Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ενημέρωση Αλ. Τσίπρα από Ν. Κοτζιά για τη διαπραγμάτευση / Εν αναμονή συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - ΠΓΔΜ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωση Αλ. Τσίπρα από Ν. Κοτζιά για τη διαπραγμάτευση / Εν αναμονή συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - ΠΓΔΜ (Video)

Τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για το "Μακεδονικό" σχεδιάζουν στην Αθήνα μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης Νίμιτς στα Σκόπια. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει κατ' ιδίαν τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες στη γείτονα.

Τσίπρας και Κοτζιάς συζήτησαν για ώρα τις εξελίξεις με βάση τα τελευταία δεδομένα, ενώ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή ώστε να συντονίσουν τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προγραμματιστεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Σε δεύτερη φάση και εφόσον έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την εξέυρεση λύσης που θα συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν ξανά σε επίπεδο κορυφής, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται ακόμη επισήμως.

Στο μεταξύ δυσφορία προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θέτοντας, χθες, θέμα «εθνικής ταυτότητας» σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. "Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες έχει ανασκευάσει μια σειρά δηλώσεων και έχει τηρήσει μια μετριοπαθή στάση με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις και έχει διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα μεταξυ των δυο χωρών" ανέφερε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει πως "οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση".

Τρεις πυλώνες

Όπως υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ώστε να κλείσει ένα ζήτημα που διαρκεί παραπάνω από 25 χρόνια. Στη συνέχεια παρουσίασε τους τρεις πυλώνες που συνιστούν την ελληνική θέση "διαχρονικά και σίγουρα τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια".

Η πρώτη θέση αφορά τη σύνθετη ονομασία, η δεύτερη το erga omnes (έναντι όλων), κάτι που, όπως διευκρίνισε, προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση, και, τρίτη το ζήτημα του αλυτρωτισμού, κάτι το οποίο επίσης συνδέεται με την αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. "Έχει υπάρξει πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δυο πολιτικών ηγεσιών" υπογράμμισε και σημείωσε πως η Αθήνα επιδιώκει λύση μέχρι τον Ιούνιο -οπότε θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ- επισημαίνοντας ωστόσο ότι και μετά τον Ιούνιο "έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες".

Οριστική, ολιστική συμφωνία

Παράλληλα ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να προετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά σημαντικό" το ότι η ελληνική πλευρά θα γράψει τη βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι περαιτέρω τεχνικές διαπραγματεύσεις. "Αναμένουμε τις απαντήσεις της γείτονος επί των συγκεκριμένων ζητημάτων" σημείωσε. "Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας τους επόμενους δύο - τρεις μήνες" επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ο ανοιχτός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος είναι μια συμφωνία "οριστική, ολιστική και ενιαία, με διεθνή ευθύνη για όποιον την παραβιάσει, με δικαίωμα του θιγόμενου να χρησιμοποιήσει αντίμετρα".

Ενιαία πολιτική τοποθέτηση στην κυβέρνηση

"Η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική τοποθέτηση" είπε ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του Π. Καμμένου περί εμπιστοσύνης στη διαπραγμάτευση του Ν. Κοτζιά και πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. "Η Ν.Δ. το 1992 δεν είχε ενιαία τοποθέτηση όταν διαπραγματευόταν με υπουργό Εξωτερικών τον Σαμαρά" σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προσέλθει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με δύο θέσεις.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όχι να ανταλλάσσουμε βέλη, αλλά να συμφωνήσουμε επί της αρχής" είπε απευθυνόμενος στην Ντ. Μπακογιάννη. Παράληλα, τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που, εφόσον λυθεί, θα ανοίξει την πόρτα για μια διαφορετική κατάσταση στα Βαλκάνια. "Να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα και όχι με ορους εσωτερικής πολιτικής σκηνής" υπογράμμισε.

Ποια είναι η επίσημη θέση της Ν.Δ.;

Την ίδια στιγμή, απαντώνας στις επικρίσεις της Ντ. Μπακογιάννη περί ανευθυνότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως, αν κάποιος πολιτεύεται ανεύθυνα, αυτός είναι ο Κ. Μητσοτάκης, "που αλλάζει τη θέση του ανάλογα με τις εξελίξεις. Μια είναι με τη σύνθετη ονομασία, μια με συλλαλητήρια, μια ο κ. Κουμουτσάκος που μιλάει για λύση με την οποία θα συμφωνωνούν όλοι οι Έλληνες, μια ο Σαμαράς με τη γνωστή θέση του".

"Εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό" σχολίαζε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τις αντιφατικές τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την "αφωνία" Μητσοτάκη.

Άμεση ενημέρωση των αρχηγών

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις περί μη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και κινήσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών "εν κρυπτώ", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συζήτηση στη νέα φάση της ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. "Δεν υπήρχε καμία εξέλιξη σε σχέση με την κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2011" σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως όλα ήταν γνωστά.

Όταν προέκυψαν νέα κατάσταση και νέες πληροφορίες, εξήγησε, το πρώτο πράγμα που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δηλαδή, μετά το Νταβός. "Οι περισσότεροι, προς τιμήν τους, τοποθετήθηκαν με στήριξη της εθνικής γραμμής" επισήμανε, στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων και με απαλειφή των αλυτρωτισμών.

https://www.youtube.com/embed/Wao5tyM4Ve8

Προσπάθεια της Ν.Δ. να στήσει αντικυβερνητικά συλλαλητήρια: "Αλυτρωτισμός Μητσοτάκη για την εξουσία"

Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι "κατανοούμε και σεβόμαστε τις ευαισθησίες του καθενός που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο". Υπογράμμισε ωστόσο ότι υπάρχουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις και ρεύματα "άκρως επικίνδυνα, ακροδεξιά, εθνικιστικά και μισαλλόδοξα" που θέλουν να δημιουργήσουν μαζικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία "βασιζόμενα πάνω σε αυτή την ευαισθησία του ελληνικού λάού".

"Είναι εντελώς νόμιμο να γίνεται συλλαλητήριο για οτιδήποτε πιστεύει ο κόσμος" σχολίαζε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Ζήτησε ωστόσο να σκεφτούν πως, παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά, υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα. Σημείωσε δε ότι θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της στρατηγικής της Ν.Δ. ήταν η δήλωση της βουλευτή Σερρών του κόμματος Φ. Αραμπατζή, η οποία αναφερόμενη στο επικείμενο συλλαλητήριο έκανε λόγο για «αντικυβερνητική διαδήλωση» "επιβεβαιώνοντας πως το τελευταίο που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ", όπως σχολίασε το Μαξίμου. "Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία" υπογράμμιζαν στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL