Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Βήμα-βήμα για την επίλυση του "Μακεδονικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα-βήμα για την επίλυση του "Μακεδονικού"

Ολοένα και πυκνώνουν τα βήματα για την επίλυση του “Μακεδονικού”, καθώς, μετά τις συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών χθες και προχθές στη Βιέννη, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, εκ νέου αύριο στη Σόφια, στο περιθώριο εκδήλωσης της βουλγαρικής προεδρίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στις συναντήσεις των δύο υπουργών στη βάση του ΟΗΕ στη Βιέννη, τις δύο προηγούμενες ημέρες δεν τέθηκε επί τάπητος το περίφημο “σύμφωνο” - δηλαδή η δέσμη προτάσεων που ετοιμάζει ο Ν. Κοτζιάς ως βάση διαλόγου. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως πλέον η συζήτηση είναι επί της ουσίας και στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα θέματα - τα εύκολα, τα βατά και τα... “αγκάθια”. Αυτό έγινε προχθές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και χθες, όταν στη σύνθεση προστέθηκε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το “Μακεδονικό”, Μ. Νίμιτς.

“Συνεχίζεται η προσπάθεια”

Μετά τη χθεσινή συνάντηση, άλλωστε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε με ανακοίνωσή του πως “σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”.

"Αμοιβαία αποδεκτή λύση"

Ταυτοχρόνως, μήνυμα στην ΠΓΔΜ να επιδείξει πολιτική βούληση για συμφωνία έστειλε χθες, μιλώντας στον ρ/σ “Alpha”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Συγκεκριμένα, αφού απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα διχασμού για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε πως “το κλίμα διχασμού και της μετωπικής σύγκρουσης καλλιεργείται από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί σε αυτή την κατεύθυνση τον οδηγούν οι ακροδεξιοί κύκλοι με τους οποίους έχει αποφασίσει να συναγελάζεται”. Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως “μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χρειάζεται όλα τα μέρη”. “Με αυτή την έννοια, εμείς έχουμε πει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τις θέσεις μας, μιλάμε για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή συνταγματικής ονομασίας της γείτονος και αυτό είναι, θεωρούμε, το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να βρεθεί ακριβώς αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση”, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι “αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στο τερέν των γειτόνων μας, που πρέπει να αποδείξουν και εμπράκτως ότι η αλλαγή της ρητορικής με τη νέα κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών”.

Βουλγαρική αντίδραση

Τέλος, σημειώνεται ότι, χθες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκ. Παρβάνοφ διαφώνησε με τις ονομασίες “Βόρεια” ή “Άνω Μακεδονία” και επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις για το “Μακεδονικό” “δεν πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL