Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΑΡΘΡΟ / Τι ηθο-ποιούς πολιτικούς θέλουμε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΘΡΟ / Τι ηθο-ποιούς πολιτικούς θέλουμε;

Όταν πολιτικός που έχει διατελέσει διπλωμάτης, δήμαρχος, αρχηγός μικρού κόμματος, αντιπρόεδρος κόμματος εξουσίας, υπουργός Άμυνας, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαίος επίτροπος αποκαλεί από τηλεοράσεως "καθάρματα" τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ακόμη και αθώος να είναι, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κρατούντα πολιτικά ήθη.

Ο χαρακτηρισμός "καθάρματα" επ' ουδενί πρέπει να αξιολογηθεί αποσπασματικά, καθώς εντείνει ένα κρεσέντο λεκτικών επιθέσεων και χαρακτηρισμών που δέχονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες από πολιτικούς πρώτης γραμμής, όπως "κουκουλοφόροι", "σκοτεινές φιγούρες", "ψευδομάρτυρες" και άλλα "κοσμητικά επίθετα". Και, αναμενόμενα, οι χαρακτηρισμοί παίρνουν στα μετόπισθεν της "πρώτης γραμμής" πιο "αγοραία" χροιά, για να καταλήξουν ψηφιακές κραυγές στα social media, όπως "κρεμάλες" και άλλες, λιγότερο "πολιτισμένες" εκφράσεις που μαρτυρούν εξαχρείωση των πολιτικών ηθών.

Ο αντίλογος λέει ότι λόγω "προσωπικού" στοιχείου είναι "ανθρώπινο" να αγνοείται ο πολιτικά ορθός λόγος. Ο συγκεκριμένος αντίλογος, όσο καλοπροαίρετος κι αν ακούγεται, στην ουσία συντελεί κι αυτός, με τη λογική "η ανοχή είναι συνενοχή", στην εξαχρείωση των πολιτικών ηθών.

Μπορεί να ακούμε συχνά τη φράση - κλισέ ότι "ο ηθοποιός ποιεί ήθος", όμως τούτο δεν περιορίζεται στους θεράποντες της υποκριτικής τέχνης. Ισχύει γενικότερα για τα δημόσια πρόσωπα. Περιλαμβανομένων των πολιτικών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπου τα πολιτικά ήθη βρίσκονται κάπου στα όρια μεταξύ υπανάπτυκτων και ανεπτυγμένων (η διαφθορά που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία είναι εύγλωττη), αυτά συχνότατα επηρεάζονται από τους πολιτικούς προς το χειρότερο. Αντιθέτως, στις πιο "προηγμένες" δημοκρατίες δεν είναι καθόλου σπάνιο να επηρεάζονται προς το καλύτερο. Παραδείγματα γνωστά υπάρχουν πολλά, από Σκανδιναβία μέχρι Ιαπωνία. Αξίζει όμως να αναφερθεί, για λόγους σύγκρισης, αφού πρόκειται για έναν "δικό μας", παρότι πολιτεύτηκε στο εξωτερικό, το παράδειγμα μιας χώρας όπου από την προεκλογική περίοδο του 2016 "άναψαν τα αίματα".

Το 1988 ο Μάικλ Δουκάκης έχασε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ παίρνοντας ποσοστό 45,6%. Καθοριστική για τη μαζική στροφή ψηφοφόρων προς τον Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους θεωρήθηκε από πολιτικούς αναλυτές η απάντηση που είχε δώσει στην πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN, του Μπέρναρντ Σο, για το εάν θα υποστήριζε τη θανατική ποινή για τους δράστες υποθετικού βιασμού και δολοφονίας της συζύγου του Κίτι. Η απάντηση που έδωσε του έκοψε ψήφους και, ενδεχομένως, όπως πιστεύεται από πολλούς, του κόστισε εν τέλει την προεδρία. Είπε, ξεκινώντας την απάντησή του απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο με το μικρό του όνομα, "No, I don't, Bernard".

Το επίπεδο του πολιτικού ήθους κρίνεται στα δύσκολα. Όπως και του καπετάνιου στις φουρτούνες. Και πολλοί εκ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis, απλά, "δεν το έχουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL