Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα

Μια απορία έχει ο απλός ακροατής της χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Αφού όλοι, αναφερόμενοι και μη στη δικογραφία, παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σκάνδαλο, έστω κι αν κάποιοι το παραδέχτηκαν μόνο με μια δευτερεύουσα πρόταση, πριν μιλήσουν εκτεταμένα περί σκευωρίας, γιατί δεν κάνουν κάτι για να ρίξουν επιπλέον φως στο σκάνδαλο; Ειδικά, όλοι αυτοί που πέρασαν από τον χώρο της Υγείας, άρα -θα έπρεπε να- γνωρίζουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις φαρμακευτικές δαπάνες, γιατί, την ώρα που εκφράζουν τον θυμό τους, επειδή σπιλώνεται η υπόληψή τους, ενδεχομένως δικαίως, δεν αποκαλύπτουν π.χ. ότι αντιλήφθηκαν τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, πλην όμως οι ίδιοι δεν υπέκυψαν στον πειρασμό;

Το πρόβλημα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή είναι ότι είδαμε για μια ακόμη φορά το έργο με τα τρία μαϊμουδάκια: δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα.

Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να γίνει κάπου αλλού, σε άλλη χώρα -κι όχι απαραίτητα για λόγους καταπολέμησης της διαφθοράς- η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, ώστε να υποχρεωθεί, έστω με ενίοτε υστερικό τρόπο από κάποιους, να ασχοληθεί το ελληνικό κοινοβούλιο με τη Novartis. Και δυστυχώς μόνο με τη Novartis.

Δυστυχώς, διότι είναι προφανές ότι η απίστευτη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, όπως και των δαπανών των νοσοκομειακών ειδών -θυμηθείτε π.χ. τις ασύλληπτα υψηλές τιμές των στεντ- δεν ήρθε από το πουθενά. Όπως είναι επίσης προφανές ότι κάποιοι έχουν την ευθύνη γι' αυτή την εκτόξευση. Άλλοι την πολιτική -επειδή το ανέχτηκαν ή δεν το κατάλαβαν- κι άλλοι ποινικές ευθύνες. Θα ήταν λοιπόν εύλογο να θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να ρίξει φως σ' αυτές τις υποθέσεις, να εντοπίσει τους ενόχους -καθαρίζοντας το όνομα όσων αδίκως σπιλώνονται- και να τους τιμωρήσει. Χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως έρευνες, για τους δικούς του λόγους, το κάθε FBI. Και θα περίμενε κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται ποια θα καταθέσει την καλύτερη πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια δωροδοκίας και δωροληψίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL