του Κέντρου ψήφισαν "παρών". Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «κατοχυρώνεται η λογική της αναβάθμισης των ΤΕΙ στην χώρα μας» προκαλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να υποδείξει μια αντίστοιχη πολιτική τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν μόνο την οριζόντια ανωτατοποίηση, ενώ τους καταλόγισε ότι ήταν αυτοί που «δημιούργησαν την αντίληψη στην κοινωνία ότι τα ΤΕΙ είναι για τα σουβλάκια και τα rooms to let». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αριστεία είναι να επιβραβευτούν όσοι πήραν στην πλάτη τους την de facto ανωτατοποίηση των ΤΕΙ».

Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πρώτη φορά συστάθηκε κοινή επιτροπή ανά ειδικότητα θυμίζοντας ότι τα μισά από τα 420 ακαδημαϊκά τμήματα της χώρας δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι «δεν θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν αποφοιτήσει».

Όσον αφορά την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός μίλησε για ένα «διαχρονικό αίτημα» επαναλαμβάνοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα κρατήσει για τρία χρόνια. Σχετικά με τις μετεγγραφές ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «δεν μπορεί να κλείνει μάτια σε ένα κοινωνικό πρόβλημα» επισημαίνοντας τις επιστολές του προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε το κάθε κόμμα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κ. Φωτάκης επισήμανε τη συνεχή αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης για να φτάσει πάνω από 1% του ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά στα χρονικά. Ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης επισήμανε την αύξηση από το 1% στο 5% του ποσοστού των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ και σημείωσε ότι ειδικά για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής το ποσοστό αυτό θα είναι φέτος 10%.

Κ. Μητσοτάκης: Πανεπιστήμιο «πλήρως συνδεδεμένο» με την αγορά

Παρότι η Ν.Δ. υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο Κ. Μητσοτάκης το επέκρινε υποστηρίζοντας η πρωτοβουλία «υλοποιείται δυστυχώς με τελείως λανθασμένο τρόπο» μιλώντας για νομοσχέδιο «γραμμένο στο πόδι» που αποσκοπεί στο «να μαζέψετε ψήφους». Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε ένα πανεπιστήμιο «πλήρως συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πραγματικότητα της αγοράς» και υποστήριξε ότι «η ενίσχυση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια στρατηγική δημιουργίας Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να αναφερθεί στην κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναφέροντας τους γνωστούς ισχυρισμούς περί ανοχής της κυβέρνησης σε φαινόμενα βίας. «Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι γι' αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα και τους κινδύνους που εγκυμονούν» υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τα περί «μηδενικής ανοχής στη βία» από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

"Ταξικό το πανεπιστήμιο που θέλει η Ν.Δ."

Ο Κ. Γαβρόγλου επέκρινε τη θέση της Ν.Δ. υπέρ της λειτουργίας Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών επισημαίνοντας ότι «τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών σε όλον τον κόσμο δίνουν επαγγελματικά πτυχία, δεν δίνουν κανονικά πτυχία, γι’ αυτό και δεν δίνουν διδακτορικά». Εκτίμησε δε ότι το «κόλπο» πίσω από την θέση της Ν.Δ. είναι ότι «λες ότι θέλω να κάνω Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή πανεπιστήμιο για την αγορά εργασίας για τη 'δευτεράντζα', για τα παιδιά που δεν πρέπει να πηγαίνουν πανεπιστήμιο» τονίζοντας ότι «στα ελληνικά ξέρετε πώς λέγεται αυτό; Ταξικό πανεπιστήμιο».

Δ.Τζανακόπουλος: Το ζήτημα της βίας δεν αντιμετωπίζεται με γενικευμένη καταστολή

Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη για «ευαισθησία α λα καρτ» σχετικά με τη βία θυμίζοντας το πλήθος των επιθέσεων που έχουν δεχτεί στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης. «Το θέμα δεν είναι να συμψηφίζουμε τις επιθέσεις, αλλά πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Και δεν αντιμετωπίζεται με τη λογική με την οποία είχε επιλέξει να το αντιμετωπίζει η Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015, με τη γενικευμένη καταστολή, με τις συλλήψεις στον σωρό» επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και διακομματική τροπολογία επτά βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι για την επαναφορά του καθεστώτος διοίκησης του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Τήνου στα ισχύοντα προ του 2014, όταν ενισχύθηκε η επιρροή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διοίκηση του ιδρύματος προκαλώντας την αντίδραση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Την τροπολογία συνυπέγραψε κι ο Κ. Ζουράρις από τους ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι όμως ως κόμμα την καταψήφισαν. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL