Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Μια συζήτηση που επείγει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια συζήτηση που επείγει...

Επανέρχομαι σήμερα στα προβλήματα που δημιουργούνται στο επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Συντρέχουν πολλοί λόγοι που μας επιβάλλουν να κινηθούμε άμεσα, να τα κάνουμε συγκεκριμένα, να δούμε τις βασικές αιτίες που τα προκαλούν, να προτείνουμε λύσεις και κυρίως να τις υλοποιήσουμε.

Κατ' αρχάς να αποδεχτούμε ότι το οργανωτικό δεν είναι ζήτημα τεχνικής ή φαντασίας, αλλά βαθύτατα πολιτικό και με σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Έτσι, η χαμηλή συμμετοχή των μελών στη λειτουργία και τη δράση του κόμματος ή η δυστοκία στην ένταξη νέων μελών, το φτωχό περιεχόμενο της δράσης των οργανώσεων, η αδύναμη παρουσία του κόμματος σε σημαντικούς μαζικούς χώρους, όπως η πρόσφατη αποτυχία στις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έχουν πολιτική σημασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε τις στρεβλώσεις του ΣΥΝ όσον αφορά το κόμμα και τη συλλογικότητά του. Η αντίληψη ότι πλέον η οργάνωση, όπως και το κομματικό φαινόμενο, έχουν ξεπεραστεί, οδήγησε σε λαθεμένες εκτιμήσεις, όπως π.χ. ότι αρκούν τα προβεβλημένα πρόσωπα της τηλεόρασης ώστε το κόμμα να ασκεί την επιρροή του και να επικοινωνεί με τους πολίτες. Υποτιμήθηκαν η σημασία και ο ρόλος της συλλογικότητας. Και όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, η πραγματικότητα εκδικείται.

Η συζήτηση γύρω από το οργανωτικό είναι διαρκής μέσα στο κόμμα τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία ως προς την ανάγκη να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, κανένα μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο κομματικός θεσμός βρίσκεται σε κρίση εδώ και αρκετά χρόνια και ο ρόλος των κομμάτων έχει σε γενικές γραμμές υποτιμηθεί. Αιτία, οι μεγάλες μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην πληροφόρηση, στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, στην εργασία.

Από την υποβάθμιση του ρόλου των κομμάτων, όπως και των συλλογικοτήτων γενικότερα, ζημιώνεται η Αριστερά, που ο λόγος της προϋποθέτει τη συλλογική δράση και σκέψη.

Καθώς μπήκαμε στην πιο κρίσιμη φάση της διαδρομής, χρειαζόμαστε ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θέλει και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Για να χτίσουμε ένα τέτοιο κόμμα, οφείλουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

Μια συζήτηση που επείγει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL