Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Προς αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Αποκλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο μετά τη "φουρτούνα" που προκλήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έπειτα από την απόπειρα της τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού, ενώ σήμερα φτάνει στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Τίλερσον. Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στην περιοχή των Ιμίων περιπολούσαν δύο ελληνικά σκάφη του Λιμενικού παρακολουθώντας διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού Umut που έπλεε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

"Υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση" εκτίμησε χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Όπως επισήμανε, αυτό δεν προεξοφλεί τίποτε απολύτως, σημειώνοντας ότι "παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που είναι πιθανόν να γίνει από τη μεριά της Τουρκίας και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο".

"Πολύ καλύτερο να συνομιλούμε"

Ενδεικτική της νηνεμίας που επήλθε μετά τη φουρτούνα της Δευτέρας είναι και η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Γιλντιρίμ από την Άγκυρα μετά την επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πως συμφώνησαν να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως "τα προβλήματα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων". "Τις τελευταίες μέρες η ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια υπήρχε κίνδυνος να κλιμακωθεί, στη συνέχεια όμως η ηρεμία αποκαταστάθηκε εξαιτίας του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου" ανέφερε ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν να συμφωνήθηκε στην επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του η δρομολόγηση συνάντησης των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Όπως επισήμανε ο Γιλντιρίμ, οι δύο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν τον Μάιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί το θέμα και να εξετάσουν αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. "Το να συνομιλούμε είναι πολύ καλύτερο, γιατί, αν δεν υπάρχουν επαφές, υπάρχει παραπληροφόρηση από λανθασμένους διαύλους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις" είπε χαρακτηριστικά.

Στο Λιμενικό σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

"Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία" διαμηνύουν από την Αθήνα, ενώ υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή εγρήγορση τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό έχουν σαφείς εντολές και για την περιφρούρηση των συνόρων, αλλά και για την επιτήρηση της κατάστασης με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στις 10 το πρωί με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος καθώς θα επισκεφθεί τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού στο υπουργείο ναυτιλίας στον Πειραιά. Στην συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στα στελέχη του Σώματος.

Από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ ο Π. Καμμένος κατέθεσε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε. να πάρουν "ξεκάθαρη θέση" σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ κατέθεσε οπτικοακουστικό υλικό στους υπουργούς αλλά και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας πως έγινε "αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα" (ρεπορτάζ σελ. 4). Παράλληλα στην Αθήνα υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα και έχουν ληφθεί όλες οι πρωτοβουλίες, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα φόρα για να αναδειχθεί η σοβαρότητα του περιστατικού και η ευθύνη γι' αυτό.

Την ίδια στιγμή αυστηρό μήνυμα κατά των κινήσεων της Τουρκίας απέστειλε ο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, είπε: "Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας" (ρεπορτάζ σελ. 4). Την ικανοποίησή της για τις "πάρα πολύ σαφείς τοποθετήσεις που υπήρξαν εκ μέρους όλων των διεθνών παραγόντων" εκφράζει η κυβέρνηση.

Χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αλλάζει τακτική η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί έχει η χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σε διαρκή χρήση. Επισήμανε ωστόσο πως "δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρούνται διπλωματικοί και πολιτικοί δίαυλοι με τη γείτονα και η ανάδειξη της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων σε όλα τα διεθνή φόρα".

"Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και πολιτικά και διπλωματικά και διεθνώς για να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και αυξάνουμε όλες τις πιέσεις και χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας" πρόσθεσε.

Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

"Στα χαρτιά τους θα βρουν τη συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ιταλία και θα βρουν τη συνθήκη με την οποία η περιοχή αποδόθηκε στην Ελλάδα με συνυπογραφή της Σοβιετικής Ένωσης"

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις» τόνισε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. "Ανιστόρητη και απαράδεκτη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας" είπε ο Δ. Βίτσας συμπληρώνοντας ότι "κάπου στα χαρτιά τους θα βρουν τη συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ιταλία και θα βρουν τη συνθήκη με την οποία η περιοχή αποδόθηκε στην Ελλάδα με συνυπογραφή της Σοβιετικής Ένωσης".

Για πάγια θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανή θέση της χώρας μας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα μίλησε ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος "βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας", απαντώντας και στον ισχυρισμό του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. πως ο πρωθυπουργός δεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Τόνισε ειδικότερα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου, "υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο", πράγμα το οποίο "προφανώς συμπεριλαμβάνει και τα Ίμια" υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος καλώντας τη Ν.Δ να είναι πιο προσεκτική όταν σχολιάζει τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα όταν σχολιάζει τέτοια ευαίσθητα θέματα.

"Το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιο τέτοιου είδους περιστατικό ήταν μέσα στα σενάρια που επεξεργαζόμαστε" ανέφερε χθες μιλώντας στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Βίτσας, εξηγώντας την πιθανότητα οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν να μην πηγαίνουν καλά και να προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική με λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να προσανατολίσουν σε άλλη κατεύθυνση.

Την εκτίμηση πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, καθώς "έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και αυτό συμβάλλει καθοριστικά σε μια νευρικότητα και σε μια τάση να αυξάνει τις προκλήσεις" εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL