Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Υποβόσκουσα κρίση / "Βόμβα" Novartis στα θεμέλια της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποβόσκουσα κρίση / "Βόμβα" Novartis στα θεμέλια της Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Σε σπιράλ αποσταθεροποίησης έχει εγκλωβίσει το σκάνδαλο Novartis τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγκάζεται να κινείται σε τεντωμένο εσωκομματικό σχοινί, ενόσω η θέση του γίνεται ολοένα δυσχερέστερη. Την ώρα, λοιπόν, που η "καραμανλική" πτέρυγα "βράζει", το δίδυμο Σαμαρά - Γεωργιάδη ουσιαστικά χαράσσει τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ακολουθεί... γραμμή Ερντογάν: επιχειρεί, δηλαδή, να "εξαγάγει" την εσωκομματική κρίση του, ποντάροντας στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και σε τακτική πατριδοκαπηλίας αναφορικά με το "Μακεδονικό", κάνοντας λόγο για "εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας" και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεί σε κατάσταση υποβόσκουσας κρίσης εδώ και καιρό. Όμως, το σκάνδαλο Novartis, οι σχετικές αποκαλύψεις και, κυρίως, η εμπλοκή των ονομάτων "γαλάζιων" σ’ αυτό λειτουργούν ως καταλύτες εξελίξεων και ενεργοποιούν κάθε ρήγμα που ενυπάρχει στο Μοσχάτο. Άλλωστε, αυτό δεν το έκρυψε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του: "Αυτή την ώρα απαιτώ τη μεγαλύτερη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τώρα τις εσωτερικές διαφωνίες μας που υπάρχουν, γιατί αυτή την ώρα η παράταξη δέχεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση" επισήμανε αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε δημοσίως ότι τα εσωκομματικά μαχαίρια ακονίζονται - αλλά ζήτησε να μπουν στα θηκάρια τους, έως ότου, τουλάχιστον, η Ν.Δ. "ξεμπλέξει" με το σκάνδαλο Novartis.

"Καπέλωμα" από Σαμαρά

Πάντως, την ίδια ημέρα, η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στους βουλευτές του σχεδόν πέρασε... στα ψιλά, παρότι ο ίδιος είχε επενδύσει πολλά στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και στην παρέμβαση που σχεδίαζε, αφού ήθελε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στα ελληνοτουρκικά και στο "Μακεδονικό" προκειμένου η Ν.Δ. να ξεφύγει από μια υπόθεση που επικοινωνιακά της κοστίζει τα μέγιστα. Όμως, ο Αντ. Σαμαράς είχε... άλλη άποψη: μολονότι είχαν περάσει δύο ολόκληρες εβδομάδες από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι θα υπέβαλλε μήνυση κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς επέλεξε την ίδια ημέρα, δίνοντας τον τόνο στην επικαιρότητα και κρατώντας το σκάνδαλο Novartis στην κορυφή της ατζέντας. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, στη δήλωσή του δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και το συλλαλητήριο για το "Μακεδονικό" -που είχε επιχειρήσει να "καπελώσει" ανεπιτυχώς-, υπονοώντας πως η υπόθεση Novartis ήταν επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Συν τοις άλλοις, η επιχειρηματολογία του είχε κάτι από... μετεμφύλιο κράτος: "είδε" προσπάθεια "ανατροπής της αστικής δημοκρατίας", "σταλινικής εμπνεύσεως σκευωρία" και προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα... "να επιβάλει καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα". Σαν να μην έφταναν αυτά, με τη μήνυσή του δεν έκανε τίποτα για να κρύψει την επιλεκτική ευαισθησία του ίδιου και του κόμματός του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: η μήνυση, έκτασης 64 σελίδων, που επικαλείται ακόμη και το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί... σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (!), δεν στρέφεται μόνο εναντίον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των δύο βοηθών της, όπως επίσης και εναντίον δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Πέραν αυτών, όμως, σημασία είχε και ο συμβολισμός: ο Αντ. Σαμαράς, κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μετέβη στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο και έκανε... διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτική δήλωση τρία τέταρτα της ώρας πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - "καπελώνοντας" τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και καθιστώντας σαφές ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον ίδιο, τον Άδ. Γεωργιάδη και όσους άλλους "γαλάζιους" αναφέρονται στη δικογραφία, αλλά... σύσσωμη τη Ν.Δ.

"Καραμανλικοί" στην αναμονή

Σημειωτέον ότι τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα μετά τη διαγραφή του Ευ. Αντώναρου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ η "καραμανλική πτέρυγα" με συνεχείς παρεμβάσεις στηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο βουλευτής Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλής, μάλιστα, δικαιολόγησε δημοσίως τη διαγραφή Αντώναρου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, με διαρροή του, χαρακτήρισε "προσωπικές απόψεις" όσα είχε πει ο άλλοτε κυβερνητικός του εκπρόσωπος. Επίσης, Ν. Κακλαμάνης και Θ. Ρουσόπουλος στήριξαν την ηγεσία της Ν.Δ. για τη διαγραφή. Όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε, όπως παρατηρούσαν με εμφανή ενόχληση "καραμανλικοί", να αφήσει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού για υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης "στα χρόνια πριν από την κρίση", παρουσιάζοντας, μάλιστα, τον Αντ. Σαμαρά ως εκείνον που... διόρθωσε τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL