Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Όμηροι" στο δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όμηροι" στο δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Αν δεν υπήρχαν οι Σαμαράς - Βενιζέλος αλλά και οι ακόλουθοί τους Άδωνις και Λοβέρδος και ο πανταχού παρών Στουρνάρας, η χώρα, η κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, γιατί όχι και ο Τσίπρας, όφειλαν να τους... εφεύρουν. Ως ζωντανά παραδείγματα προς αποφυγήν. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι πώς και γιατί η πατρίδα, το πολίτευμά της, ακόμα και αυτό το αστικό της καθεστώς έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Το πόσο «χρήσιμοι» και διδακτικοί είναι το απέδειξαν οι ίδιοι κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis. Με όσα είπαν από το βήμα της Βουλής, από τα οποία απουσίαζαν η ουσία του σκανδάλου και οι απαντήσεις για την όποια εμπλοκή τους σε αυτό αλλά και με όσα... υπαγόρευσαν να κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων για την υπεράσπισή τους. Κυρίως όμως με το ύφος και τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν. Ύφος και φρασεολογία που δεν πρόδιδαν μια κάποια δικαιολογημένη οργή για μια άδικη «κατηγορία», που έτσι κι αλλιώς δεν υφίσταται σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης του σκανδάλου. Εξέπεμπαν όμως βαθύ ταξικό μίσος γι’ αυτούς που τόλμησαν να ενοχλήσουν τη... μεγαλειότητά τους, βαθιά περιφρόνηση προς τη Βουλή και τους θεσμούς, που υποτίθεται περιφρουρούν, βαθιά αποστροφή προς λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Και απειλές, πολλές απειλές. Βαθιά αποκρουστικές, ρηχές, θορυβώδεις αλλά και τζούφιες κατά πάντων. Ο Αντ. Σαμαράς αποκάλεσε «σταλινικού χαρακτήρα συμμορίτες» τον πρωθυπουργό της χώρας και υπουργούς της κυβέρνησής του που δεν έκαναν γαργάρα τη... φαρμακερή κομπίνα και τους απείλησε με ειδικά δικαστήρια. Ενώ ο εταίρος του Ευ. Βενιζέλος μίλησε για εσχάτη προδοσία την ώρα που έβλεπε εισβολή του βαθέος κράτους στη Δικαιοσύνη και το «φάντασμα» του Κόλλια πάνω από την πολιτική ζωή. Από κοντά και οι υπόλοιποι. Ο Άδωνις και ο Λοβέρδος απείλησαν να κλείσουν τους πάντες φυλακή, ενώ ο Στουρνάρας θεωρούσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του κάνουν ζημιά στη χώρα. Και όλοι μαζί στρέφονταν με μηνύσεις κατά των εισαγγελέων που έκαναν ό,τι ακριβώς ορίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι αλλά και κατά των μαρτύρων, που έγιναν ξαφνικά «κουκουλοφόροι».

"Κομπάρσοι" στην παράσταση Σαμαρά

Τα πράγματα θα ήταν αστεία αν δεν ήταν πολύ σοβαρά. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του τόπου, με ανοιχτά όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα και ορατό το τέλος της εποχής των Μνημονίων, το πολιτικό σύστημα δείχνει ακρωτηριασμένο. Από τη συζήτηση στη Βουλή δεν θα μείνουν οι εμφυλιοπολεμικές ακρότητες του Αντ. Σαμαρά, ούτε οι συνήθεις βερμπαλισμοί του Βενιζέλου ούτε οι κραυγές του Άδωνι και του Λοβέρδου. Θα μείνει και ένα βαθύ τραύμα στις σημερινές ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου «σκέπασε» τους σημερινούς αρχηγούς των κομμάτων τους, έδωσε τον τόνο στη συζήτηση και επί της ουσίας όχι μόνο έσυρε τον Κ. Μητσοτάκη και τη Φ. Γεννηματά στην άνευ όρων υπεράσπιση των στελεχών που παραπέμφθηκαν για την υπόθεση Novartis, αλλά προσδιόρισε και το ύφος της αντιπολιτευτικής τακτικής των κομμάτων τους απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πολλοί είπαν ότι η ομιλία Βενιζέλου δεν είχε τον χαρακτήρα υπερασπιστικής γραμμής για τη Novartis, αλλά έμοιαζε περισσότερο με πολιτική πλατφόρμα για την ολική επαναφορά του στο πολιτικό παιχνίδι. Δεν γνωρίζω αν και ποιοι ανησύχησαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι δεν πέρασε απαρατήρητο και δεν έμεινε ασχολίαστο. Αλλά και στη Ν.Δ. δεν είναι λίγοι εκείνοι που θορυβήθηκαν από τη νέα ηχηρή προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να εμφανιστεί ως ο βασικός και ο πλέον μαχητικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας το δικό του στίγμα με μια αντιπολιτευτική τακτική που έχει από όλα. Εθνικιστική - ακροδεξιά ρητορική και ψευτομάγκικες απειλές, διανθισμένες με υπερφίαλες και γραφικές κορώνες για την ανάγκη προστασίας του αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα, που δήθεν κινδυνεύει από τους αριστερούς... κατσιαπλιάδες. Πρόκειται για παράσταση επικίνδυνων αστειοτήτων. Στην οποία δυστυχώς μετέχουν αυτοβούλως και οι σημερινοί ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης Μητσοτάκης και Γεννηματά. Ίσως όχι ως πρωταγωνιστές, αλλά ως κομπάρσοι. Και αυτό είναι το χειρότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL