Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Στη μνήμη του Νώντα Μαυρουλίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη μνήμη του Νώντα Μαυρουλίδη

"Ο πρόεδρος της καρδιάς μας, ο Νώντας Μαυρουλίδης, πέθανε". Αυτό έγραφε το sms, που μας έστειλε ο σ. Μανώλης Μαυροφόρος πριν από λίγες μέρες. Πράγματι, ήταν ο πρόεδρος της καρδιάς μας και ο μέντοράς μας. Κατά κοινή παραδοχή, άνθρωπος με απαράμιλλο ήθος, βαθιά αίσθηση ευθύνης και παροιμιώδη ανιδιοτέλεια. Εμβληματική μορφή του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρωτοπόρος του ανεξάρτητου αγωνιστικού συνδικαλισμού και της αυτόνομης λειτουργίας του.

Πρόεδρος της ΟΤΟΕ και συνιδρυτής της. Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας. Πρωταγωνιστικό στέλεχος των Συνεργαζόμενων Εργατικών Οργανώσεων (ΣΕΟ), οι οποίες έφεραν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, άνεμο αλλαγής στους εργασιακούς χώρους και αποτέλεσαν σημαντικό ορμητήριο αγώνων για δημοκρατία στα συνδικάτα και τη χώρα. Συνιδρυτής του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ).

Η συνδικαλιστική του δράση αρχίζει το 1953, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, στο ασφυκτικό πλαίσιο του αστυνομικού κράτους των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων. Εθνική Τράπεζα, παντραπεζικό και πανεργατικό κίνημα είναι οι τομείς της. Ανακόπτεται βίαια από τη χούντα των συνταγματαρχών. Απολύεται από την Εθνική Τράπεζα. Στην παράγραφο 2 του εγγράφου της απόλυσης αναγράφεται: "Υπό την ιδιότητά σας ταύτην εξεδηλώσατε κατ' επανάληψιν τα αριστερά φρονήματά σας και παρασύρατε πολλούς εκ των νέων υπαλλήλων". Αντιστέκεται μέσα από το ΑΕΜ. Με τη μεταπολίτευση επανέρχεται στην Εθνική Τράπεζα. Καταξιώνεται ως πρόεδρος της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας την περίοδο των μεγάλων αγώνων και εργασιακών κατακτήσεων.

Η προσφορά του υπήρξε καταλυτική. Αναλυτική παρουσίασή της, με κατάθεση ντοκουμέντων και μαρτυριών, θα γίνει σε ειδική ημερίδα με μέριμνα των στενών συνεργατών του.

Διακρινόταν για την προσεκτική επιλογή των προς διεκδίκηση αιτημάτων, τη θεμελιωμένη στήριξή τους και τη μεθοδική χρήση των μέσων πίεσης για την επιτυχή αντιμετώπισή τους. Θεωρούσε αναγκαία προϋπόθεση ύπαρξης πραγματικής αγωνιστικής ενότητας τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και κατέβαλλε εξαντλητικές προσπάθειες για την επίτευξή της. Αποτελεί έμπρακτο υπόδειγμα λαμπρού συνδικαλιστή ηγέτη και ακατάβλητου ενεργού πολίτη.

Δημήτρης Παφίλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL