Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Novartis ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Novartis ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Πανικό αλλά και εσωκομματικά ρήγματα προκαλεί η υπόθεση Novartis στη Ν.Δ. πριν καν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή στη Βουλή και ενόσω η έρευνα φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή των ονομάτων κορυφαίων “γαλάζιων” στελεχών -και, κυρίως, του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη- στη σχετική δικογραφία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται για ακόμη μία φορά στη δυσάρεστη θέση να ισορροπήσει σε τεντωμένο εσωκομματικό σχοινί. Μάλιστα, πολλοί “γαλάζιοι” δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της εβδομάδας που ξεκινά αύριο και, κυρίως, για τη συνεδρίαση που θα καταλήξει στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Άλλωστε, αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι “γαλάζιοι” βουλευτές θα ψηφίσουν “ναι” στις σχετικές κάλπες - και όχι η περίφημη θέση “όλα στο φως” που λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο, δηλαδή, ότι θα στηθεί μία κάλπη για κάθε αναφερόμενο στη δικογραφία πολιτικό πρόσωπο και η ψηφοφορία θα είναι μυστική, αν η ηγεσία της Ν.Δ. επέλεγε την αρνητική στάση, τότε συγκεκριμένα προς παραπομπή στελέχη -και κυρίως ο Αντ. Σαμαράς και ο Άδ. Γεωργιάδης - θα ψηφίζονταν από ουκ ολίγους “γαλάζιους” βουλευτές. Κατά συνέπεια, το “ναι σε όλους” που έχει επιλέξει η ηγεσία της Ν.Δ. αποτελεί μονόδρομο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο για λόγους πολιτικών προσχημάτων αλλά και εσωκομματικής ουσίας.

Ευθεία παρέμβαση

Πάντως, η θετική ψήφος των βουλευτών της Ν.Δ. στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής συνοδεύεται ήδη από άκρως ωμές και ευθύτατες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτεύτηκε όλη την περασμένη εβδομάδα βάλλοντας κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, που βαφτίστηκαν “κουκουλοφόροι”. Πρώτος προανήγγειλε την κατάθεση μήνυσης εναντίον τους, όπως και κατά του “ετοιμόρροπου Τσίπρα” -όπως είπε χαρακτηριστικά- ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Βεβαίως, τον δρόμο για τον... Άρειο Πάγο ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον είχε βρει ώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, ενώ μηνυτήρια αναφορά κατά των “ψευδομαρτύρων” έχει προαναναγγείλει και ο Δημ. Αβραμόπουλος. Σφοδρές επιθέσεις εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων εξαπολύει καθημερινά και ο Άδ. Γεωργιάδης, που έχει διακριθεί στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, επαναλαμβάνοντας σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του πως “σκοπός της ζωής του” είναι να τους κλείσει φυλακή.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. στην αρχή και κεντρικά το Μοσχάτο στη συνέχεια απειλούν όχι μόνο τους μάρτυρες, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη. Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και Μαρία Σπυράκη έχουν αφήσει αιχμές κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, με τον πρώτο να την κατηγορεί δημοσίως ακόμη και για παραβίαση του συντάγματος!

Σφίγγει ο κλοιός

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η υπόθεση Novartis φέρνει στην επιφάνεια τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα στη Ν.Δ., καθώς όσο αυξάνονται οι “εξαλλοσύνες” του Άδ. Γεωργιάδη και οι ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού “αέρα” τόσο ενισχύονται και οι φωνές όλων όσοι θεωρούν πως θα έπρεπε, έως ότου “ξεμπερδέψει” με την υπόθεση, να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. Ο ίδιος ο Άδ. Γεωργιάδης, ήδη από την περασμένη Πέμπτη, είχε φροντίσει να “κάψει” μόνος του ένα τέτοιο σενάριο, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν... το παιχνίδι της κυβέρνησης. “Δηλαδή, κάθε φορά που θα θέλει να ξεφορτωθεί ο Τσίπρας έναν πολιτικό αντίπαλο, θα του ρίχνει λάσπη και θα ξεμπερδεύει;” είχε διερωτηθεί. Τον αντιπρόεδρο του κόμματος, άλλωστε, έχει καλύψει ήδη από προχθές και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρ. Σπυράκη.

Προς το παρόν, και με δεδομένη τη... δύσκολη ώρα που περνά η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι μάλλον δύσκολο να εκδηλωθεί ανοιχτά κίνηση αμφισβήτησης του Άδ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, οι προειδοποιητικές βολές έχουν ήδη αρχίσει. Ο Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας τηλεοπτική εμφάνιση του αντιπροέδρου του κόμματος, ζήτησε “κάποιος να του τραβήξει το αφτί” “φωτογραφίζοντάς τον”, ενώ υπενθύμισε ότι είναι “δοτός” και όχι εκλεγμένος στη θέση του αντιπροέδρου. Επίσης, προχθές, ο “καραμανλικός” βουλευτής Γ. Βλάχος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, υπενθύμισε με νόημα ότι στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου “όσων τα ονόματα εμπλέκονταν, χωρίς να φύγουν από τη Ν.Δ., χωρίς να φύγουν από βουλευτές, έμειναν εκτός καθηκόντων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL