Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Για τον Βασίλη Φίλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τον Βασίλη Φίλια

Του Πάνου Τριγάζη*

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Φίλιας, κορυφαίος αντιστασιακός και πανεπιστημιακός με μακρά διαδρομή στο προοδευτικό κίνημα. Αναδείχθηκε σε μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα της περιόδου 1967-74, μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Άμυνας.

Μεταδικτατορικά, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξοστρακίστηκε από το Κίνημα πολύ γρήγορα, όπως και ο αείμνηστος Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λαοκράτης Βάσης και δεκάδες άλλοι. Στη συνέχεια, συμπορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό με το ΚΚΕ, συμμετέχοντας σε μετωπικές οργανώσεις, όπως η Πανελλήνια Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό (ΠΕΑΚΛ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και ιδιαίτερα ως πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Συμμετέχοντας και ο ίδιος στις οργανώσεις αυτές, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί του.

Το 1989, ο Βασίλης Φίλιας συνέβαλε, όπως και άλλοι πασοκογενείς, στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, στη βάση του κοινού πορίσματος ΚΚΕ-ΕΑΡ. Θα χαρακτήριζα τον Βασίλη Φίλια συνεπή αντιιμπεριαλιστή και φιλοσοβιετικό. Η στάση του αυτή, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εκφράστηκε και με την υποστήριξή του στη μετασοβιετική Ρωσία, της οποίας την ανάκαμψη στην παγκόσμια σκηνή θεωρούσε αναγκαία για την εξισορρόπηση του παγκόσμιου συστήματος και την αντιμετώπιση του αμερικανικού ηγεμονισμού. Υποστήριζε με θέρμη ώς το τέλος, τον στόχο πολυδιάστατης ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικά φιλειρηνικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην αγωνιστική του διαδρομή υπήρξαν αντιφάσεις, όπως συνέβη και με πολλούς άλλους κορυφαίους αντιστασιακούς, των οποίων την πορεία αξιολογούμε κριτικά, αλλά τους αγώνες τους πάντοτε τους τιμούμε.

Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΕΥΔΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΑΚΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL