Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σκάνδαλο Novartis / Να μη μείνει καμιά σκιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Να μη μείνει καμιά σκιά

"Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! - Φταίει ο Θεός που μας μισεί! - Φταίει το κεφάλι το κακό μας! - Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί! Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; Κανένα στόμα - δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα". Είναι σίγουρο πως όταν ο Κώστας Βάρναλης έγραφε τους "Μοιραίους" στις αρχές της δεκαετίας του 1920, δεν θα περίμενε ότι, 90 σχεδόν χρόνια μετά, οι στίχοι αυτοί θα περιέγραφαν την πολιτική πραγματικότητα.

Παρακολουθώντας τις ομιλίες των εμπλεκόμενων στη δικογραφία ή μη από την ολομέλεια της περασμένης Τετάρτης, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Παρ' όλ' αυτά, κανείς δεν έχει την πολιτική ευθύνη. Αντίθετα, πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί, ενώ παραδέχονται την ύπαρξη του σκανδάλου, όταν το ερώτημα έρχεται στις πολιτικές ευθύνες φταίει το ζαβό το ριζικό και φυσικά η διεθνής "σκευωρία" των συμμοριτών και των κατσαπλιάδων...

Βέβαια, την ίδια στιγμή, στη Γερμανία έντυπα όπως η "Süddeutsche Zeitung", ο "Spiegel", η "Der Tagesspiegel" αναφέρονται σε σκάνδαλο "γιγαντιαίων διαστάσεων" έως και το "μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους" αναφερόμενοι σε Novartis - gate. Μόλις την Παρασκευή, η ελληνική διάσταση του σκανδάλου έφτασε και στην "καρδιά του θηρίου", αφού ο Ελβετός σοσιαλιστής Κάρλο Σομαρούγκα κατέθεσε ερώτηση στο ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο για τις πρακτικές διαφθοράς που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο η Novartis. Ζήτησε, μάλιστα, την άσκηση προκαταρκτικής ποινικής έρευνας εις βάρος του φαρμακευτικού κολοσσού από την εισαγγελία της ελβετικής συνομοσπονδίας.

Διερεύνηση σε βάθος

Για την Αθήνα, στόχος είναι η διερεύνηση της υπόθεσης να προχωρήσει σε βάθος, η προκαταρκτική επιτροπή να κάνει τη δουλειά της και στη συνέχεια να αναλάβει η Δικαιοσύνη προκειμένου να εκπληρωθεί και η απαίτηση του λαού για δικαιοσύνη, όπως τονίζουν συνεχώς σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "όταν διαβιβάζεται στη Βουλή μια δικογραφία με τέτοια ανατριχιαστικά στοιχεία, μοναδικός θεσμικός δρόμος, ακριβώς για να μη μείνει καμιά 'σκιά', ήταν η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για να αποφασίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι καταθέσεις των μαρτύρων αποτελούν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής αλλά το εάν αυτές οι ενδείξεις είναι ικανοποιητικές για την άσκηση ποινικών διώξεων θα το αποφασίσει καταρχάς η επιτροπή και εάν όχι, η Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται πως είμαστε στην αρχή της έρευνας καθώς η δικογραφία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αναζητηθεί δικαστικά η ζημιά που υπέστη το ελληνικό κράτος από το σκάνδαλο της Novartis, που δεν αποκλείεται να ανέβει ιλλιγιωδώς, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται και λίστες με ονόματα γιατρών, ανθρώπων του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, έρχονται στην επιφάνεια από τις αρχές. Να σημειωθεί ότι η έρευνα από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται νέα στοιχεία από το FBI.

Όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 έχουν πολιτική ευθύνη

Οι πολιτικές ευθύνες σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και το "πάρτι" στην αγορά του φαρμάκου αφορούν όλες τις κυβερνήσεις από το 2000 -τουλάχιστον- και μετά, υποστήριξε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Και τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι το 2015, που αποτελούν το κέντρο αυτού του σκανδάλου όπως προκύπτει μέχρι στιγμής", υπογράμμισε.

Ωστόσο, ουδείς έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες, αφού αφενός ο Κ. Μητσοτάκης αντ' αυτού επέλεξε να αναμασήσει τα όσα είχε πει πριν από εκείνον στην ηγετική του ομιλία ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φάνηκαν να σέρνονται πίσω από τους Βενιζέλο - Λοβέρδο. Άλλωστε η απόφαση για το άκυρο ψηφοδέλτιο ελήφθη κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαμήνυαν πως θα ψηφίσουν.

Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του Στ. Θεοδωράκη όπως εστάλη στους πολιτικούς συντάκτες, πριν ο ίδιος αποφασίσει να μην μιλήσει στη Βουλή λόγω... περασμένης ώρας και αλλαγών στον κατάλογο των ομιλητών. Ο αρχηγός του Ποταμιού είχε προγραμματίσει μια ομιλία όπου θα περιέγραφε τις πολιτικές ευθύνες γύρω από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Έτσι, το σκάνδαλο Novartis επαναφέρει στο προσκήνιο τους πραγματικούς αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό, που μάλιστα εμφανίζεται με μια σκληρή, ακραία και εμφυλιοπολεμική ρητορική. Με απειλές κατά μαρτύρων και εισαγγελέων αλλά και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης. Το επεισόδιο με τα "κονσερβοκούτια" και τις μνήμες του Γράμμου και του Βίτσι στο εντευκτήριο της Βουλής ήρθε να "κουμπώσει" με τις τοποθετήσεις των Σαμαρά, Λοβέρδου, Βενιζέλου, Γεωργιάδη, και όχι μόνο, στο βήμα της ολομέλειας.

Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά

Τη μετεξέλιξη του σκανδάλου Novartis σε καταλύτη εσωκομματικών εξελίξεων παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Ν.Δ., καθώς η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, αλλά και όσα ακολούθησαν, ήταν αποκαλυπτικά και ενδεικτικά του ρευστού σκηνικού στο Μοσχάτο.

Ο Αντ. Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να δίνει τον τόνο και τη “γραμμή” στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, αντί να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, επέλεξε να προχωρήσει σε μία εφ’ όλης της ύλης πολιτική παρέμβαση, που ισοδυναμούσε με “μανιφέστο” ηγετικού χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως συνομολογούσαν μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή ακόμη και “γαλάζιοι” βουλευτές, “ο Σαμαράς μίλησε σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες -αρκετές- ημέρες ο Αδ. Γεωργιάδης προβαίνει καθημερινά σε πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις, επισκιάζοντας τους πάντες και τα πάντα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει αμήχανος, έχοντας ως βασικό μέλημα να μην ανοίξουν εσωκομματικά μέτωπα εξαιτίας της υπόθεσης Novartis. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η επιλογή του να απόσχουν της ψηφοφορίας οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην αποτυπωθεί στις κάλπες η “ασυμβατότητα” του Άδ. Γεωργιάδη και ενδεχομένως του Αντ. Σαμαρά με τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της Ν.Δ., για τον οποίο επιμένει η “καραμανλική” πτέρυγα.

Επίθεση στους εισαγγελείς Διαφθοράς

Αναταραχή και στους κόλπους της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η υπόθεση της Novartis, με τους εισαγγελείς Διαφθοράς να δέχονται ανελέητες επιθέσεις και το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο να τους αφήνει ακάλυπτους. Στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστή η πρωτοφανής κίνηση ορισμένων δικαστών να συγκεντρώσουν υπογραφές προκειμένου να αφαιρεθεί η υπόθεση της Novartis από την Ελένη Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Κίνηση που δεν έμεινε ασχολίαστη από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, η οποία την χαρακτήρισε παράνομη. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε περιοριστεί σε μια χλιαρή και καθυστερημένη ανακοίνωση όταν οι εισαγγελείς Διαφθοράς απειλούνταν με φυλάκιση από εμπλεκόμενους, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν βρήκε μία λέξη να πει για την απίστευτη από κάθε άποψη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούσε τους εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντσούνο και Μανώλη μέλη συμμορίας!

Αντιθέτως, αντέδρασε οργισμένα στη διατύπωση της νομικής άποψης της Β. Θάνου εκτιμώντας ότι είναι «θεσμικά ανεπίτρεπτη» και «νομικά εσφαλμένη». Τη σκυτάλη παρέλαβε την επομένη ο γραμματέας της Ένωσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος επίσης επιτέθηκε στην προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας να παράσχει κάλυψη στους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Οι τελευταίοι πάντως, παρά τον πόλεμο λάσπης, συνεχίζουν να κάνουν την δουλειά τους. Στα χέρια τους έχουν νέα λίστα με ονόματα γιατρών που «λαδώνονταν» ακόμα και μέχρι το 2017, ενώ οι εκτιμήσεις τους ότι η ζημία για το Δημόσιο είναι τελικά πολλαπλάσια από την αρχική εκτίμηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε κάποιους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL