Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Δεν υπάρχουν κλέφτες πολιτισμού. Υπάρχουν, μόνο, κλέφτες... ψήφων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν κλέφτες πολιτισμού. Υπάρχουν, μόνο, κλέφτες... ψήφων!

Του Θάνου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα ενός έθνους κανείς δεν μπορεί να τα κλέψει. Δεν είναι ούτε κότες ούτε μπουγάδα να τα κλέψουν οι κλεφτοκοτάδες και οι μπουκαδόροι, ούτε δερμάτινα και τζιν να τ' αρπάξουν τα παιδιά που σπάνε τις βιτρίνες για λόγους... εξέγερσης, δηλαδή οι νέοι μπουκαδόροι και τα νέα κλεφτρόνια με... ιδεολογία!

Τον πολιτισμό, την Ιστορία και την ταυτότητά μας μπορούμε να τα χάσουμε μόνο αν δεν τ' ανανεώσουμε και δεν τα εκσυγχρονίσουμε ώστε να επιβιώσουν στον σύγχρονο κόσμο, που είναι εξίσου ανταγωνιστικός με τον παλιό. Ο λόγος που οι Ασσύριοι και οι Βυζαντινοί εξαφανίστηκαν από τον σύγχρονο κόσμο είναι ότι εγκατέλειψαν τον πολιτισμό τους για χάρη ενός πιο ισχυρού και δυναμικού πολιτισμού που στην αρχή ήταν το Βυζάντιο και μετά η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το ισλάμ.

Αντίθετα οι Έλληνες, που έζησαν λαθραία για δεκατέσσερις - δεκαπέντε αιώνες στην Ιστορία, υποτελείς στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία και σκλαβωμένοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι και να ξαναβγούν στην Ιστορία επειδή προσχώρησαν στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, στη δημοκρατία, στην ισότητα και στην ελευθερία, στο εμπόριο και στη βιομηχανική επανάσταση. Επειδή εκσυγχρονίστηκαν. Το ίδιο και οι Εβραίοι, που εξαφανίστηκαν για πάνω από είκοσι αιώνες από την Ιστορία, εμφανίστηκαν πάλι στη Μέση Ανατολή με ένα δυναμικό κράτος που τα βάζει με 200 εκατ. μουσουλμάνους. Το ίδιο και οι Ιταλοί, οι Πέρσες, οι Αιγύπτιοι (οι δύο τελευταίοι προσχώρησαν στο ισλάμ).

Ο καλόγερος που ζήτησε στο Σύνταγμα από τις μεγάλες δυνάμεις να μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη με την Αγιά Σοφιά και τη Μικρά Ασία μας πάει πίσω, δεν μας αφήνει να εκσυγχρονιστούμε και μας οδηγεί στο να χάσουμε τον πολιτισμό, την Ιστορία και την ταυτότητα που με τόσο κόπο και αίμα αποκτήσαμε. Η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω.

Εξίσου αστείες ήταν οι αναφορές του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη ότι όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα, ότι σήμερα είναι τυφλοί οι Ευρωπαίοι, ότι με τη μεικτή ονομασία που μαγειρεύουν καταργούν τη Μακεδονία την παλιά, καταργούν την ταυτότητα της Ελλάδας και επίσης ότι ποιος δεν βλέπει τη βουλιμία των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν συρρίκνωση της Ελλάδας.

Γενικά ο λόγος του ήταν χωρίς ειρμό, με προτάσεις που ήθελαν να γίνουν συνθήματα, αλλά αδυνατούσαν από έλλειψη ρυθμού. Με συγκίνησε, όμως, η βασανισμένη του μορφή. Ίσως υπέφερε από το στομάχι του από την κακοφαγία υπερπατριωτισμού.

Αξιοσημείωτη από άποψη παραλογισμού ήταν και η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη:

* "Το 'Νέα Μακεδονία' είναι ακόμα πιο προδοτικό διότι διαγράφει την ιστορική ελληνική Μακεδονία και ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό". Τέτοιο συλλογισμό ούτε μαθητής Δημοτικού θα τολμούσε να κάνει. Το "Νέα Μακεδονία" λέει απλώς ότι η FYROM δεν έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι γεννήθηκε πολύ αργότερα.

* "Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση των Βαλκανίων"! Δεν υπάρχει κίνδυνος σαλαμοποίησης των Βαλκανίων. Η σαλαμοποίηση έγινε και αφορούσε τη Γιουγκοσλαβία. Τώρα ο κίνδυνος προέρχεται από τον εθνικισμό των βαλκανικών λαών που θέλουν Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Βουλγαρία, Μεγάλη Ελλάδα! Αυτό φοβάται η FYROM και θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταθεροποιήσει την ανεξαρτησία της.

* "Υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας"... Να και η διεθνής συνωμοσία! Ποιο είναι το βαθύ κράτος και πού; Στην Ελλάδα ή έξω; Και γιατί το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θέλουν να μικραίνουν την Ελλάδα, που έχει μια σχετική σταθερότητα στα Βαλκάνια παρά την κρίση χρέους; Ούτε μικρά παιδιά δεν τα λένε αυτά. Και δεν είναι ζήτημα ηλικίας. Όχι. Είναι η εθνικο-λαϊκή κουλτούρα που πουλά στον λαό ο Μίκης! Σας καταλάβαμε...

Και το κλου της ομιλίας Μίκη: "Υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα 'Μακεδονία'... Δεν νομίζω πως μας αφορά! Διότι μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται στο μέλλον, μέσω του ονόματος 'Μακεδονία', ένα αναπόσπαστο -από άποψη ιστορική και πολιτισμική- τμήμα του ελληνισμού". Το ότι υπάρχουν 133 χώρες από τις 194 του ΟΗΕ που την αναγνωρίζουν ως "Μακεδονία" δεν μας αφορά και γι' αυτό το αποσιωπούμε, ενώ δεν λέμε κουβέντα για το ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τις τελευταίες που την ονομάζουν FYROM. Στο κάτω - κάτω στον πλανήτη Γη ζουν μόνο 10 εκατομμύρια Έλληνες και μερικοί άλλοι...

Όχι, δεν ζουν στον πλανήτη Γη 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά, και να ζουν, δεν μας αφορά. Εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός κι εμείς κρατάμε τα κλειδιά του Παραδείσου κι όποιον θέλουμε εμείς θα στείλουμε στην Κόλαση ή στην αιώνια ζωή!..

Αν ζούσαμε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Ιουστινιανού, τότε ίσως να ίσχυε. Μ' ένα διάταγμα ο αυτοκράτορας θα μπορούσε να μας δώσει τα κλειδιά και το δικαίωμα να ονομάσουμε τη FYROM Λίτσα ή Λεγάμενη. Αν βέβαια δεν αρνούνταν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δηλαδή για να μη διαταραχθεί η ειρήνη στην αυτοκρατορία...

Στον 21ο αιώνα, όμως, αν η Ελλάδα και η FYROM δεν συμφωνήσουν σε λύση του προβλήματος, στο τέλος κερδισμένη θα βγει η FYROM, αν αντέξει. Διότι οι 133 χώρες που την αναγνωρίζουν ως Macedonia θα φτάσουν τις 194 χώρες, δηλαδή όλα τα κράτη του ΟΗΕ, αργά ή γρήγορα. Και τότε στον ΟΗΕ, στην UNESCO, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ), Εργασίας (ΠΟΕ), Εμπορίου, στα διάφορα συνέδρια οι εκπρόσωποι της FYROM θα έχουν μπροστά τους την πινακίδα Macedonia. Επίσης οι αθλητές της FYROM στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους παγκόσμιους αγώνες στίβου, κολύμβησης, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο ποδόσφαιρο (FIFA), στο μπάσκετ (FIBA), στο βόλεϊ, στους ευρωπαϊκούς αγώνες κ.α. θα παρελαύνουν κάτω από την ταμπέλα Macedonia και στις φανέλες τους θα γράφουν το ίδιο. Αν το αντέχουν οι παπάδες, οι καλόγεροι, οι ομογενείς, οι εκπρόσωποι των δημάρχων και των παραολυμπιονικών, τότε με γεια τους με χαρά τους...

Όσον αφορά εμένα, ξέρω ότι την Ιστορία, την ταυτότητα και τον πολιτισμό κανείς δεν μπορεί να τα κλέψει από έναν λαό ή ένα έθνος. Μπορεί, όμως, να τα χάσει ο ίδιος ο λαός και το έθνος αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν καταλάβει ποιος είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζει. Ειδικά αν είναι μικρός λαός και χώρα που συνήθως παράγει χρεοκοπίες και εμφυλίους πολέμους, όπως οι Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL