Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τετραμερής με Μέρκελ - Μπορίσοφ - Γιούνκερ / Τουρκία, ΠΓΔΜ, Βαλκάνια στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τετραμερής με Μέρκελ - Μπορίσοφ - Γιούνκερ / Τουρκία, ΠΓΔΜ, Βαλκάνια στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Σειρά σημαντικών συναντήσεων θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Π. Τζεντιλόνι, από κοινού με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον απόηχο των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τετραμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Μπορίσοφ - Γιούνκερ, όπου πρόκειται να τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο. Υπενθυμίζεται ότι η Άν. Μέρκελ είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον Μπ. Γιλντρίμ και τον Ζ. Ζάεφ.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει τετ-α-τετ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και φυσικά τα ζητήματα της Τουρκίας, μετά και την πρόσφατη κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Φ. Μοργκερίνι θα επισκεφθεί την Κυριακή τα Σκόπια, μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., των 27 κρατών - μελών, θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στα θέματα της "γειτονιάς μας", με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ να απασχολούν τις συζητήσεις. Χθες, μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη όπου συζητήθηκαν τα παραπάνω. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται σήμερα να ενημερώσει τη σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου θα διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η Ε.Ε., που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου στο Μαξίμου

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

Συνάντηση με τον Ιρλανδόο πρόεδρο: Να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς υποδέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός σε μια συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην κρίση από την οποία υπέφεραν οι δύο λαοί αλλά και στην αναγκαιότητα για κοινωνική συνοχή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

"Οι λαοί μας υπέφεραν αρκετά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ίσως, βέβαια, ο ελληνικός λαός λίγο παραπάνω από τον δικό σας λαό", σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο Ιρλανδός Πρόεδρος. "Τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση και οι δύο και πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η ύπαρξη κοινωνικής Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας, είπε ο Μ. Χίγκινς και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με συμμετοχή των λαών της Ευρώπης. "Πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος να επανέλθει η εμπιστοσύνη των λαών", τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι οι δυο χώρες έχουν κοινό μέλλον και ότι θα πρέπει να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο". "Να κάνουμε πράγματα από κοινού" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL