Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Με στόχο να αποφύγει την καταγραφή των "γαλάζιων" ψήφων / Η αβάσταχτη υποκρισία της Ν.Δ. για τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο να αποφύγει την καταγραφή των "γαλάζιων" ψήφων / Η αβάσταχτη υποκρισία της Ν.Δ. για τη Novartis

Να αποφύγει την καταγραφή των “γαλάζιων” ψήφων αναφορικά με την παραπομπή στελεχών της Ν.Δ. στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis θα επιχειρήσει σήμερα, πάση θυσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην καταγραφούν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία τα μείζονα εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι η Ν.Δ. ζητεί μεν να έρθουν “όλα στο φως” σε σχέση με το σκάνδαλο, ωστόσο δεν προτίθεται να... ψηφίσει σχετικώς.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εξεταζόταν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την ώρα της ψηφοφορίας.

Παρόντες, χωρίς ψήφο!

Εν τέλει, επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και εκτιμήθηκε ότι τυχόν αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από τη Βουλή θα εμφάνιζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “θιγόμενο” από την ψηφοφορία και την υπόθεση Novartis. Στο πλαίσιο αυτό, αν τελικώς δεν αλλάξει σήμερα η απόφαση της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για δέκα κάλπες, οι “γαλάζιοι” βουλευτές θα παραμείνουν μεν στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά... δεν θα προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν. Αντιθέτως, θα διευκρινίζουν με δήλωσή τους ότι λένε “ναι στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όχι στη μεθόδευση”, όπως τόνιζαν χθες “γαλάζιες” πηγές. Παράλληλα οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες ότι “έως την τελευταία στιγμή η Ν.Δ. θα αγωνιστεί για να στηθεί μία κάλπη στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα 'ναι' στη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.”.

“Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, που απλώς επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους» τόνιζαν από το Μοσχάτο, “ξεχνώντας” ότι το σύνταγμα ορίζει πως στην περίπτωση της Προκαταρκτικής Επιτροπής δεν ψηφίζεται η σύστασή της, αλλά η παραπομπή προσώπων σε αυτή.

Σενάρια αποχώρησης

Η Ν.Δ. κατέληξε σε αυτή την απόφαση έχοντας ως σταθερή γραμμή πλεύσης σε όλες τις διεργασίες που έλαβαν χώρα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη τη διαπιστωμένη “ανάγκη” να μην καταγραφούν στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τα ρήγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, κορυφαία “γαλάζια” στελέχη είχαν ήδη από χθες ανεβάσει τους τόνους αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: για “θεσμικό πραξικόπημα ή έστω ατόπημα” είχε κάνει λόγο στον ΣΚΑΪ η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης λέγοντας πως “η Ν.Δ. έχει τα όπλα της”.

Ν.Δ. με επιχειρηματολογία... Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, χθες, η Ν.Δ., διά της εκπροσώπου της Μαρ. Σπυράκη, επιτέθηκε και στους προστατευόμενους μάρτυρες και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας “προφανή παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης Novartis”. Παράλληλα η εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως “τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη”, απεφάνθη πως ήταν “προδήλως άκυρη” η απόδοση καθεστώτος προστασίας μαρτύρων από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι “δεν είχε καμία αρμοδιότητα να το κάνει”.

Διαφωνία Αβραμόπουλου με τη Ν.Δ.

Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως “η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία”. Όμως αυτή της η φράση, όπως και οι δηλώσεις κι άλλων “γαλάζιων” παραγόντων που μιλούσαν για “πολωνοποίηση”, έφεραν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάσταση με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής -του οποίου το όνομα επίσης αναφέρεται στη δικογραφία - Δ. Αβραμόπουλο. «Αυτά που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα γίνεται 'Πολωνία' εγώ δεν τα συμμερίζομαι» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας αργά χθες τη νύχτα στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας -κατόπιν δημοσιογραφικής παρατήρησης - πως διαφωνεί με το κόμμα του.

Κατά τα λοιπά, ο επίτροπος επισήμανε πως η υπόθεση “δεν τον αφορά σε καμία περίπτωση”. “Πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά την προσωπική και την πολιτική μου ζωή” συνέχισε, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” και χαρακτηρίζει “καθάρματα” όσους τον ενέπλεξαν. Επίσης εμφανίζεται βέβαιος και για τους συνεργάτες του που αναφέρονται στη δικογραφία λέγοντας ότι “ας τους ερευνήσουν και, αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα”.

Διάψευση σεναρίων από Παπαγεωργόπουλο

Επίσης σε διάψευση των σεναρίων που τον εμφάνιζαν να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων προχώρησε ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.Δ. Λευτ. Παπαγεωργόπουλος. “Είναι ανόητες φαντασιώσεις στον πιο καλόπιστο χαρακτηρισμό. Είναι ανάξιες σοβαρής αντιμετώπισης. Είναι το απόλυτο ψέμα” επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν “βλέπει” “σκευωρία” ο Ευ. Αντώναρος

Εν τω μεταξύ την άποψη πως “δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ένα ολόκληρο κρατικό πλέγμα -το οποίο αποτελούν η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, δύο πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος- 'συνασπίστηκαν' για να κάνουν μια σκευωρία” εξέφρασε χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, για να προσθέσει ότι μιλώντας για “πολιτική σκευωρία” ο Κυρ. Μητσοτάκης “αναλαμβάνει αυτονόητα την πλήρη πολιτική ευθύνη των λεγομένων του”.

Ο προσφάτως διαγραφείς από τη Ν.Δ. Ευ. Αντώναρος επισήμανε ότι απ’ όσα στοιχεία φαίνεται να υπάρχουν έως τώρα δεν πείθεται πως “η υπόθεση αυτή μπορεί να φθάσει στο ακροατήριο και να οδηγήσει σε καταδίκες”, αλλά, όπως πρόσθεσε, “το ίδιο δεν πείθομαι και για την ύπαρξη σκευωρίας”.

Τέλος, ο κ. Αντώναρος επισήμανε πως, αν βρισκόταν στη θέση του Άδ. Γεωργιάδη, θα είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος “για να μην επιβαρύνω με τον τρόπο τον οποίο εγώ επιλέγω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου μια μεγάλη παράταξη που την τιμώ και με έχει τιμήσει”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL