Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Μπαίνει στις ράγες η επίλυση του "Μακεδονικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνει στις ράγες η επίλυση του "Μακεδονικού"

Σε κρίσιμο μήνα για το "Μακεδονικό" αναμένεται να αναδειχθεί ο Φεβρουάριος, καθώς θα συνεχιστούν τα βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών ώστε να φανεί κατά πόσον μπορεί να αρχίσει, εντός των επόμενων εβδομάδων, να σχηματοποιείται ένα περίγραμμα συμφωνίας.

Ήδη, κάθε πλευρά ξέρει τα όρια της άλλης και εργάζεται για να συνομολογηθεί μια λύση στη βάση των κοινών σημείων που έχουν καταγραφεί στις ώς τώρα συζητήσεις.

Εξάλλου, σε Αθήνα και Σκόπια έχει καταστεί κατανοητό ότι πλέον το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι καλύτερες αν διεξαχθούν απευθείας. Προς επίρρωσιν αυτού, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές αντάλλασσαν διαρκώς θετικά μηνύματα και προέβαιναν σε δηλώσεις αλλά και χειρονομίες καλής θελήσεως. Για παράδειγμα, ο Ζ. Ζάεφ, σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, επισημοποίησε τη μετονομασία της εθνικής οδού “Αλέξανδρος ο Μακεδών” σε “Εθνική Οδό Φιλίας” και του αεροδρομίου “Μέγας Αλέξανδρος” σε “Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων”.

Ακόμη σημαντικότερη ήταν η δήλωσή του πως είναι έτοιμος “να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό”. Όσο κι αν στα ελληνικά ΜΜΕ προβλήθηκε η αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης, αντιστοίχως στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας πρώτο θέμα ήταν πως, για πρώτη φορά μετά τον Κ. Γκλιγκόροφ, "ένας πρωθυπουργός έλεγε δημοσίως ότι θα αλλάξει το όνομα της χώρας του”. Άλλωστε, και ο Ν. Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο Εuronews, καίτοι επέμεινε στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, διαπίστωσε ότι ο Ζ. Ζάεφ δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει το σύνταγμα, αλλά μπορεί να συνομολογήσει μία διεθνή δεσμευτική συμφωνία για την Ελλάδα - με ό,τι σημαίνει αυτό.

Το καλεντάρι της διαπραγμάτευσης

Τούτων δοθέντων, είναι εμφανές ότι το κλίμα είναι βελτιωμένο στις συζητήσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές πατούν γκάζι για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Αυτή την εβδομάδα, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να συναντήσει στη Σόφια της Βουλγαρίας τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο εκδήλωσης της βουλγαρικής προεδρίας για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είναι έτοιμος, όπως λένε συνομιλητές του, να δείξει εμπράκτως πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Αθήνα στην απόκρουση του αλυτρωτισμού, συμμετέχοντας ως επιβάτης στην πρώτη απευθείας πτήση που θα διεξαχθεί μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων αμέσως μόλις αλλάξουν οι πινακίδες στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Προοπτική ένταξης

Εξάλλου, για την ΠΓΔΜ, πέραν της προοπτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανοίγει ένας ακόμη σημαντικότερος “δρόμος”, που δίνει περαιτέρω κίνητρα στην κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση του ονοματολογικού: το “πράσινο φως” των Βρυξελλών για την επόμενη φάση διεύρυνσης της Ε.Ε., που θα περιλαμβάνει και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στις 21 Φεβρουαρίου ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας στο Βερολίνο, ώστε να έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο Άν. Μέρκελ και είναι αυτονόητο πως η επίλυση του "Μακεδονικού" ως προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας θα είναι το κύριο μενού στη συζήτησή της. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 25 του μηνός, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί τα Σκόπια για να “επικυρώσει” την προοπτική ένταξής τους στην Ε.Ε. - και προφανώς αυτά τα δύο ραντεβού του Ζ. Ζάεφ τον ενισχύουν στο εσωτερικό της χώρας του και του δίνουν πρόσθετα επιχειρήματα υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Σημειωτέον, τέλος, πως κατόπιν έντονων διεργασιών εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας, οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει ρήτρες “ενισχυμένης αιρεσιμότητας” για την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με όλους τους αρμόδιους παράγοντες -προεξάρχοντος του προέδρου Γιούνκερ- να έχουν διαμηνύσει ότι η επίλυση των διμερών διαφορών με τους γείτονές τους είναι βασική προϋπόθεση ένταξης των χωρών αυτών στην Ε.Ε. - προοπτική, πάντως, που ενθαρρύνει σταθερά και η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια στη λογική της σταθεροποίησης μιας περιοχής που παραμένει “πυριτιδαποθήκη” και συνεχίζει να παράγει περισσότερη Ιστορία απ’ όση μπορεί να καταναλώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL